Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Sava 2019': 350 pripadnika specijalističkih postrojbi na simulaciji velikog potresa u Zagrebu

Prema scenariju vježbe, Zagreb je pogodio jak potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, s epicentrom na Žumberku, zbog velike magnitude potresa došlo je do oštećenja stambenih zgrada u naselju Blato, a ozlijeđen je i veći broj građana
09. studenoga 2019. u 15:47 2 komentara 484 prikaza
Vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba „Sava 2019“
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/37

Uz sudjelovanje 350 pripadnika u subotu je održana vježba civilne zaštite Grada Zagreba "Sava 2019“ na kojoj je simulirano zajedničko djelovanje specijalističkih i općih postrojbi te operativnih snaga u slučaju jakog potresa, a nositelj vježbe bio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Gradnja vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora IZNAD RANŽIRNOG KOLODVORA Zagreb dobiva novi, južni ulaz s obilaznice

"Sava 2019" bila je je četvrta i posljednja ovogodišnja vježba Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, a cilj joj je bio uvježbavanje pretraživanja terena i spašavanja iz ruševina, prelazak Save čamcima u otežanim uvjetima, komunikacija između različitih hitnih službi u uvjetima pada sustava primarnih veza te testiranje alternativnih načina komunikacije putem satelitske infrastrukture, trijaža i pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju jakog potresa. 

VIDEO Vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba „Sava 2019“

U vježbi su sudjelovale postrojbe civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Črnomerec, Trešnjevka-sjever, Podsused-Vrapče i Stenjevec, zagrebačka policija, Ravnateljstvo civilne zaštite – područni ured Zagreb, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Zagrebački speleološki savez, Zagrebački radio-amaterski savez i udruge za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.

Ilustracija droge ANALIZA OTPADNIH VODA Zagreb na drogama: U posljednje 4 godine znatno raste potrošnja kokaina

Prema scenariju vježbe, Zagreb je u 7.10 sati pogodio jak potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, s epicentrom na Žumberku, zbog velike magnitude potresa došlo je do oštećenja stambenih zgrada u naselju Blato, a Ured za upravljanje u hitnim situacijama zaprimio je dojavu o većem broju ozlijeđenih osoba te je mobilizirao postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba i uputio ih na lokaciju. Na lokaciju su izašle i PU zagrebačka, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba i Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“.

Specijalističke postrojbe civilne zaštite za traganje i spašavanje u ruševinama okupile su se na zbornom mjestu Vatrogasne postaje Jankomir, a prema scenariju, zbog upitne stabilnosti mostova preko Save i zakrčenosti prometnica postrojbe specijalističke namjene izašle su na Savu kod Kanu kluba Končar te su timovi za spašavanje na vodi provjeravali uvjete za prebacivanje snaga plovilima preko Save.

FOTO Vježba civilne zaštite: Simulacija velikog potresa u Zagrebu

Vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba „Sava 2019“
1 / 36
Vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba „Sava 2019“

Zbog jačine potresa Ured je mobilizirao i postrojbe civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Črnomerec, Trešnjevka-sjever, Podsused-Vrapče i Stenjevec čije je zborno mjesto bilo na parkiralištu kod zgrade Vodoprivrede, dok su operativne snage izvršavale svoje zadaće i pružale operativnu potporu spasiteljima.

kamere 'NAČIČKANI' SEMAFORI Otkrivamo gdje će sve u Zagrebu osvanuti novih 100 kamera za nadzor prometa

Prva ovogodišnja vježba održana je u Grafičkoj školi na Peščenici i poslužila je kao obuka i polaganje ispita za dobrovoljne vatrogasce za specijalnost spašavanje iz ruševina.

Na Zagrebačkom velesajmu održana je druga vježba na kojoj je posebno zahtjevno bilo pretraživanje podrumskih prostorija nekadašnjeg kluba Amazona, a treća vježba održana na Ciglani Črnomerec gdje su timovi imali prilike spašavati iz prave ruševine.

U sve četiri vježbe sudjelovalo više od tisuću pripadnika civilne zaštite, ističe Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
  • Avatar rubinet
    rubinet:

    "Zagreb je pogodio potres" ili je potres pogodio Zagreb?

  • dvorskaluda:

    Pavle Kalinić? U uniformi? S punom opremom? Joooj.