Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Stanovnici zagrebačkog naselja Prečko dobili nove susjede – otvoren je hotel za pčele

hotel za pčele
11.07.2023.
u 15:10

Hotel za pčele sada je postavljen i u zapadnom dijelu Zagreba, a riječ je o petoj lokaciji na kojoj je tvrtka A1 Hrvatska postavila nastambe za pčele s ciljem očuvanja njihova prirodnog staništa.

Kako bi skrenula pozornost na važnost pčelinjih zajednica za očuvanje čitavog ekosustava i dala svoj doprinos osiguravanju njihovih staništa, A1 Hrvatska u sklopu projekta GigaBEEtno otvara hotele za pčele. Posljednji u nizu, a prvi u zapadnom dijelu glavnoga grada, postavljen je u naselju Prečko na križanju Zagrebačke avenije i Zagrebačke ulice.

Hotel, koji je na ovoj lokaciji ugrađen u billboard u suradnji s Go2Digitalom, služit će kao stanište solitarnim pčelama, koje ne žive u košnicama kao medonosne pčele, ali igraju izrazito važnu ulogu u oprašivanju. Stručnjak za pčele i savjetnik projekta GigaBEEtno, profesor Nikola Kezić, naglašava kako su populacije solitarnih pčela ključne za održavanje biološke raznolikosti u gradovima: „Nastambe poput ovog hotela za pčele bitne su kako bi solitarnim pčelama pružile utočište u slučaju lošeg vremena, a u hladnijim mjesecima služe im za prezimljavanje. Solitarne pčele ne proizvode med, ali su iznimno važne za oprašivanje biljaka i održavanje vegetacijskih sustava. Projekt GigaBEEtno stoga pomaže da se solitarnim pčelama nadomjeste prirodna staništa koja sve više nestaju uslijed ljudskih aktivnosti u urbanim sredinama”.

Prvi puta na zapadu grada

Ovo je već peta lokacija diljem Zagreba na kojoj je otvoren hotel za pčele. Prvi je postavljen ispred sjedišta A1 Hrvatska na Vrtnom putu, dok se drugi smjestio u Heinzelovoj ulici te je uz njega postavljen i uređaj za mjerenje kakvoće zraka. Uslijedio je hotel za pčele u Botaničkom vrtu, a Park prirode Medvednica izdvojena je lokacija koja je u sklopu projekta dobila čak deset manjih hotela za pčele. Novi pčelinji hotel u Prečkom prvi je, pak, u zapadnom dijelu grada, koji je odabran u želji A1 da projektom GigaBEEtno i hotelima za pčele pokrije što šire područje te zahvati što veći broj staništa pčela u gradu.

Važnost pčela i predanost zaštiti okoliša

Novootvorenim hotelom za pčele A1 Hrvatska nastavlja aktivnosti u sklopu projekta GigaBEEtno kojim pomoću održivih i promišljenih rješenja pomaže povećati populacije i kvalitetu staništa pčela. „Ovaj je hotel još jedan rezultat naše želje da ostavimo pozitivan i održiv trag u našem okolišu. Pčele su ključna karika ekosustava, njihova je raznolikost izravno povezana s kvalitetom života, kako životinja, tako i ljudi. Drago mi je da smo im sada i na zapadu grada omogućili nastambu koja će im pomoći da ne napuštaju svoje stanište. Cilj nam je nastaviti provoditi aktivnosti kojima ćemo pozitivno utjecati na okoliš i lokalnu zajednicu, pogotovo naše najmlađe – jer „na mladima svijet ostaje“. Upravo zato nastavljamo i dalje s edukativnim aktivnostima usmjerenima djeci u školama i vrtićima”, izjavila je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska ulaže napore kako bi se unaprijedila kvaliteta života u urbanim sredinama te pametnim tehnološkim rješenjima poboljšala biodinamika okoliša. Projekt GigaBEEtno dobitnik je niza nagrada, a najnoviju, Golden World Award, upravo joj je dodijelila IPRA, inicijativa koja prepoznaje izvrsnost u praksi odnosa s javnošću diljem svijeta, za najbolji projekt u kategoriji brige za okoliš.

Više o projektu GigaBEEtno saznajte ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije