Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetska obnova

Riješit ćemo se šupljih prozora i računi za grijanje bit će nam bar upola manji

12.05.2019.
u 13:21

Obišli smo školu, dom umirovljenika, ambulante i vrtić koji prolaze energetsku obnovu

Osnovna škola Grigora Viteza na Krugama lani je proslavila 65. rođendan, a do prije nekoliko mjeseci njezinih je 300 učenika nastavu pohađalo u objektu dotrajalih zidova koji je bilo gotovo nemoguće zagrijati. Programom energetske obnove zgrada javne namjene koji provodi Grad Zagreb, pak, dobila je termoizolacijsku fasadu i novi krov, stara je stolarija zamijenjena PVC varijantom, a uvedena je i LED rasvjeta. Na krov su postavljene solarne ploče, a škola je opremljena i daljinskim sustavom očitanja struje.

– Radovi na zgradi iz 1953. u završnoj su fazi, a obnovu ćemo najviše osjetiti na računima koji bi trebali biti dvostruko manji. Svi se usto osjećamo ugodnije, a škola izgleda ljepše – kaže ravnateljica Vlatka Kovač.

Fasada, stolarija, krov

Još jedna ustanova na Krugama prolazi energetsku obnovu. Sve četiri zgrade Doma zdravlja, ističe ravnateljica Antonija Balenović, do rujna 2020. dobit će novu termo fasadu, stolariju i krov. Računi će po završetku radova biti oko 55 posto manji, a uštede će koristiti i pacijentima.

– Novac se, naime, može preusmjeriti u medicinsku opremu, edukaciju osoblja ili programe prevencije – objašnjava A. Balenović.

Mnogo udobnije bit će i u Domu za starije osobe Trešnjevka. Zgrada je, kaže ravnateljica Ivančica Balenović, izgrađena davne 1927., a u takvom je stanju da se prozori ne mogu dobro zatvoriti, vjetar prolazi kroz rupe, a korisnicima, kojih je 284, stalno je hladno. Računi godišnje dosežu vrtoglavih četiri milijuna kuna, od čega više od tri ide na grijanje. Radovi su počeli u siječnju, a očekuje se da će biti gotovi do kraja godine. Stižu nova fasada, stolarija i LED rasvjeta, a radijatori će dobiti prigušnice. Energetska će ušteda biti i do 75 posto, a samo računi za grijanje upola manji.

Da će uštede biti znatne i u Dječjem vrtiću Vrbik, u kojemu boravi 412 mališana, sigurna je ravnateljica Davorka Crnković. Obnavljaju se dva od tri objekta, a također će dobiti novu fasadu, stolariju i krov.

No, ističe Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, to je samo početak programa.

– U sklopu programa planira se do 2022. obnoviti 136 zgrada javne namjene ukupne grijane površine više od 460.000 kvadrata, a ulaganje je vrijedno oko 800 milijuna kuna. Dio novca svakako se planira povući iz EU fondova – najavljuje M. Jozić.

Zaintrigirali i strance

Energetska obnova u Zagrebu zainteresirala je i druge europske zemlje pa su predstavnici Italije, Slovačke, Poljske, Mađarske, Češke i Slovenije, sudionici projekta Together, nedavno provjerili kako to funkcionira upravo na primjeru OŠ Grigor Vitez. 

Pogledajte i video Regionalni plac u Nedelišću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije