Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad kaže: Nećemo

Stanari protiv Bandićevog Bloka_19: Žele nam oduzeti pola vrta!

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
24.02.2021.
u 20:47

Pobuna u zgradi u Dalmatinskoj koja bi trebala biti dio Bloka_19, pilot-projekta obnove stare jezgre metropole

Pojavili su se nekoliko mjeseci nakon potresa. Studenti s nacrtima, zajedno s profesorom s Građevinskog fakulteta, mjerili su njihove zgrade i zajednički vanjski prostor. Tako su se barem predstavili stanarima iz Dalmatinske 10, jedne od zgrada koje bi trebale biti dio Bloka_19. To je pilot-projekt kojim su iz Grada Zagreba odlučili istražiti blok zgrada omeđenih Ilicom, Medulićevom, Frankopanskom i Dalmatinskom, a koji bi trebao biti predložak za obnovu Donjeg i Gornjeg grada nakon potresa.

Ubrzano “sređivanje” papira

A da bi ondje među ostalim trebale niknuti i podzemne garaže, ali i da bi se njihov vrt trebao otvoriti za javnost saznali su, kaže Antica Grubišić, jedna od stanarki Dalmatinske 10, iz medija. Nitko im se, dodaje, nije obratio, a sad su se, ističe predstavnik suvlasnika i odvjetnik Aleksandar Marjanović Kavanagh, koji je preuzeo zastupanje svih stanara, ubrzano počele sređivati i usklađivati zemljišne knjige i katastar te raditi dodatne izmjere tako da su se stanari pobojali da se to radi s ciljem.

23.02.2021., Dalmatinska 10, Zagreb - Odvjetnik Aleksandar Marjanovic Kavanagha s dokumentima u ambijentu vrta koji Grad zeli oduzeti stanarima u svrhu projekta uredjenja Bloka 19, gdje grad zeli napraviti podzemnu garazu, pilot projekt prema kojem ce se obnavljati cijeli centar nakon potresa. Photo: Privatni arhiv
Foto: Privatni arhiv/PIXSELL

– Preduvjet projektu Blok_19 predstavlja usklađenje zemljišnoknjižnog i katastarskog stanja, koje je zapelo u provedbi zbog protuzakonitog oduzimanja prava vlasništva upisanih vlasnika u zemljišnoj knjizi. U obnovi se sada vlasnicima želi oduzeti njihovo stečeno pravo na zemljištu koje je nepromijenjeno i ima površinu od 1206 kvadrata od dana gradnje zgrade 1889. godine pa do danas – tvrdi A. Marjanović Kavanagh, dodajući da je prema trenutačnom stanju u katastru njihova čestica umanjena za 605 četvornih metara koje, pribojavaju se, Grad želi prisvojiti prije nego što krene u obnovu.

– Vlasnici posjeduju izvornik mape iz katastra od 1909. do 1913., koja je dopunjena putem održavanja katastra do godine 1935. Ona vrlo precizno i točno prikazuje situaciju čestica u cijelom bloku koji je obuhvaćen projektom. Međutim, takvu ispravu ne prihvaća današnji katastar s obrazloženjem da to nije javna isprava i da oni imaju drukčije stanje – kaže A. Marjanović Kavanagh i dodaje da vlasnici Dalmatinske žele da ih se uključi u projekt obnove te da ih se pita za mišljenje kako bi se zajednički dogovorili u vezi s provedbom najavljene gradnje podzemnih garaža i uređenja zelenila, što bi trebalo biti dio pilot-projekta.

23.02.2021., Dalmatinska 10, Zagreb - Odvjetnik Aleksandar Marjanovic Kavanagha s dokumentima u ambijentu vrta koji Grad zeli oduzeti stanarima u svrhu projekta uredjenja Bloka 19, gdje grad zeli napraviti podzemnu garazu, pilot projekt prema kojem ce se obnavljati cijeli centar nakon potresa. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prijedlozi za obljetnicu

Ovakvo oduzimanje prava vlasništva bez pravnog temelja, smatra ovaj odvjetnik, a bez plaćanja naknade tržišne vrijednosti i bez isprave prikladne za uknjižbu kojim bi se vlasnici zemljišta složili s tom promjenom, protuzakonito je i nedopustivo u pravno uređenoj državi.

– Ono što nisu nacionalizacijom oduzeli komunisti sada nam želi oduzeti današnja vlast – ljuti se A. Marjanović Kavanagh. Antica Grubišić, koja je u Dalmatinskoj 10 odrasla, dodaje pak kako je ondje nekad bio zeleni vrt s voćkama i ljuljačkom te da se oduvijek protezao na 1206 kvadrata. No nikakvo oduzimanje vlasništva, umiruje stanare Ivica Rovis, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje, u kojem se izrađuje program za Blok_19, ne dolazi u obzir.

– Stručnjaci, što urbanisti i arhitekti, pravnici, sociolozi... svi su se udružili kako bi izradili scenarije za uređenje Bloka_19. Njih ćemo predložiti javnosti na godišnjicu potresa 22. ožujka, a o tome kako će građani i sami korisnici bloka reagirati ovisi što ćemo raditi – ističe Rovis i dodaje da se dodatne izmjere rade u sklopu postupka obnove zemljišne knjige koji je pokrenulo nadležno ministarstvo te da on nema veze s obnovom koju planiraju u sklopu Bloka_19.

Komentara 15

DU
Deleted user
21:58 24.02.2021.

Partizanija se navikla na vrt. Koji kao ni stanovi nisu kupili, nego oteli. Mislim na većinu.

SI
sisavac
21:23 24.02.2021.

Kakve veze imaju dokumenti iz 1889-e?! Vlasništvo nad nekretninama dokazuje se upisom u zemljišne knjige. Točka. Dal su stanari zgrade upisani kao vlasnici i zemljišta oko zgrade? Jedan pravnik koji im vodi priču, mogao bi, poštenja radi, ovim izgubljenima pojasniti da je svo zemljište oko zgrade do 1990 godine bilo društveno, te da se onda krenulo u odvajanje zgrade od ostalog zemljišta i to je provedeno uglavnom do kraja, osim po par slučajeva, a što ima svoju pozadinu, odnosno privatni interes onih koji su to radili tada. Zemljište je gradsko, a nikakvo korištenje dugi niz godina na javnom ne može značiti i pravo vlasništva. Znači dosjelost otpada.

DO
doktorica
07:34 25.02.2021.

Šta uopće znači tzv"stečeno pravo",jesu li ti stanari kupili i zemlju ili samo stan?!Ako nisu kupili vrt,onda i nisu njegovi vlasnici.To što su ga koristili nije njihovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije