Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNA TEMA

Satima raspravljali o smeću i na kraju se razišli, a da nisu donijeli konkretan zaključak

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
21.11.2017.
u 08:53

Trebaju se odrediti cijene odvoza, ali i reći koliko stoji nabavka dodatnih kamiona i kanti koje nedostaju, kažu oporbeni skupštinari

Čitav dan razmišljali su o otpadu i o njemu razgovarali, pa je sjednica ispunila svoju svrhu – i ne znajući, Nenad Matić iz Zelene liste jučer je najbolje sažeo višesatnu raspravu o jednoj točki u Ćirilometodskoj 5, o kojoj skupštinari na kraju nisu donijeli nikakav konkretan zaključak.

Na dnevnom redu tematske sjednice bila je uspostava sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu sukladno Uredbi o gospodarenju, koja na snagu stupa 1. veljače, ali kako će se sustav uspostaviti, i dalje nije jasno. Počeli su zastupnici jučer multimedijalno, prvo tako što su isprobali elektroničko glasovanje, prvi put u povijesti Gradske skupštine, a nakon toga na dvama velikim ekranima pušteni su kratki filmovi o tome što se sve s otpadom radilo u gradu posljednjih godina.

Penali i do 10 tisuća kuna

– Atmosfera kinematografska, ali sadržaj pomalo propagandni – među sobom komentirali su zastupnici, dok su im ekrani pričali o tome kako je zatrpan Jakuševac, podijeljeni komposteri ili po gradu smješteni zeleni otoci. Naučili su i poneke nove podatke, sami su priznali.

– Nisam znao da se u Zagrebu odvojeno prikuplja 32 posto otpada. Ako je tako, super, ali budući da se u osam mjeseci ove godine od reciklaže zaradilo samo pet i pol milijuna kuna, onda je taj podatak suprotan činjenicama – rekao je Matej Mišić iz SDP-a, pa dodao kako bi se raditi svakako trebalo na edukaciji Zagrepčana, koji će u konačnici biti ti koji će morati odvajati otpad. Da nema razloga za brigu, objasnila mu je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, koja je rekla da je u Gradu već osnovana “koordinacija za izobrazno-edukativne aktivnosti”.

– Puno vremena posvetili smo tome da nađemo što se dobro napravilo – posve ozbiljna bila je zamjenica, dok zastupnici, nakon što je još dodala da se i sama iznenadila kad je vidjela što je sve učinjeno, više nisu mogli izdržati, a da se ne nasmiju. Smiješna im, međutim, nije bila činjenica da će Zagrepčani, ne počnu li na vrijeme primjenjivati Uredbu, plaćati penale, koji će iznositi i do deset tisuća kuna.

1/13

Kazne o razini primanja

– Kazne bi trebale ovisiti o razini primanja – upozorio je Mate Kapović iz Radničke fronte, na što mu je gradonačelnik Milan Bandić rekao da se prvi put s njim slaže jer ovaj kao da je čitao program Stranke rada i solidarnosti. A njezini bi zastupnici, uz skupštinare iz ostalih stranaka, trebali sudjelovati u pripremi cjelokupne dokumentacije uspostave sustava gospodarenja otpadom, što je predložila Sandra Švaljek.

– Treba također osigurati da odvoz smeća nikako ne poskupi – rekla je Švaljek, dok je HDZ-ov Andrija Mikulić rekao kako Čistoća treba reći koliko će koštati nabavka dodatnih kamiona, ali i više od 180 tisuća kanti, koliko ih trenutačno nedostaje. Ključno je i da se sazna na koji će se način naplaćivati odvoz, rekao je HNS-ov Tomislav Stojak, koji je predložio i reviziju zelenih otoka po mjesnim odborima.

– Sve je otišlo u smjeru gdje nitko ništa ne zna, vrijeme je za konkretne prijedloge – rekao je Stojak, dok je Stanko Kordić iz GLAS-a priznao da je očekivao na sjednici saznati „gdje smo, kamo idemo, kako ćemo tamo doći i koliko platiti kartu“, a na niti jedno svoje pitanje nije dobio odgovor.

Pogledajte kako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor:

Komentara 8

BL
bljak007
13:48 21.11.2017.

Jbt. pa oni rade do iznemoglosti.

VI
Vito
14:07 23.11.2017.

gamba317: __ Da ste im platili i sve sami izgradili te im poklonili svu popratnu"logistiku" - kamione, radnike, zemljište, a da pri tom niste njima osobno ništa darovali, imali biste identičan rezultat. __ Sve dok se ne uklapate u banditove poslove do posla u Zagrebu pa i Hrvatskoj nećete doći. __ Poznato je da svaka država ima mafiju, ali je isto tako poznato da mafija ima Hrvatsku.

VI
Vito
14:11 23.11.2017.

posavljak53: Rješavanje odnosno zbrinjavanje smeća je vruć krumpir koji bi pozicija najrajše prespavala kak se to veli. ::: Ne može smeće zbrinjavati smeće. __ Smeće nije odvajano od 1987.g. __ I sad, nakon 30 godina se tog smeća nakupilo naa Trgu Stjepana Radića u zgradi kućnog broja 1. __ Teško je sad to smeće iza željezničkog kolodvora premjestiti na Gornji Grad i dobiti pozitivan rezultat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije