Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burna sjednica

Cirkus u Gradskom vijeću Vukovara: Skupštinska većina sama sebi srušila kvorum

Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/3
22.12.2021.
u 12:45

Danas je na sjednici bilo 18 vijećnika s obzirom na to da se nije pojavio vijećnik Hrvatskih suverenista Nemanja Savanović. Kasnije smo iz policije neslužbeno doznali da je Savanović završio u pritvoru, zajedno s još nekoliko osoba, radi tuče u Ivankovu koja se dogodila u prošlom mjesecu.

Tijekom proteklih godina Gradsko vijeće Vukovara bilo je mjesto brojnih političkih borbi, sukoba, performansa pa i gotovo fizičkih sukoba ali ovo što se dogodilo danas do sada je nezabilježeno ne samo u Vukovaru nego možda i u Hrvatskoj. Naime, danas je tijekom druge točke Gradskog vijeća sjednica prekinuta radi nedostatka kvoruma koji su srušili predstavnici skupštinske većine, odnosno vijećnici Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista i Željko Sabo.

Sjednica je krenula pomirljivo pa su u predblagdanskom duhu vijećnici se složili da i ne postavljaju pitanja u okviru aktualnog sata. Trebala je to biti još jedna u nizu sjednica na kojima je trebalo biti riječi i o nekim smjenama u gradskim tvrtkama, rebalansu… Međutim, već tijekom prve točke dnevnoga reda, prilikom glasanja, omjer glasova je bio 9-9. Za donošenje Odluke o davanju prijedloga za imenovanje direktora trgovačkog društva VURA glasala je većina dok je oporba bila suzdržana. Samim tim Odluka nije donesena i to je bio signal u kojem smjeru će se odvijati dalji tijek sjednice. Tada su vijećnici Domovinskog pokreta zatražili pauzu od 15 minuta poslije koje se nisu vratili na sjednicu. Na sjednici se nije pojavio niti predsjednik Gradskoga vijeća Željko Sabo čija ruka je prevaga u vijeću. Potom je ponovno izvršena prozivka prisutnih vijećnika kada je ustanovljeno da nema kvoruma te je sjednica prekinuta.

- Svjedočili smo nepostojanju većine gradonačelnika i gradske vlasti ali još je tragičnije da smo svjedočili i povijesnoj sramoti kada su predsjednik Gradskoga vijeća i vijećnici većine napustili Gradsko vijeće. Oni su na taj način napustili i građane Vukovara i sve one koji su iz birali i izabrali da zajedno donosimo zakone i propise. Ovo je najružnija poruka i Vukovar i Vukovarci ne zaslužuju takvu vlast, rekao je predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar.

Slično razmišlja i Nenad Bučko (HNS) koji je posebno ukazao na postupak predsjednika vijeća Željka Sabe koji je, nakon što se proglasio pauzu, samo napustio vijećnicu ne dajući nikakvo pojašnjenje ostalim vijećnicima.

-Toliko o njegovom djelovanju, političkoj dosljednosti i svemu što je radio. Ovo je vjerojatno kraj političkog djelovanja Željka Sabe koji nije našao za shodno da pojasni što se događa, zašto nema toga jednoga vijećnika i slično. U Vukovaru se nastavlja cirkus pa makar i za blagdane, rekao je Bučko.

Vijećnik SDSS-a Dejan Drakulić kazao je kako su njihovi vijećnici spremni za nastavak sjednice ali i da način kako je došlo do prekida sjednice nije korektan.

- U Gradskom vijeću Vukovara svjedočili smo raznim situacijama, nedostatku kvoruma i slično ali da predsjednik Gradskog vijeća napusti sjednicu i ne obrati se do sada se nije dogodio. Ovo samo pokazuje i kakav je odnos prema vijećnicima koji to nisu zaslužili - rekao je Drakulić.

Vijećnik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković kazao je kako je zatečen s ovakvim razvojem situacije ali i da je sve išlo u tome smjeru kada je obavljena prva prozivka prisutnih vijećnika. - Situacija da vladajuća većina ruši kvorum je neprimjerena za civiliziran i uobičajen rad - rekao je Milaković.

Inače, Gradsko vijeće Vukovara broji ukupno 19 članova od kojih Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti i Nezavisna lista Željko Sabo imaju 10 ruku. Oporbu čine HDZ, SDSS, HNS i DSS s 9 vijećnika. Danas je na sjednici bilo 18 vijećnika s obzirom da se nije pojavio vijećnik Hrvatskih suverenista Nemanja Savanović. Kasnije smo iz policije neslužbeno doznali da je Savanović završio u pritvoru, zajedno s još nekoliko osoba, radi tuče u Ivankovu koja se dogodila u prošlom mjesecu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
13:11 22.12.2021.

Biće se janjetina hladila pa otišli pojesti da se ne baci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije