Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pola godine sjednica

Statistika zagrebačkih stupštinara: Jedan od njih dvostruko je aktivniji od svih drugih

Održana 5. sjednica Skupštine Grada Zagreba
Marko Lukunic/PIXSELL
27.12.2021.
u 08:30

Vladajući su posljednjih šest mjeseci uglavnom šutjeli i glasali, dok je oporba, pak, žustro raspravljala i postavljala teška pitanja - što je za njih i sasvim očekivano.

Kroz šest skupštinskih sjednica, dvije su zastupnici oporbe napustili prije nego su završile. Jedna od njih je trajala sve do pola četiri ujutro i bila je popraćena cjelodnevnim prosvjedom, a ono po čemu se razlikuju od onih u prošlom mandatu jest to da je gradonačelnik u njima sudjelovao od početka do kraja, a ne samo do aktualnog sata. A što se do sad dogodilo? Samo neke od najvažnijih odluka su da je izglasan je rebalans ovogodišnjeg proračuna, donesen je i novi a ukinuta je mjera roditelja odgojitelja. U svakom slučaju, posljednjih šest mjeseci u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nije bilo dosadno, a stvari su činile zanimljivima i brojne rasprave, replike i neslaganja s istima u kojima su sudjelovali njihovi zastupnici.

Vladajući su posljednjih šest mjeseci uglavnom šutjeli i glasali, dok je oporba, pak, žustro raspravljala i postavljala teška pitanja - što je za njih i sasvim očekivano. Statistički podaci od prije tri mjeseca pokazali su da su najaktivniji zastupnici bili Mostovi, a ta aktivnost nastavila se u sljedećim mjesecima, pa su tako prema tablici nazočnosti od konstituirajuće sjednice do posljednje, održane 9. listopada, Most trojac u sastavu Trpimir Goluža, Marko Sladoljev i Lovro Marković i do sad bili među najglasnijima na pozornici.

Samo Goluža, s 46 sudjelovanja u raspravi, 41 replika i četiri neslaganja s replikom, za mikrofonom je bio dvostruko više puta od bilo kojeg drugog zastupnika u Skupštini, Marković ima nešto slabiju statistiku: 14 je puta sudjelovao u raspravi, devet je puta replicirao, a neslaganje s replikom zatražio je tri puta. Sladoljev je od trojke bio najtiši, pa je u raspravama i replikama, ne računajući zastupnička pitanja, sudjelovao ukupno 13 puta. 

No, Mostovce po aktivnosti u stopu slijede HDZ-ovci, od kojih su najaktivniji Davor Filipović,  Mislav Herman i Mario Župan. Nakon Goluže, Župan je zastupnik s najviše sudjelovanja u raspravi (19) , replika (20) i neslaganja s replikom (3), a slijedi ga Davor Filipović koji je bio nešto slabiji sa raspravama (16) ali mnogo aktivniji u repliciranju (20).

I dalje su aktivni i zastupnici Domovinskog pokreta, premda ne svi u istim intenzitetom. Slaven Dobrović među njima je najglasniji, a riječ je tražio ukupno 26 puta. Slijedi ga Peternel, koji je sedam puta sudjelovao u raspravi, a pet puta replicirao, a nešto manje aktivni bili bi zastupnici Ana Lederer i Nenad Matić. Miroslav Škoro je, od konstituirajuće sjednice bio još samo jednom, a to je bilo posljednjeg puta, kad se glasalo o mjeri roditelj-odgojitelj. To je bila i jedina sjednica u kojoj je sudjelovao u raspravi, i to samo jednom. 

Što se tiče  zastupnika Stranke rada i solidarnosti, pokazali su se kao konstruktivna oporba prilikom odlučivanja o gradskom proračunu, a na riječ su se i javljali kad je na "programu" bila rasprava o roditeljima odgojiteljima. No, nisu se nešto "pretrgli" kad je u pitanju bilo sudjelovanje u samim raspravama o točkama sjednica.

Najaktivniji među njima bio je Marijan Tomurad, koji se za riječ javio ukupno sedam puta, a sa samo četiri javljanja iza njega je Nenad Predovan sa četiri javljanja. Ostali  zastupnici nisu se, inače, u raspravama javili niti jednom. 

To je to što se tiče oporbenih zastupnika i njihove aktivnosti, a što se tiče vladajućih, jedini uistinu aktivni bili su zastupnici iz kluba SDP-a Renato Petek i Ivan Račan. Petek se za riječ u raspravama javio 16 puta, četiri puta je replicirao, a jednom je iskazao i neslaganje s replikom. Račan se javio ukupno 13 puta, Davorka Moslavec Forjan šest, a Dina Vasić četiri puta. 

Kao i dosad, zastupnici iz redova platforme Možemo bili su uglavnom vrlo šutljivi. Najaktivniji je i dalje Damir Bakić koji se do sad javio "čak" devet puta, a Mauro Sirotnjak i Marija Brajdić Vuković sedam puta. Ostali su imali između tri i šest javljanja, a ima ih onih koji do sad nisu iz svoje stolice u raspravi ustali niti jednom - njih ukupno pet. Bilo je, inače, i zatraženih povreda poslovnika u posljednjih šest mjeseci, njih 22, a najviše ih je zatražilo iz redova Mosta (8) i HDZ-a (7). 

Toliko o tome koliko su zagrebački skupštinari bili aktivni na satu, no koliko su često uopće dolazili na "nastavu". Prema statistici, gotovo svi možemovci bili su na svakoj sjednici, a jednako su ažurni bili i Mostovi zastupnici. Premda nisu bili aktivni, nazočni su uglavnom bili i zastupnici BM365. Malo koji zastupnik, zapravo, imao je manje od jednog izostanka.

>> Pogledajte: Stanovnicima ZOO vrta grada Zagreba tradicionalno su podijeljeni darovi!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije