Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA FASADA

Sretnici s liste prvih 200: Sad još samo čekamo skele

Zagrebačke fasade
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
31.05.2017.
u 13:55

Za obnovu pročelja prijavila se cijela Mislavova ulica, a u zgradi čija će fasada prva zablistati kažu da prikupljanje dokumentacije nije bilo teško: Projekt, potpisi i to je to

Novo ruho za staru damu. “Stogodišnjakinja” u Mislavovoj, zgrada koja je dom devet obitelji, među prvima će u obnovu. S ulične fasade već godinama padaju gromade, pa su, da izbjegnu moguće nesretne slučajeve, stanari sami maknuli štukature.

Sve rade demokratski

– U našoj je zgradi dućan i tu po gablec dolaze gotovo sva djeca iz škola u Križanićevoj jer im je odmah preko ceste. Ponajviše smo se bojali zbog njih jer su znali padati komadi pročelja teški i po kilogram – objašnjava nam Blanka Premužić, predstavnica stanara zgrade od 2100 četvornih metara, kojoj su stanari od vlastita budžeta nedavno obnovili krovište, a i dvorišno pročelje. Štedjeli su od pričuve, koja im iznosi tri kune po kvadratu, a u uređenju pomogla im je i snalažljivost predstavnice stanara.

– Dio za krovište i dvorišnu fasadu platili smo odmah, a dio smo riješili kad smo opet skupili nešto novca. Izvođači su nas malo pričekali, bili su dragi – sa smiješkom govori predstavnica stanara, koja je na toj poziciji već gotovo trideset godina. Zna sve prednosti i mane svoje zgrade, a stanari je obožavaju. Nije joj bio problem, stoga, skupiti ni sve potpise koji su joj trebali kako bi zgradu prijavila Gradu za sufinanciranje pročelja.

– U zgradi je devet stanova od po 140 kvadrata, tako da se relativno lako sve dogovoriti – kaže Blanka Premužić i dodaje kako je za dobivanje nove fasade trebalo izraditi i projekt kod ovlaštenog arhitekta, budući da se njezina zgrada nalazi u spomeničkoj zoni. Osim toga, govori, prijaviti se bilo je vrlo lagano.

– Projekt, potpisi stanara i popunjen obrazac, to vam je to – objašnjava Blanka Premužić, kod koje u zgradi, kažu stanari, vlada prava demokracija. Boju nove fasade, zato, govori predstavnica stanara, također će izabrati zajednički.

– Kad smo radili dvorišno pročelje, na površini od tri kvadrata stavili su nam uzorke boja. Mi smo se oko toga okupili i glasovali koju ćemo. Za ulično pročelje, napravit ćemo isto – kaže vesela predstavnica stanara, čiji će suvlasnici, kako je objasnila, opet štednjom pribaviti ostali novac za fasadu. Jer 20 posto, budući da Grad obnovu sufinancira s 80 posto, morat će platiti sami.

Može i za čišćenje od grafita

A lakše će tako, kažu stanari Mislavove, nego da su sami morali “iskeširati” za cijelu. Slično su razmišljali i suvlasnici u 3713 zgrada, za koje su prijave kroz dva javna poziva stigle na adresu gradske uprave. U tom je moru pročelja najviše onih upravo iz centra grada, a za sufinanciranje se još može prijaviti, za što je raspisan treći javni poziv, koji traje još tri mjeseca. Skele su na prve zgrade postavljene ovaj vikend, a liste prioritetnih objekata objavljivat će se na internetskim stranicama Grada, i to njih dvjesto svaki tjedan. Posve novo ruho Zagreb će dobiti za desetak godina.

– U tom periodu obnovit ćemo pet tisuća fasada, zaposliti 10 do 12 tisuća radnika i vratiti gradu stari sjaj – objasnio je gradonačelnik Milan Bandić, pa dodao kako je ukupna investicija oko četiri milijarde kuna. Za prve fasade, odnosno za one koje će u rekonstrukciju još ove godine, u proračunu je osigurano 30 milijuna kuna, a svake bi se sljedeće upravo iz gradske kase trebalo odrediti iznos namijenjen uljepšavanju pročelja. Osim za uređenje pročelja, Zagrepčani se još mogu prijaviti i za sufinanciranje njihova čišćenja od grafita.

Ilica U prvoj turi obnove, skele će se postaviti na 25 fasada u ulici koja broji više od 500 adresa.

Jurišićeva U centru centra na samom početku projekta nova pročelja dobit će četiri adrese, a najzanimljivija obnova bit će istodobno uređenje Jurišićeve 1, 1A te Trga bana Josipa Jelačića 11.

Palmotićeva Ulica je to u kojoj će devet zgrada osvanuti u novom ruhu, dok će se u Šenoinoj, koja je siječe, obnavljati osam zgrada.

Boškovićeva U toj su se ulici od 27 zgrada za novo pročelje prijavile 22, a u uređenje fasada koje starta ove godine, “upasti” je uspjela samo Boškovićeva 21.

Trg kralja Tomislava Četiri fasade među prvih su 200 za obnovu, a većina pročelja obnavljat će se upravo oko Tomislavca.

Komentara 16

HE
herojulice
18:36 31.05.2017.

Koja slučajnost. 200 sretnika i 200 obitelji a vi drugi čekajte druge izbore. Transparentno i vjerodostojno za Zagreb i sa crnim vragom.

VI
Vito
07:59 04.06.2017.

Moje komentare izbrisali pa ću vam ih ponovo napisati, makar ponovo dobim zabranu dva dana

VI
Vito
08:07 04.06.2017.

Govorim o naseljima .... Voltino...... ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Poštovani bez nade, pouzdano znam da je u Votinom barem jedna zgrada dobila 10cm debelu oblogu od mineralne vune i nove PVC prozore __________ Predstavnik se potrudio pa sad imaju obnovljenu zgradu, dok susjedi nsi htijeli obnovu pa se i dalje "smrzavaju" i "kuhaju", ovisno o godišnjem dobu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije