Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Stanovnici Gračana u očaju: Kad god prođe tramvaj, bojimo se da će nam kuća pasti na glavu

Sestre Mirjana i Dubravka Štengl pokrenule su peticiju, koju su potpisali gotovo svi susjedi, a njome traže da se linija zasad obustavi.
30. lipnja 2020. u 11:29 3 komentara 4671 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Svaki put kad tramvaj prođe pokraj njihove kuće u Gračanima, govore sestre Dubravka i Mirjana Štengl, osjećaju se kao da ponovno proživljavaju potres koji se dogodio 22. ožujka. Cijela se kuća, kažu, trese, a stvaraju se novi “šprungovi” na zidovima, s kojih otpadaju komadići žbuke i boje. I tako nekoliko desetaka puta dnevno jer tramvaj onuda prolazi svakih 12 minuta.

Zagreb: Prvi tramvaji prometuju na rakonstruiranoj trasi rotora Od sutra Linije 8 i 15 ponovno voze, a 14-ica putuje do Mihaljevca

Pruga rekonstruirana, ali...

A sve je počelo 20. lipnja, kada je nakon sanacije Draškovićeve ulice ponovno pušten tramvajski promet prema Mihaljevcu. A odatle je prema Gračanima, Gračanskom Dolju i sljemenskom tunelu počela voziti i linija 15, koja ih sada muči.

– Stvar je u tome da pruga prolazi metar od naših kuća, a uglavnom je riječ o potresom oštećenim objektima koji imaju žute naljepnice. Sve nas je strah da će nam se zbog vibracija od tramvaja, koje su zaista grozne, cijela kuća srušiti na glavu. Ne možemo ovako živjeti – kaže Mirjana Štengl. Zato je sa sestrom pokrenula i peticiju, koju su potpisali gotovo svi susjedi, a njome traže da se linija zasad obustavi.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL 25.06.2020.,Zagreb - Mihaljevac,rportaza o gradjanima koji zive uz prugu po kojoj vozi tramvaj broj 15. Photo: Marin Tironi/PIXSELL.

– Barem dok ne uspijemo sanirati kuće do kraja – objašnjava Dubravka Štengl.

Na kvalitetu tramvajske pruge, koja je rekonstruirana 2017. za 24 milijuna kuna, prigovara njihov susjed Vanja Suzić. U užasnom je stanju unatoč radovima prije tri godine, kaže, i teško podnosi češki tramvaj od 10 tona pa su vibracije i zaglušujuća buka zbog toga još gori.

Zbog epidemije koronavirusa taksisti imaju sve manje posla od sutra Taksisti dobivaju po dvije maske, evo gdje ih preuzeti

– Suludo je da se pušta tramvaj kad je sve u takvom raspadu – ogorčen je Suzić. A da je pruga u promet puštena prerano, smatra i Marijan Kos, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Gračani.

– Jedan od statičara koji je obilazio oštećene kuće rekao mi je da nisu dovoljno sigurne da svaki dan pokraj njih prolazi tramvaj. Pruga je u takvom stanju da samo čekam da jednog dana tramvaj izleti iz tračnica jer je podloga nestabilna, a za kiše dolazi do poplave jer se voda ne odlijeva prema kanalima kako bi trebala – govori Kos.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL 25.06.2020.,Zagreb - Mihaljevac,rportaza o gradjanima koji zive uz prugu po kojoj vozi tramvaj broj 15. Photo: Marin Tironi/PIXSELL.

No u ZET-u kažu da je linija u promet puštena tek nakon što su stručne službe provjerile zone uz koje prolaze tramvajske trase, a stručnjaci s Građevinskog fakulteta izmjerili razine vibracija, pa onda i prebacuju lopticu. Jer, ističu, upravo je predsjednik gračanskog mjesnog odbora od njih u nekoliko navrata tražio očitovanje o tome kada će se uspostaviti tramvajski promet zbog potreba stanovnika toga naselja, a objašnjavaju i da to upravo zbog sigurnosti nije moglo biti učinjeno prije sanacije Draškovićeve te ostatka trase. Krešimir Kompesak, predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsljeme, pak, u ZET je, kaže, poslao dopis kojim njegove djelatnike poziva da ponovno dođu u Gračane kako bi još jednom provjerili stanje.

Detalji stravične nesreće Prošao kroz crveno i zabio se u kombi: Poginuli mu sin i supruga, drugi sin u kritičnom stanju

S niskopodnima će biti bolje

– Ljudima treba tramvaj, a neki koji sad žale zbog toga što je linija puštena u promet, iskreno, prije dva tjedna su nas pritiskali s pitanjima zašto se to još nije dogodilo. Ali ako je zaista stanje tako ozbiljno, učinit ćemo sve da im se pomogne – ističe šef četvrti, dodajući da će kroz Dolje uskoro prolaziti niskopodni tramvaji, i to najkasnije po završetku sljemenske žičare na jesen.

– Nisam stručnjak, ali znam da je nakon rekonstrukcije pruge bilo nekoliko očevida i da je sve bilo u redu. A mislim da će s novim tramvajima biti bolje jer će se stvarati manje vibracija i buke – zaključuje Kompesak.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Aedes2017:

  Svašta ! Gračani bez tramvaja NISU Gračani ! Mnogi stariji sugrađani su prodali stanove u gradu i došli ovdje živjeti baš ZBOG TRAMVAJA i ljepote prirode.Automobili se više i ne koriste za odlazak na plac i crkvu već samo tramvaji ... prikaži još! ! Autobus za Markuševec je daleko od ruke za Graćance .Zato ,da se niste usudili dirati tramvaje a ..tko je kriv tim ljudima što su gradili kuće tik uz prugu...pa gdje tog ima ! Svakako odmah krenuti s niskopodnim kolima !

 • butkof:

  svakako neka se presele tamo gdje im neće biti tako kao sada. Problem je što će teško naći kuću uz tramvajsku prugu, sumnjam da žele živjeti u stanu još manje izvan tramvajske zone.

 • Avatar Mirobulesic
  Mirobulesic:

  pa neka se odsele