Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRŠI SE PEDAGOŠKI STANDARD

Prosvjed odgojitelja u vrtićima: U jaslicama upisano 19 djece umjesto osmero po grupi

Ilustracija dječjeg vrtića
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
05.10.2022.
u 14:44

Državni pedagoški standard krši se u 80 posto ispitanih ustanova, pokazuju rezultati istraživanja koje je na uzorku od 502 dječja vrtića proveo Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK)

Odgajatelji u sustavu predškolskog obrazovanja pretrpani su poslom, lokalna samouprava ne poštuje Državni pedagoški standard, u jaslicama u Zagrebu upisano je 19 djece umjesto osmero po grupi, zato njihovi predstavnici najavljuju prosvjed na Trgu bana Jelačića 22. listopada.

Uvjeti rada u dječjim vrtićima su vrlo loši, nedostaju im sredstva, kvalitetni kadrovi i adekvatni prostori za rad, upozorili su u srijedu predstavnici sindikata i strikovnih udruga zaposlenih u predškolskom odgoju i najavili prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu, 22. listopada, u 12.05 sati.

Nepoštivanje Državnog pedagoškog standarda je veliki problem jer je jedan odgajatelj odgovaran za preveliki broj djece. "U jaslice u Zagrebu upisano je prosječno 19 djece po grupi, a prema standardu na jednog odgajatelja treba ići osmero djece", kaže Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO.

Državni pedagoški standard krši se u 80 posto ispitanih ustanova, pokazuju rezultati istraživanja koje je na uzorku od 502 dječja vrtića proveo Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK).

"Ako Ministarstvo obrazovanja vodi dobru politiku, zašto nam nedostaje 5000 odgajatelja, a s druge strane imamo 3000 učitelja razredne nastave viška? Dosta je priče o pronatalitetnoj politici, a ništa se ne ulaže u sustav predškolskog obrazovanja", poručila je predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

Osim što su pretrpani poslom, odgajatelji u predškolskim ustanovama nisu dovoljno plaćeni, upozorio je Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

"Neki od njih odlaze raditi na blagajnu u trgovačke centre ili uzimaju poslove u turističkoj sezoni, jer im je to isplativije. Jedinice lokalne samouprave ne mogu financirati ni same sebe, a kamoli obrazovne institucije", naglasio je Kutlača.

Zato se država treba više uključiti u financiranje dječjih vrtića, poručili su predstavnici sindikata, novac ne treba dijeliti po indeksu razvijenosti nego prema potrebama vrtića u pojedinim sredinama, koje ovise o broju prijavljene djece.

"Na taj način stvorili bi se uvjeti za povećanje dostupnosti vrtića, korigiranje plaća, poštivanje zakonskih propisa i zaustavio bi se trend odljeva radnika", kazala je predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Iskra Vostrel Prpić.

Komentara 2

JM
JMN
16:09 05.10.2022.

Ovo je tema za naslovnicu, a ne za pri dnu. Dakle, prosječno mjesto u ZG vrtiću košta 2.500 Kn mjesečno. A imamo 19 djece u jednoj jasličkoj grupi umjesto 8 koliko je po standardu. Dakle, realno po standardu jaslice zapravo koštaju 5.000 Kn po djetetu. Koliko ima smisla da žena ide raditi za 4.000 Kn dok joj je dijete u vrtiću za 5.000 Kn? Nema nikakvog naravno. Ali to nam nije skupo. Ništa nije preskupo da se majku izvuče s "robije" u obitelji i gurne ju se da žonglira s 19 jasličke djece ili sjedi na blagajni 8h dnevno. I smeće ćemo plaćati po potrošnji po litri jer to je pravedno. A vrtić mora biti skoro pa besplatan za one koji uspiju dobiti mjesto u vrtiću. A to će platiti i oni koji u takav vrtić ne žele dati svoju djecu nego će ih odgajati sami. Ni to nema nikakvog smisla, ali važna je ideologija. Smisao se mora prilagoditi ideologiji.

BL
Bloom
10:24 15.10.2022.

Podrška odgojiteljima/cama da nam budu vrtici svima jednako kvalitetni,dostupni,sigurni i priuštivi.Nije normalno da jedna osoba radi sama sa 19 jaslicara,ne moze ni na wc zadovoljiti fizioloske potrebe jer djecu ne smije ostavljati samu bez nadzora,ne daj bože dijete se udavii graskom ista stvar ili da odg treba na bolovanje. Ma uzas mi kao da živimo u Zimbabve a ne u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije