Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očevid je provela i inspekcija

Stanari zgrade u Zagrebu: Nije nam svejedno jer još ne znamo je li tu oštećen i zid

Urušavanje zgrade u Kranjčevićevoj
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
11.08.2019.
u 07:21

Naša inspekcija je utvrdila deformaciju fasadne stijene te su poduzete mjere osiguranja od povećanja deformacija. U postupku inspekcijskog postupanja je i utvrđivanje odgovornosti - napisali su u Državnom inspektoratu

Nakon drame koja se odvijala u petak navčer kada je policija alarmirala Javnu vatrogasnu postrojbu grada Zagreba o mogućem urušavanju zgrade u Kranjčevićevoj ulici na broju 36 na zagrebačkoj Trešnjevci, stanari još uvijek ne znaju što im je činiti i kažu, nije im svjedeno. Inspekcija je utvrdila deformaciju fasadne stijene te su poduzete mjere osiguranja od povećanja deformacija.

- Nije nam svejedno jer još ne znamo je li tu oštećen i zid. Jasno se vidi kako se ciglena fasada odvojila, ali morat će provjeriti postoji li kakva opasnost i za nas - rekli su u subotu za 24sata stanari zagrebačke Kranjčevićeve ulice s broja 36.

Video: Napukla zgrada u Kranjčevićevoj

Prema prvim pretpostavkama za sve je kriva dotrajalost. Lijeva strana fasade nema dobar temelj pa je to s protokom vremena kliznulo. Naime, fasadna cigla je zidana uz zid bez upora po njoj pa je cijeli teret visine ostao na temelju.

U subotu je očevid provela i građevinska inspekcija Državnog inspektorata. - Naša inspekcija je utvrdila deformaciju fasadne stijene te su poduzete mjere osiguranja od povećanja deformacija. U postupku inspekcijskog postupanja je i utvrđivanje odgovornosti - napisali su u Državnom inspektoratu te su se obećali javiti čim im nadzor završi.

- Ja sam pustila vatrogasce i eto igrom slučaja stan sina i snahe je baš u ravnini s puknutom fasadom pa je statičar ušao kako bi pogledao iz druge perspektive - rekla je stanarka Đurđica. Sretna je što u stanu nije bilo pukotina, a da su zidovi cijeli potvrdili su nam i drugi stanari. Kako bi dodatno provjerili statiku zgrade hitne službe su ušle u trgovinu opreme za vježbanje.

Nisu otkrili pukotine na nosivim zidovima pa zato nikoga na kraju nisu evakuirali.

Policija je zapečatila trgovinu te se u nju od petka uopće ne može ući.

- Nismo znali hoće li nas morati evakuirati. U toj zgradi imamo ured pa smo za svaki slučaj izvukli dio stvari kako bi mogli nastaviti nesmetano raditi - kazali su nam ljudi koje smo zatekli pred ograđenim dijelom napukle fasade. 

Najveća puknuća vide se između prizemlja i prvog kata. Fasada se tu nagnula oko 10 cm prema pločniku. Zatvorili su kliniku i trgovinu u prizemlju.

Komentara 8

MA
maklin
08:15 11.08.2019.

I koga oni misle držati odgovornim? U Hrvatskoj otvoriš firmu, napraviš zgradu, zatvoriš firmu i gotova priča. Koga će oni to tražit odgovornim.

DV
dvorskaluda
17:19 11.08.2019.

U Hrvatskoj su suvlasnici u zgradama s više stanova potpuno neodgovorni i neznalice (uglavnom) jer većina nije nikada ni bila vlasnikom ičega, bili su stanari, navikli da samo plaćaju niske najamnine a sva briga je bila na vlasniku zgrade. Sada su oni suVlasnici zgrade, odgovorni za stanje fasade, zajedničkih hodnika, stubišta, ulaza, dvorišta, dimanjaka..ali nisu jadni navikli na to, pa bi i dalje da "država" odgovara i plaća njihove brige.

Avatar Dumen
Dumen
14:35 12.08.2019.

Rasklimali su noseće zidove raznim nestručnim pregradnjama u prizemlju. zato se i fasada odlijepila i nagnula. Nebi tamo bio u stanu i da mi plate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije