Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Rješenje za svoj otpad Samoborci traže u Sloveniji

Raspisan je i natječaj za sanaciju odlagališta Trebež, a potreban novac povučen je iz fondova Europske unije
09. siječnja 2015. u 13:15 0 komentara 222 prikaza
07.03.2012., Zagreb -  Tvrtka Viadukt onemogucila je ulazak kamiona na odlagaliste otpada Jakusevac zbog duga Holdinga od 5 milijuna kuna. Nakon 3 sata blokade, spor je rijesen te su kamioni ponovno poceli odlagati otpad.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Četiristo kuna bez uračunatog PDV-a po toni otpada izgubit će Grad Zagreb uspiju li Samoborci finalizirati započete pregovore sa Slovenijom, kamo bi ubuduće odvozili svoj otpad.

Iako im je gradska Skupština dala rok od godinu dana da riješe pitanje svog otpada, koji se trenutačno zbrinjava na Jakuševcu, dok sami za Zagreb nisu našli cjelovito rješenje, gradonačelnik Samobora Krešo Beljak nada se da će Samoborci svoj problem riješiti za najviše tri mjeseca.

– Bili smo na razgovorima u Krškom i njihova sortirnica zainteresirana je za dogovor. Jasno je da će za to biti potrebna i dozvola Republike Hrvatske, ali i Republike Slovenije, no nadamo se pozitivnom ishodu – rekao je Beljak.

Dogovor Samoboraca i Slovenaca podržali bi i Jakuševčani, koji su se među prvima pobunili protiv njihova smeća.

– Količina je doista neznatna s obzirom na onu koja se odlaže na Jakuševcu. Sortiramo otpad pa se tako smanjuje i tonaža koja se vozi na Jakuševec – rekao je Beljak, naglasivši kako bi odlaganje u Krškom bilo čak nešto jeftinije od cijene koja se trenutačno plaća za odlaganje na Jakuševcu.

Da su ozbiljno prionuli rješavanju problema otpada, svjedoči i raspisani natječaj za projektiranje i sanaciju odlagališta "Trebež" procijenjene vrijednosti 65 milijuna kuna bez uračunatog PDV-a, čime će Samoborci biti među prvima koji će potpuno poštovati zadane rokove sanacije postojećeg odlagališta.

– Odlagalište Trebež već 12 godina nije u funkciji, no njegova je sanacija nužna. Novac je osiguran iz strukturalnih fondova Europske unije i u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša. Jedan od razloga sanacije jest i zaštita vodocrpilišta Strmec, koje je u samoj blizini odlagališta. Na taj će se način potpunosti zaštititi zagrebačka voda – kazao je Beljak.

Podsjetimo, na Trebežu se odlagao komunalni i industrijski otpad, odloženo je oko 300.000 kubičnih metara, a zatvoren je zbog onečišćenja podzemnih voda koje je evidentirano na oko 300 metara nizvodno od odlagališta, činjenice da su prve kuće naselja Vrbovec Samoborski udaljene od odlagališta četiristo metara i, naravno, zaštite vodocrpilišta.

– Odlagalište mora biti sanirano potpuno i ne smije generirati nikakvu dobit, to je bio i jedan od uvjeta europskog natječaja – poručili su iz Grada Samobora.

>> Jakuševčani zbog samoborskog smeća prijete blokadom odlagališta

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.