Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Smjena Nogala: Posao od 60 milijuna eura sada kontrolira Bandić

Za Dječji centar kompetencije u translacijskoj medicini doc. Boro Nogalo i njegov tim dobili su 60 milijuna eura iz EU. – Sada je red da to preuzmu pametniji, koji nisu nikad aplicirali, ali lakše je ukrasti nego stvoriti – kaže Nogalo
05. prosinca 2019. u 22:59 81 komentara 10213 prikaza
Boro Nogalo
Foto: Romana Kovačević Barišić
Pogledajte galeriju 1/4

Smjena doc. dr. Bore Nogala nakon 23 godine uspješnog vođenja Dječje bolnice Srebrnjak u vlasništvu Grada Zagreba izazvala je podjednako zgražanje i struke i javnosti jer predstavlja brutalnu demonstraciju političke moći nad strukom. Podršku doc. dr. Nogalu dala je cijela bolnica, premda im je iz Gradskog ureda za zdravstvo, kako su kazali doktori sa Srebrnjaka, zabranjeno održati konferenciju za novinare. To je zabranjeno i dr. Nogalu pa je on govorio na ulazu u bolničko dvorište.

Dr. Boro Nogalo Smijenjen nakon 23 godine Doktor Nogalo u suzama: 'Sve su lagali i izmislili. Nisam nikome nikada lizao du*e'

Odbio je Bandića

Iz Gradskog su ureda takvu zabranu opovrgnuli i tvrde da smjena nije uvjetovana baš ničim drugim osim nalazima Gradskoga kontrolnog ureda. Dok su dan prije u obrazloženju smjene, koje je predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić Rukavina članovima Upravnog vijeća podijelila na samoj izvanrednoj sjednici tog vijeća u srijedu, naveli da je to nekoliko zapošljavanja liječnika navodno bez valjanih odluka UV-a, jučer su kazali da je kriv jer nije raspisivao natječaje za projekte?!

Nogalov pomoćnik prof. dr. Davor Plavec, i sam član UV-a, bio je šokiran načinom na koji se sve odvijalo i ustvrdio je da se ravnatelja smijenilo neistinom i falsifikatima. Naveo je da je Stavljenić Rukavina donijela već napisano rješenje o smjeni.

– Nisam mogao vjerovati da toliko godina nakon Domovinskog rata svjedočim ovakvoj smjeni, da se bez pravih argumenata smjenjuje osoba na čelu ustanove koja od 1997. godine napreduje enormnim koracima i koja je prva u Hrvatskoj dobila međunarodno akreditirani standard, bez ikakvih nepravilnosti u radu nakon svih mogućih inspekcija – kazao je prof. dr. Plavec.

Ines Strenja Predsjednica Odbora za zdravstvo: 'Dr. Nogalo i ja možda ne pripadamo istim stranama, ali sramota je da ga ovako smijene'

Problem je nastao zbog najvećega hrvatskog infrastrukturnog projekta u zdravstvu, Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini vrijednog 452 milijuna kuna, koji je proglašen i najvećim europskim pedijatrijskim projektom te vrste, a financira se 85 posto iz fondova EU.

Boro Nogalo i njegov tim deset godina gurali su taj projekt u koji nitko drugi nije vjerovao, a zdravstveni su ga autoriteti čak otvoreno omalovažavali i proglašavali unaprijed promašenim soliranjem koji kontrira ideji jedinstvene dječje bolnice u Blatu. Sada kada je projekt na stolu, kada je 60 milijuna eura stiglo maloj gradskog bolnici, počele su prljave igre i izašlo je na vidjelo kakav modus operandi vlada u svim sferama hrvatskoga javnog života.

– Tu će biti puno natječaja i bit će primamljivo mnogima. Sada kada smo nakon deset godina došli do ove faze, sada je red da to preuzmu pametniji, koji nisu nikad aplicirali, nikad dobili tako veliki projekt i napravili nešto tako dobro, ali lakše je ukrasti nego stvoriti – ustvrdio je doc. dr. Nogalo.

Boro Nogalo OBRAČUN NA SREBRNJAKU Dr. Nogalo: Smijenili su me zbog zemljišta na Sljemenu

Zapanjujuću stvar iznijela je prof. Mirjana Turkalj, zamjenica ravnatelja DB-a Srebrnjak.

– Gradski ured za nabavu htio je preuzeti projekt. Čini se da hoće preuzeti cijelu priču i stječe se dojam da je smjena iskonstruirana da se ugrozi projekt – kazala je prof. dr. Turkalj. Time je zapravo potvrdila kuloarske priče da je Milan Bandić od doc. Nogala tražio da projekt ide preko Gradskog ureda, a ovaj ga odbio objašnjavajući da se na takav način s europskim novcem ne radi.

