Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Senzacija: Posjetitelje i lavove u ZOO-u dijelit će samo stakleni zid

U najnoviji dio vrta od lipnja će biti i kornjače i drugi gmazovi, pećinari i ptice, žirafa će iz svoje nastambe moći pružiti sve do posjetitelja. Afričak savana dio je prve nastambe u ZOO-u Zagreb u koju će posjetitelji moći i ući
07. ožujka 2014. u 17:00 1 komentara 3342 prikaza
ZOO vrt
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Oči u oči s lavom. Najkraći je to opis prve životinjske nastambe Zoološkog vrta Zagreb u koju će posjetitelji moći i ući, a otvorit će se s prvim danima ljeta, točnije u lipnju.

Žirafa prvi put nakon 1960.

Završetak je to prvog dijela kompleksa afričke savane koje je gradnja počela pretprošle godine. Drugi dio projekta podrazumijeva i dugoočekivani dolazak žirafe koju se posljednji put u ZOO-u moglo vidjeti 1960. godine, a gradnja njene nastambe počet će nakon što se u svoju novu kuću smjesti lav.

ZOO vrt | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Doduše, osim njega, u najnoviji dio vrta uselit će se i kornjače, gmazovi, pećinari i ptice, a posjetitelji će najjaču životinju džungle moći popratiti iz svakog kutka.
– Prva je to otvorena nastamba za velike zvijeri, a vanjski će se njen dio prostirati na 1500 četvornih metara. Unutrašnjost nastambe imat će 500 kvadrata, a najveća je novost potpuna interaktivnost nastambe – najavila je ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković pokazujući novo mjesto na kojem će lav cijeli dan moći uživati. Što u većem prostoru, što u različitim igrama koje se za njega redovito pripremaju kako bi zadržao svoj instinkt iz divljine.

Na samu nastambu moći će se popeti te iz ptičje perspektive “baciti pogled” na čitav ZOO. To je i potpuno interaktivna nastamba

Ivan Cizelj i Davorka Maljković

Zoološki vrt Zagreb

Njegova stara nastamba srušit će se, a na njenu će mjestu svoj dom u dogledno vrijeme dobiti deve, koje će se premjestiti kako bi se prostor oslobodio za žirafu kojoj je, objasnili su iz ZOO-a, potrebna poprilična kvadratura.

Još iznenađenja

A mali amfiteatar u nastambi za lavove te staklena stijena koja će jedina dijeliti posjetitelje od kralja džungle ono je što će se ljubiteljima zoološkog zasigurno najviše svidjeti, siguran je Ivan Cizelj, kurator za ribe, vodozemce i gmazove.

ZOO vrt | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

– Također, na samu nastambu moći će se popeti te iz ptičje perspektive “baciti pogled” na čitav ZOO, ponajprije, naravno, na samog lava koji će se šetati u podnožju te nastambe. A kad dođe žirafa, ona će svoju glavu moći pružiti neposredno do posjetitelja – otkrio je Cizelj.

žirafa Afrička savana Žirafe nakon 52 godine dolaze u zagrebački Zoološki vrt Zoološki vrt Kvartovi nekad i sad Sa tri mlade lisice i isto toliko sova otvoren je 1925. zagrebački ZOO

Kralja džungle moći promatrati i sakrije li se u grijanu unutrašnjost svoje kuće, jer će njegova umjetna pećina od gostiju ZOO-a biti odvojena također samo staklenom stijenom. A sve životinje već su u vrtu i samo čekaju da se usele u novi stan.
– Kornjače su još u hibernaciji i taman će biti spremne za ljetni boravak u novom domu – istaknula je ravnateljica ZOO-a Davorka Maljković te dodala kako će u lavovoj nastambi posjetitelje i ljubitelje životinja dočekati još poneka iznenađenja koja ipak ne smije prerano otkriti.

Budući projekti Zoološkoga vrta

Pelikani - nova nastamba za pelikane sastojat će se od unutarnjeg i vanjskog dijela. Unutarnja nastamba bit će površine oko 80 četvornih metara, a imat će i bazen od 14 kvadrata. Sama nastamba imat će zaobljeni “zeleni krov” radi boljeg uklapanja u prirodni okoliš.

Suvenirnica - nova suvenirnica izgledat će poput madagaskarskog sela. Iz nje će se moći promatrati lemure, a pokraj nje bit će unutarnja nastamba za, između ostalog,  madagaskarske kornjače.

Blagajna - novi ulaz omogućit će lakši pristup većem broju posjetitelja te njihov brži i lakši protok pri ulasku i izlasku.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo