Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stanovnici Trnave se okupili pored Branimirove: Dosta je prometnog kolapsa!

Zbog ovog problema članovi gradanske inicijative “Riješimo prometni kolaps u Dubravi” pokrenuli su i peticiju, a u dva tjedna prikupili su 7873 potpisa
28. listopada 2019. u 19:42 16 komentara 5029 prikaza
Foto: Hana Ivković
Pogledajte galeriju 1/3

Umjesto da provode vrijeme kod kuće s obitelji, moja su djeca svaki dan ostaju kod teta na dežurstvu. A zašto? Zato jer mami treba sat vremena da dođe u po njih u vrtić koji je u istom kvartu, objašnjava nam majka dvoje djece Dunja Jeleč zašto je ona bila jedna od gotovo 300 sudionika prosvjeda koji se večeras održao u zagrebačkoj Trnavi

Groblje ZAGREB Pogledajte kako će izgledati posebna regulacija prometa oko gradskih groblja

Nakon što su prikupili više od 7880 potpisa na nedavno pokrenutoj peticiji, nezadovoljni građani Trnave odlučili su svoj stav pokazati i prosvjednim skupom. Udruženi u Građansku inicijativu "Riješimo prometni kolaps u Trnavi"  okupili su se kod pružnog prijelaza, na velike zvučnike raspalili hitove Prljavaca i Crvene Jabuke te s transparentima na kojima piše "Nismo građani drugog reda", "Trnava je u Zagrebu", "Nismo geto" i mnogim drugima, pokazali kako je vrijeme za promjenu.    

Razlog tome, dobro je znano svima na istočnoj strani grada, prometni je kolaps s kojim se kvart i okolica suočavaju već dvadeset godina. Glavni krivac je pružni prijelaz na križanju ulice Trnava i s Branimirovom cestom, zbog kojeg vozači pred prugom u koloni provode i po sat i pol svaki dan - i to na putu prema poslu i po povratku. Stvar je eskalirala prije mjesec i pol dana, kada su krenuli radovi postavljanja glavnog kolektora na prometno vrlo važnoj Čulinečkoj cesti, zbog čega se sav promet iz te široke ceste preselio - upravo pred njihova dvorišta. Kilometarske kolone sad su još duže i dugotrajnije, autobusi ne voze po rasporedu, djeca kasne u školu, a roditelji na posao, a život je, kažu, postao upravo nesnosan.

Inicijativa traži prvo kratkoročno, a zatim i permanetno riješenje pružnog prijelaza koji im zadaje glavobolju. Za prvu ruku pristaju na izgradnju spojne ceste prema Čulincu gdje postoji nadvožnjak preko pruge, a kao dugoročno riješenje vide izgradnju podvožnjaka ili nadvožnjaka. Voditelj inicijative i prosvjeda Ivan Forgač jutros se sastao s gradonačelnikom, predstavnicima Vijeća Gradske Četvrti Donja Dubrava, MO Trnava te MO Čulinec. 

Biciklist TRAŽE SVOJA PRAVA U nedjelju prosvjed biciklista ispred Mimare

 - Sastanak je krenuo produktivno i kao da ide prema nekom riješenju, međutim sve o čemu smo razgovarali nije završilo kao dio prijedloga Zaključka - kazao je Forgač na prosvjedu i pri tom još jednom upozorio na brklju na pruzi koja ostaje spuštena mnogo duže nego što bi trebala, semafore koji nisu usklađeni s prometnom situacijom a kao najveći problem, nevoljkost nadležnih da ozbiljno pristupe problemu. 

A ovo su ostali zahtjevi: 

- Da se odmah reprogramira cestovni semafor na križanju Branimirova - I. Trnava – Osječka, tako da se nakon podizanja brklje, produži interval otvorenosti cestovnog semafora u smjeru sjever-jug i to najmanje dva ciklusa po 3 minute, kako bi se raskrčio prometni čep na Osječkoj i na I. Trnavi. I u ostalo vrijeme intervali otvorenosti semafora u smjeru sjever-jug su prekratki te tražimo njihovo produljenje.

- Da HŽ Infrastruktura pristupi ugradnji novog ŽCPR-a Osječka, koji bi omogućio podizanje brklje nakon prolaska svakog pojedinog vlaka, odnosno, što je češće moguće.

- Izgradnja kružnih tokova na križanjima u Resničkom gaju i na križanju Vukomerca s Vukomerečkom i ulicom Siniše Glavaševića.

- Da se denivelacija ceste i pruge na mjestu sadašnjeg ŽCPR-a Osječka, ili kod ulice Dragutina Mandla, uz istovremenu izgradnju servisne ceste prema GUP-u, utvrdi kao prioritetna investicija te da se odmah krene s pripremama za realizaciju.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  I najte pozabit i na sljedećim izborima dati glas Bilanu zvanom Obečanko !

 • volina:

  Prvo ćete dobiti fontanicu, pa loše napravljen podvožnjak koji će se krpati idućih 50 godina.

 • Avatar Diavolo
  Diavolo:

  izbjegavajte taj dio grada ako ne morate ici tamo...uzas zivi