U istom su paketu i nagađanja da je ravnateljsko mjesto ove uspješne bolnice namijenjeno nekome od liječnika iz Bandićeva kruga pa su se u tom kontekstu spominjali prebjegli mu Siniša Varga, umirovljeni prof. dr. Boris Labar i prof. dr. Miroslav Harjaček. Nisu se javljali, a Varga je prethodno samo rekao da kao dužnosnik ne može biti istodobno i ravnatelj. Trenutačno bolnica nema ravnatelja jer je prim. Lana Tambić Bukovac odbila biti v. d., u znak podrške dosadašnjem ravnatelju. Nismo ih dobili kako bi te navode prokomentirali.

Ines Strenja Linić: Sramota za zdravstvo

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica Milana Bandića, pokušala je objasniti Nogalov krimen upitavši: “Što da ravnatelj škole raspiše natječaj za profesora matematike, a primi profesora likovnog?” Kao da ne zna da su liječnici deficitarno zanimanje u cijeloj Europi i da Hrvatskoj nedostaje dvije tisuće doktora.

Jelena Pavičić Vukičević Iz Grada objasnili smjenu Nogala: 'To je kao da raspišete natječaj za profesora matematike, a zaposlite profesora likovnog'

– Na pet natječaja za pedijatra nitko se nije javio. Koliko ima pedijatara koje možete zaposliti? Nijedan! I primite mladog doktora da radi u hitnoj ambulanti, isprva i volonterski, a onda vas za sedam godina prozovu zbog toga! To je samo dio smeća koje se dogodilo na toj sjednici Upravnog vijeća – rekao je među ostalim doc. dr. Nogalo.

Emocije su ga ponijele kad se jučer oko njega na izlazu iz bolničkog dvorišta okupilo mnoštvo bolničkih zaposlenika, od kojih su mnogi i sami zaplakali.

Nogalu se na dušu stavlja i obavljanje djelatnosti za koje nije imao ugovor s HZZO-om. To je, međutim, Gradu bilo prihvatljivo godinama pa je Milan Bandić i osobno bio na otvorenjima nekih odjela Srebrnjaka.

– Djeca iz cijele Hrvatske dolaze na Srebrnjak, ja ih nisam htio vraćati i nisam htio stvarati liste čekanja. Nisam htio potpisivati ugovore s HZZO-om jer su bili nepošteni i nekorektni. Kad smo napravili puno više posla od ugovorenoga i kada je HZZO to počeo plaćati, a upravo smo dobili sedam milijuna kuna na ime duga HZZO-a, to mi se stavlja kao krimen – govori dr. Nogalo.

Milan Bandić u Beču PROGRAM JOŠ NEPOZNAT Bandić će u lipnju ugostiti čelnike svih metropola EU

Nogalovu smjenu skandaloznom je nazvala i dr. Ines Strenja, čelnica saborskog Odbora za zdravstvo.

– To je sramota i za hrvatsko zdravstvo i za one koje su prodali i dalje prodaju Grad Zagreb za sitne interese, zbog kućica, smeća, a sada i zbog ovog zemljišta i projekta – kazala je ona.

Cijeli će skandal bez sumnje izazvati negativne posljedice i izvan Hrvatske. Prof. dr. Mirjana Turkalj naglasila je da se projekt Translacijskog centra našao izložen vjetrometini “i ljudima koji ne žele da se provede na transparentan način”.

– Projekt svrstava hrvatsku istraživačku strukturu i poboljšanje zdravstvene skrbi za djecu na europsku razinu. To je europski projekt i dužni smo izvijestiti da postoji njegova ugroza – zaključila je.

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Deleted user:

  To je ta bolja Hrvatska kakovu nam nudi Kokoda Kolinda sa svojim intimusom komu pece kolacice... da ima zrnu obraza dala bi ostavku, a ne se kandidirala za drugi mandat... na dno dna zele srozati Lijepu Nasu

 • neboiznadzagreba:

  Količina banditizma koju hrvatski narod šutke podnosi je neshvatljiva, ne znam da li je neshvatljivije da se banda ovako neskriveno usudi činiti što čini ili to što svi šutimo i puštamo da nas bezočno deru i ponižavaju.

 • Avatar lovre von Bratsch
  lovre von Bratsch:

  Gospodin državni odvjetnik izgleda čita popodnevni avaz...Da čita Večernji onda bi milan bandić već bio u Remetincu... Za početak adventske kućice... pa onda žičara...pa onda Zagreb na Savi...pa GUP... pa svaki posao u Zagrebu je sumnjiv...