Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROMI U PETRUŠEVCU

'Stanovi su u redu, ali mi želimo svoje barake, tako smo se navikli'

Preseljenje Roma iz Plinarskog naselja u Novi Petruševec
Foto: Marin Tironi/Pixsell
1/16
05.07.2019.
u 08:26

U konvoju sa specijalcima romske su obitelji jučer preseljene iz Plinarskog naselja u Petruševec

Slikovnice, lutka bez ruke i jedan smeđi plišani medvjedić. Na hrpi dasaka, betona i crijepova razrušenog Plinarskog naselja ležale su jučer poslijepodne igračke, kao da još uvijek čekaju svoje male vlasnike da dođu po njih.

A otišli su oni otamo još ujutro jer ranom zorom, već oko četiri sata, u dojučerašnje najpoznatije zagrebačko romsko naselje stigli su bageri, a zatim i specijalci kako bi barake stanovnika sravnili sa zemljom, a obitelji preselili u Novi Petruševec.

Pogledajte deložaciju

Bandić nije došao

Pokušalo se to već napraviti 27. lipnja, kada su Petruševčani blokirali zgradu u koju su se trebali useliti socijalno ugroženi Romi pa se sada ništa nije prepustilo slučaju. Do sedam sati dvadesetak romskih obitelji u četrdesetak je vozila potrpalo kartonske kutije i vrećice sa svojim stvarima, dio kućnih ljubimaca prepustili su Dumovcu, a onda u pratnji policije, u konvoju, krenuli put Petruševca.

Ovog ih puta pred zgradom, koja je inače poslovna te građena s namjerom da se u nju smjesti tehnološki park, nije dočekalo mnoštvo. Iz Novog Petruševca bio je tamo samo Jozo Jurić, predsjednik mjesnog odbora, inače član Stranke rada i solidarnosti.

– Nema smisla boriti se protiv ovakvog gradonačelnika, razočaran sam jer institucije nisu odradile svoj posao. Ni Romi ne žele ovako živjeti. Ovo je zgrada koja izgleda kao koncentracijski logor, nisu zaslužili da ih se ovako tretira – rekao je Jozo Jurić pa još jednom ponovio da je cilj Grada imati čisto zemljište Plinarskog naselja jer na tu bi se poziciju u Radničkoj trebao smjestiti novi hotel ili pak napraviti parkiralište za zgradu na broju 21. A iako ga je Jurić prozivao, na terenu se gradonačelnik Milan Bandić jučer nije pojavio, već je obilazio gradilište žičare, a u Petruševec poslao pomoćnicu pročelnika za imovinskopravne poslove i imovinu Grada Marinu Zagorec. Ona, pak, kao da nije čula plač djece, a ni vidjela hitnu pomoć te specijalce koji su pratili svaki korak selidbe, izuzetno je pozitivno govorila o “komfornim stanovima za Rome”.

– Nadam se da će sve proteći dobro, zgrada je prilagođena obiteljima, uređeni su stanovi i iznutra i izvana, definitivno im je bolje nego u Plinarskom. Nove domove dobilo je 29 obitelji, dio ovdje, dio u Jelkovcu, a selimo i po drugim lokacijama. Grad se trudi sve zbrinuti i svima smo na usluzi pa tako i mjesnom odboru. Bit ćemo u koordinaciji – obećavala je Marina Zagorec, dok je Zuhra Šečić zbunjeno stajala u blizini, naslonjena na ogradu, ne znajući je li uopće na popisu za stan.

Ugroza za zdravlje

– Deset godina tražim smještaj sa šestero djece, Grad me uvijek odbijao. Svima su dodijelili stanove, valjda sam sad i ja na redu – ima li mjesta za nju, nije bila sigurna Zuhra Šečić, ali protiv novog doma nije imala ništa. Za razliku od nje, većina romskih obitelji koja je jučer stigla iz Plinarskog imala je prigovore.

– Nisam htio ići jer ovo što je g. Bandić napravio geto je Cigana. Ne Roma, nego Cigana. Vidjet ćete, bit će tu tučnjave. A ja ni ne tražim bolji život od ovog koji smo imali. Ne želim stan, želim baraku, u kojoj mogu biti na miru s četvero svoje djece, tako smo se navikli. I ovi građani koji žive ovdje su u pravu, ako jedan od nas napravi neku glupost, svi ćemo ispasti krivi, ovo se nije smjelo napraviti – kazao je Smajro Bajrić. O svemu su se priopćenjem jučer oglasili i iz gradske uprave kazavši da se Plinarsko naselje trebalo srušiti prije 28 godina.

– Grad je vlasnik objekata i zemljišta u Plinarskom, čije je rušenje naloženo još 8. ožujka 1991. godine, i to rješenjima Gradskog ureda za prostorno uređenje, komunalne poslove, promet i veze. Osim što su objekti ruševni, život u njima predstavljao je ugrozu za zdravlje, a rušenje se odgađalo godinama jer su ih kontinuirano bespravno zaposjedale socijalno ugrožene osobe – kažu iz Grada pa dodaju da je iz Plinarskog osam obitelji preseljeno u Petruševec, a deset na druge lokacije.

Komentara 42

MI
minolta
09:26 05.07.2019.

Kako je moguće da se netko useli u tuđe i onda traži prava. Na temelju čega su dobili stanove? Pa kvadrat stana je 1500e Onaj radnik (ili bolje jadnik) što je zidao isti stan radi 6 dana tjedno po 10h-12h i ne može si priuštiti stan. Dokad nepravda!? Tko može staviti svoj potpis na takve gluparije???? Bitno da su oni ljudi dobili ćevape od gradonačelnika za rad na blagdan. Nekom ćevap, nekom stan. Jesmo li mi svi idioti?

DI
dirižabl
09:05 05.07.2019.

Kad ću ja doći na red za besplatan stan, ili da nastavim plaćati kredit

NN
nikola.nikola50@hootmail.com
09:28 05.07.2019.

Da to je stvarnost tih ljudi, oni žele i dalje barake, socijalnu pomoć i njima ok, Kajtazi traži da se zapošljavaju, dobivaju stanove itd, jednom moramo shvatiti da oni ne žele raditi, ne žele stanove i ove koje su dobili sve režije plaćati će svi građani ovog grada ili države, tko je nama ostatku pučanstva nešto dao, dizali kredite radili, gradili i još nas tjeraju iz našeg dok ovi sve dobiju, pa tko je ugrožen u ovoj zemlji, ovi zasigurno nisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije