Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đacima se sviđaju

Stigle su nam uniforme: skoro sam pao u nesvijest od sreće

25.04.2017., Zagreb - Ucenici osnovne skole Grigor Vitez dobili su skolske uniforme. DKS_56154966  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
26.04.2017.
u 10:55

Dvije majice kratkih rukava, jedna dugih i jedna “hoodica” dočekale su učenike osnovnih škola na Krugama i u Iveru. Do kraja tjedna komplete će dobiti i ostale

Pravo iznenađenje dočekalo je učenike OŠ Grigora Viteza na Krugama na početku novog polugodišta nakon proljetnih praznika.

Prvi dan nastave na klupama su stajale upakirane školske odore s njihovim imenom. U školi su po učeniku pripremili dvije majice kratkih rukava, jednu s dugim i jednu “hoodicu”. Djevojčice su dobile svijetloplave, a dečki tamnoplave majice.

Odmah oprati i ispeglati

– Skoro sam pao u nesvijest od sreće kad sam ih vidio – uzbuđeno prepričava Karlo Radaković, učenik drugog razreda koji je uniforme odlučio pokazati sa školskim kolegicama Emom Sušec i Hanom Osmanagić iz prvog razreda te Marom Čuraković iz drugog. Uniforme im se baš sviđaju, kažu, kao i njihovim roditeljima, koji su imali posla prvi dan nakon nastave. Nestrpljivim đacima uniforme su se, naime, odmah morale oprati i ispeglati ne bi li bile spremne za školu već idući dan. Iako su im u školi rekli da majice trebaju početi nositi tijekom ovog tjedna, većina je svoje već odjenula, tako da se hodnici u “Vitezu” već dobro plave.

Ta je škola jedna od prvih koja je dobila uniformiranu odjeću, a do kraja tjedna stići će u sve zagrebačke škole koje su se izjasnile da žele odore. Od 108 škola, za uniforme ih se, naime, izjasnilo 30. Još 22 škole odlučile su se za uvođenje odora samo u neke razrede. Za tu namjenu Grad Zagreb osigurao je u proračunu oko 10 milijuna kuna.

Nisu se sve škole odlučile za isti izgled. Kako su svojedobno informirali iz Gradskog ureda za obrazovanje, većina je izrazila želju da uniformu čine majice, a ne košulje. Neke su iskoristile priliku da uzmu i dodatnu opremu poput majice s kapuljačama, “hoodice”, papuča te hlača i suknji. A mogli su i birati kakvu boju žele.

– Izrazili smo želju za plavom bojom, a htjeli smo i školski logo na majicama koji su izradili naši učenici, a dobio je prvu nagradu na likovnom natječaju Turističke zajednice Zagreba prije dvije godine – ističe ravnateljica Vlatka Kovač dodajući da su i prije uniformi sami financirali školske majice s istim logom koje su koristili za nastup zborova, tjelesni, izlete...

Roditeljima ponuditi dokup

Sličan komplet dobili su i u Osnovnoj školi “Iver”, no oni su se odlučili na kombinaciju plave i narančaste te za logo svoje škole.

– Odore ćemo početi nositi od 2. svibnja, a uz đake, nosit će ih i nastavnici prvo vrijeme, kao iskaz solidarnosti – kaže ravnateljica Katarina Rajković. Organizirat će i grupno fotografiranje kako bi ovjekovječili prvi dan s uniformama.

– Učenicima se sviđa što je plave boje jer dobro ide uz traperice, to im je sada najbitnije – ističe ravnateljica Rajković dodajući da nema razlike između ženskih i muških. Odore će nositi i sljedeću školsku godinu, a kada će ih i hoće li ih zamijeniti novijima, za to od Grada još nisu dobili naputak. Krajem kolovoza ili početkom rujna ponudit će roditeljima dokup dodatnih majica, i to o njihovu trošku, ali još, kaže ravnateljica, nisu upoznati s cijenom.

– No, tražit ćemo još 40 komada za prvašiće koji će se upisati u idućoj školskoj godini kako bi i oni imali mogućnost nošenja uniforme – zaključuje K. Rajković. 

Komentara 16

AL
Alkana
11:29 26.04.2017.

Odlična ideja! Kakvo olakšanje i za učenike i roditelje! Podržavam ideju da se uvede u sve škole, ne prisilno nego dobrovoljno. Pa tko neće, nek i dalje paradira u školi markama i brendovima.

DU
Deleted user
12:31 26.04.2017.

Pa kak dvije majice? Treba ih barem pet šest... djeca se brzo unerede, a i mora imati neku rezervu. Kragne mi izgledaju čudno. Al dobro, ideja je OK, ali sve je to predizborna glupost.

PH
Petarstijena-HR
12:51 26.04.2017.

Uniforme trebaju biti zakonska obveza za svu školsku djecu. Nakon toga bi se počeo vraćati moral u društvo i izgubljene vrijednosti. Bez vraćanja morala u društvo, bespomoćni smo u borbi sa svim društvenim zlima koje uništavaju našu državu i društvo.Prvo treba poeti sa ovom gestom, a onda će se i roditelji i djeca vratiti na pravi put pročišćenja hrvatskog društva, u kojem vlada moć novca i natjecanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije