Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Špansko-Oranice: Izabran idejni projekt uređenja župe u POS-ovu naselju

08.12.2008.
u 23:27

Gradnjom moderne crkve, pastoralnog centra i hostela dovršit će se novo POS-ovo naselje u Španskom-Oranicama. Arhitekti su najboljim idejnim rješenjem za gradnju tog crkveno-poslovnog kompleksa u novom kvartu izabrali rad mladih autora Gorana Karlovića i Samira Kerenovića.

Zvonik na sjeveru
Sjedište župe za vjernike kvarta Špansko-Oranice bit će izgrađeno na sjeverozapadnom kvadrantu križanja Ljubljanske avenije i Zagrebačke ceste, preko puta Mercatora.

– Tri zgrade, postavljene kao cjeline, oblikovat će otvoreni blok. Zvonik će biti naglašena vertikala u prostoru prema kojoj će se pješaci orijentirati u prostoru – kazao je arhitekt Goran Karlović.

Križ na crkvi neće kao što je to uobičajeno biti na vrhu, već će biti uklesan u fasadu zvonika koji će se podignuti na sjevernom dijelu tog budućeg minibloka.

Sve su tri zgrade više orijentirane prema samoj unutrašnjosti bloka.

Ondje će biti trg s kojega će pogled sezati prema sjevernom dijelu kvarta.

Time će se stvoriti nova pješačka ruta sjever-jug koja će sjeći postojeću istok-zapad.

Crkva će biti smještena na istoku, prema zagrebačkoj cesti, na jugu će biti pastoralni centar, a na zapadu hostel. Mladi arhitekti su predvidjeli da u hostelu bude od četrdeset do pedeset soba koje će biti raspoređene na prvom i drugom katu.

U prizemlju pastoralnog centra uz Ljubljansku aveniju bit će društveni dio, a na katu će biti uređen za stanovanje.

Crkva neće odskakati od sadašnje klasične izgradnje i imat će samo prizemlje, a toranj zvonika vinut će se u nebo i dominirati u njegovoj okolici.

Datum gradnje se ne zna
Ispod kompleksa bit će garaža na dvije etaže te sklonište i tehničke prostorije. Ulaz u garažu bit će sa zapadne strane. Tako će automobile odvojiti od pješaka.

– Naše rješenje je idejno i može biti nekih preinaka – kazao je Karlović.

Kada će stanovnici Španskog dobiti svoju župu, još se ne zna kao ni koliko će koštati izvedba tog projekta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije