Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odron

Samobor: Opasnu cestu ne mogu sanirati jer nije njihova

odron ceste
Javorka Lemo/VLM
22.05.2010.
u 10:55

Obnove ne može biti dok se od Darka Kupresa ne otkupi dio zemlje.

Odron na cesti prema Smerovišću kod kućnog broja Hamor 1 svakodnevno ugrožava sigurnost u prometu, posebice djece koja tom cestom prolaze na putu u školu. No, Grad Samobor ne može ništa poduzeti u vezi s tim jer, kako kažu, ta je cesta županijska i dužnost je Županije da cestu sanira.

Želi prodati dio parcele

– Prema Smerovišću se može ići samo tom cestom, a njome svakodnevno prolaze i kamioni koji idu prema kamenolomu. Cesta je jednostavno preuska da se dva automobila mimoiđu – kaže Sanja Horvat, vijećnica Gradskog vijeća.

Županijska uprava za ceste nedavno je znakovima okružila odron i tako, čini se, barem privremeno skinula taj problem s dnevnog reda.

– Kod te su ceste temeljni problem imovinskopravni odnosi – objašnjava Zdenko Majzec, ravnatelj ŽUC-a.

S vlasnikom Darkom Kupresom, prema čijoj se parceli odron spušta, kaže Majzec, ŽUC je već i prije imao spor koji je izgubio i navodno se s vlasnikom nikako ne mogu dogovoriti.

Sasvim drugu priču nudi Darko Kupres.

– Oni misle da bih ja trebao darovati cestu i očito ne razumiju da bi je trebali otkupiti. Zašto da darujem svoju djedovinu? – pita Kupres.

Svoju zemlju spreman je prodati za 150-200 eura po kvadratu, a izračunao je da bi Županijska uprava za ceste trebala otkupiti oko 200 kvadrata kako bi mogla sanirati cestu. Kao razlog baš te cijene kvadrata Kupres navodi da prodajom tih 200 kvadrata gubi pravo na građevinsku zonu u sklopu svoje parcele. Još traju pregovori.

Rješenje je potporni zid

– Grad Samobor ponudio bi 100 eura za kvadrat, ali na to neću pristati – odgovara Darko Kupres.

U ŽUC-u pak kažu da trenutačno uz pomoć Grada Samobora pregovaraju s Kupresom da im dopusti izgradnju potpornog zida na svojoj parceli kako bi sanirali cestu. I dok se loptice prebacuju, Darko Kupres nudi prijedlog.

– ŽUC može graditi a da pritom ne ulazi u moju zemlju, ali onda ne mogu više voziti kamioni – kaže Kupres.

Ključne riječi

Komentara 3

RE
rendulic50
18:17 23.05.2010.

U ČEMU JE PROBLEM Nismo u socijalizmu da otimamo privatnu imovinu-Ustav RH je jasan privatno vlasništvo je svetinja svi koji se drugačije ponašaju čine kazneno djelo.

VI
Vito
09:51 25.05.2010.

Ma daj se zbroji, rendulic50, mi i dalje živimo u komunizmu. Kapitalizam je samo osnovica za pljačku građana. Vlasnik mora tražiti 500 eura po četvornom metru pa će dobiti željenih 200. Tako se pregovaralo i tako se pregovara. z too ima i argument - kamenolom, koji jednostavno prestakje s radom kad cesta potpuno propadne. Sad je u interesu županije i vlasnika kamenoloma koliko će platiti vlasniku zemljišta. Ili mu mogu oteti zemlju prema zakonu o pljački, proglasiti golf teren pa neće dobiti ništa.

KA
Kamarat
13:16 01.06.2010.

Ma što to priča Sanja,cesta uska Sanja ti nemaš pojma,po Kiseljaku tu bi još stala tri parkirna mjesta po pet kuna a ujedno bi građanima približio kućni broj Hamor 1 i to sve bi odobrio Beljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije