Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava afrička savana

Senzacija: Posjetitelje i lavove u ZOO-u dijelit će samo stakleni zid

ZOO vrt
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/5
07.03.2014.
u 17:00

U najnoviji dio vrta od lipnja će biti i kornjače i drugi gmazovi, pećinari i ptice, žirafa će iz svoje nastambe moći pružiti sve do posjetitelja. Afričak savana dio je prve nastambe u ZOO-u Zagreb u koju će posjetitelji moći i ući

Oči u oči s lavom. Najkraći je to opis prve životinjske nastambe Zoološkog vrta Zagreb u koju će posjetitelji moći i ući, a otvorit će se s prvim danima ljeta, točnije u lipnju.

Žirafa prvi put nakon 1960.

Završetak je to prvog dijela kompleksa afričke savane koje je gradnja počela pretprošle godine. Drugi dio projekta podrazumijeva i dugoočekivani dolazak žirafe koju se posljednji put u ZOO-u moglo vidjeti 1960. godine, a gradnja njene nastambe počet će nakon što se u svoju novu kuću smjesti lav.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Doduše, osim njega, u najnoviji dio vrta uselit će se i kornjače, gmazovi, pećinari i ptice, a posjetitelji će najjaču životinju džungle moći popratiti iz svakog kutka.
– Prva je to otvorena nastamba za velike zvijeri, a vanjski će se njen dio prostirati na 1500 četvornih metara. Unutrašnjost nastambe imat će 500 kvadrata, a najveća je novost potpuna interaktivnost nastambe – najavila je ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković pokazujući novo mjesto na kojem će lav cijeli dan moći uživati. Što u većem prostoru, što u različitim igrama koje se za njega redovito pripremaju kako bi zadržao svoj instinkt iz divljine.

Na samu nastambu moći će se popeti te iz ptičje perspektive “baciti pogled” na čitav ZOO. To je i potpuno interaktivna nastamba

Ivan Cizelj i Davorka Maljković

Zoološki vrt Zagreb

Njegova stara nastamba srušit će se, a na njenu će mjestu svoj dom u dogledno vrijeme dobiti deve, koje će se premjestiti kako bi se prostor oslobodio za žirafu kojoj je, objasnili su iz ZOO-a, potrebna poprilična kvadratura.

Još iznenađenja

A mali amfiteatar u nastambi za lavove te staklena stijena koja će jedina dijeliti posjetitelje od kralja džungle ono je što će se ljubiteljima zoološkog zasigurno najviše svidjeti, siguran je Ivan Cizelj, kurator za ribe, vodozemce i gmazove.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

– Također, na samu nastambu moći će se popeti te iz ptičje perspektive “baciti pogled” na čitav ZOO, ponajprije, naravno, na samog lava koji će se šetati u podnožju te nastambe. A kad dođe žirafa, ona će svoju glavu moći pružiti neposredno do posjetitelja – otkrio je Cizelj.

Kralja džungle moći promatrati i sakrije li se u grijanu unutrašnjost svoje kuće, jer će njegova umjetna pećina od gostiju ZOO-a biti odvojena također samo staklenom stijenom. A sve životinje već su u vrtu i samo čekaju da se usele u novi stan.
– Kornjače su još u hibernaciji i taman će biti spremne za ljetni boravak u novom domu – istaknula je ravnateljica ZOO-a Davorka Maljković te dodala kako će u lavovoj nastambi posjetitelje i ljubitelje životinja dočekati još poneka iznenađenja koja ipak ne smije prerano otkriti.

Komentara 1

SA
samodinamo
08:35 10.03.2014.

NAPOKON neka uprava nešto radi za ZOO! Svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije