Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znatni pad zaraženih

U Zagrebu 211 novooboljelih. Šostar: Ni meni to nije jasno. Građani se očito drže mjera!

Zagreb: Šostar i Capak na Velesajmu, novoj lokaciji za COVID 19 testiranje
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/9
27.10.2020.
u 09:33

Brojke padaju, očito su se počeli polako, ali sigurno sugrađani pridržavati mjera, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 1240 testiranja na SARS-CoV-2. Epidemiolozi NZJZ „Dr. A. Štampar“ u razdoblju od 20,00 sati 25. listopada do 20,00 sati 26. listopada zabilježili su 211 novooboljelih osoba, a obrađeno je 398 osoba. Od navedenog, 351 je od prethodnih dana, a 47 osoba je od 26. listopada. Mjera samoizolacije izrečena je 1047 osoba, priopćio je zagrebački Stožer.  

Od 398 obrađenih pozitivnih osoba: 114 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 199 osoba su kontakti COVID + osoba, kod tri je moguće izlaganje ne obiteljskim svečanostima i okupljanjima. Jedna je osoba stigla iz druge županije, 11 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 52 osobe obrada je još u tijeku. Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod jedne tijekom hospitalizacije, četiri su osobe doputovale iz BiH, Slovenije, Srbije i Njemačke. Kod tri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti, a jedna je osoba napustila teritorij RH prije kontakta s epidemiološkom službom. Na obradu ukupno čeka 1858 osoba.

 

U sedam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi tri korisnika, četiri zdravstvene djelatnice i sedam nezdravstvenih djelatnika. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 21 učenika i pet nastavnika osnovnih škola te 23 učenika i tri nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 503 učenika osnovnih te 504 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalaze se 24 osobe.

Video: Punjenje zagrebačke Arene krevetima

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 3 470 aktivnih slučajeva, a 8 492 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Brojka oboljelih danas će biti mnogo manja nego što je bila jučer, praktički prepolovljena. Ni meni to nije jasno - nije stvar u testiranjima, mi smo jučer obavili 1240 testiranja i prešli smo 90.000 testiranih u NZJZ. Brojke padaju, očito su se počeli polako, ali sigurno sugrađani pridržavati mjera, rekao je jutros u Studiju 4 Zvonimir Šostar ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Na pitanje idemo li prema vrhuncu, rekao je kako je sada to vrlo teško prognozirati jer svi relevantni čimbenici i vrhunski znanstvenici prognoziraju da bi vrhunac mogao biti u drugoj polovici studenog.

Video: Na snazi nove mjere

– Vidjet ćemo. Situacija je ozbiljna i moramo se ozbiljno pridržavati mjera. Kada sve skupa gledamo, čekamo što će država ili grad učiniti za nas. Do kraja tjedna ćemo pokrenuti kampanju da vidimo što stanovnici Zagreba mogu učiniti sami za sebe – rekao je Šostar.

Promovirat će, pojasnio je, boravak u prirodi, zdravu prehranu za podizanje imuniteta koja će biti dostupna svima – nutricionisti već rade na tome, a na webu će se to zvati "imuno-kuhinja". Šostar kaže i kako sami trebamo raditi na sebi, ne samo čekati hoće li nas virus zahvatiti. Po tjelesnoj aktivnosti smo na samom začelju EU i ljude žele izvesti van, rekao je. Minimalno koristimo, dodao je, prirodne resurse u gradu Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 89

RO
Rogger
09:21 27.10.2020.

Koga vi više lažete,jedan dan se pridrzavali mjera pa sad brojke manje,a kad ponovno skoče e onda se nisu pridržavali mjera.Ove su fore za djecu u vrticu, ako piješ kavu narast ce ti rep.

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
09:16 27.10.2020.

Mozda treba obratiti pozornost na bitno, a bitno je to da Sostar priznaje da ni njemu nije jasno sto govori...

Avatar Salam_Parizer
Salam_Parizer
09:31 27.10.2020.

svi koje nisu dostupni za testiranje ili se ne odazovu na TESTIRANJE, a javili su da imaju bilo kakve simptome svom liječniku se automatski vode kao pozitivni, bez testa! DA LI TO IMA SMISLA? otuda ova INFLACIJA slučajeva, i opet vrlo DUBIOZNE I DISKUTABILNE smjernice iz VEĆ POZNATE RADINOSTI WHO-a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije