Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Sljemensku cestu blokiraju ljetne gume i parkirani auti

Teškoće u prometu prema Sljemenu postale su svakodnevica jer neodgovorni vozači onemogućuju prolaz ralica.
14. veljače 2018. u 15:37 16 komentara 1311 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Ovo je sramotno! – sablažnjavali su se roditelji i treneri koji su jučer u ranim jutarnjim satima na Sljeme vozili mlade skijaše na Zagreb Children Trophy, natjecanje koje zovu i “mini Snježnom kraljicom”. Stajali su u koloni na zavoju kod skretanja za Runolist gotovo dva i pol sata čekajući da se očisti cesta prema vrhu.

Kolona automobila na cesti prema Sljemenu neočišćeni snijeg Roditelji s djecom zapeli na Sljemenskoj cesti: 'Uvjeti su sramotni'

Zbog velikih nanosa snijega jedan je osobni automobil kotačem zagazio i zapeo u kanal pokraj ceste te tako prepriječio put kombiju iza sebe, a potom i ZET-ovu autobusu odmah iza njega. Ralica se na kraju uspjela probiti nakon što su pomaknuli sve automobile na jednosmjernoj cesti kako bi mogla proći i očistiti put. Cijelo to vrijeme sljemenska je cesta bila zatvorena, a promet je u podnožju regulirala i policija. Problem je, kažu iz Zagrebačkog skijaškog saveza (ZSS) koji organizira utrku, u tome što zimska služba nije dobro odradila svoj posao.

– Znalo se koliko će snijega pasti tijekom noći, a i da ujutro na Medvednicu dolazi 180 natjecatelja iz dvadeset zemalja. Zadnja ralica prošla je u 2 ujutro te noći, a otada je do jutra palo još 40 centimetara snijega – kaže Darko Repač, predsjednik ZSS-a. Iz Zagrebačkih cesta, pak, tvrde da je problem u nepripremljenosti vozača za zimske uvjete.

1 / 19
Počela sezona skijanja na Sljemenu

– Bez nužne opreme, lanaca i dobrih guma ne može se odlaziti na planinu kad pada snijeg – kažu iz Zagrebačkih cesta. Zatvaranje prometa zbog skliznuća s ceste gotovo je svakodnevna pojava za zaposlenike Parka prirode Medvednica, ali i zbog parkiranih automobila, pogotovo u vrijeme vikenda. U nedostatku parkirališnih mjesta, posjetitelji Medvednice parkiraju se pokraj ceste, zbog čega često ne mogu proći autobusi, interventna vozila, a ni ralice zimske službe. Zbog toga odnedavno parkiranje kontroliraju djelatnici prometnog redarstva Grada Zagreba. Cilj kontrole prometa sprečavanje je nepropisnog parkiranja nesavjesnih vozača.

prozvala službe Ninčević Lesandrić zapela u koloni: Živjela sam u Coloradu. Ovo mi se nikad nije dogodilo

– U trenutku kada redari procijene da više nije moguće kapacitetno smjestiti vozila na moguća parkirališna mjesta, obavještavaju prometnu policiju da se za promet motornih vozila zatvori sljemenska cesta. Djelatnici Zagreb parkinga istodobno su stacionirani na području Sljeme – Gračani – Mihaljevac – Šestine te na poziv djelatnika prometnog redarstva i djelatnika prometne policije, kao i prema osobnoj procjeni uz odobrenje prometnog redarstva, premještaju nepropisno parkirana vozila s pomoću “pauka” – kaže Martina Jurjević Varga, glavna čuvarica prirode PP Medvednica. Prometno redarstvo jednako tako sankcionira i vozila nepropisno parkirana na zapadnijoj strani Medvednice, kod Šestinske crkve i Lagvića.

Cesta se obično zatvara, dodaje Martina Jurjević Varga, kada na vršnom području planine bude parkirano tristotinjak vozila u koloni dugoj do pet kilometara.

– Jasno je da posjetitelji nemaju alternativu i ne možemo zabraniti da se tako parkiraju, ali dok se ne sagradi žičara i uz nju parkiralište, nema drugog rješenja – kaže ova čuvarica prirode, dodajući da parkirališnih mjesta za sve koji bi htjeli doći tijekom vikend na skijanje, sanjkanje ili izlet jednostavno – nema.

snijeg Promet otežan Nakon snijega stiže minus, temperature će se spuštati i do -11 Videonadzor Bahate i prebrze vozače vrebat će 85 kamera na prometnicama Prometno opterećenje po satu Grad je na potezu 'Imam rješenje za prometni kolaps u svom kvartu Sigetu'
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Blomberg:

  One jako "bistre" sa ljetnim gumama trebalo bi kazniti sa najmanje 2000 Kn. Sa ljetnim gumama ide na Sljeme, ti mora da su posebno bistri, ako si nemoze kupiti zimske gume onda nek nejde na Sljeme.

 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  Barabi je najlakše kažnjavati...jesi osigurao uvjete?

 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Vitoo-kaj ti nemaš drugog posla ?