Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Zatvorite prozore i odgodite aktivnosti vani. Sastav lebdećih čestica stiže za 10-tak dana'

Dr. sc. Gordana Pehnec iz Instituta kaže kako građani sami mogu izračunati i provjeriti indeks kvalitete zraka.
25. srpnja 2019. u 12:07 60 komentara 24092 prikaza
Požar na Jakuševcu
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/25

Djelatnici Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada provode mjerenja lebdećih čestica i njihova sastava na više mjernih postaja u gradu Zagrebu te kažu kako će njihovi rezultati biti dostupni najranije za desetak dana.

Novi Zagreb i dalje pod dimom, stanovnici se žale na smrad paljevine NAKON POŽARA Indeks kvalitete zraka: Viši od 100 upozorava na opasnost, u Dugavama u 8 ujutro bio 409

Indeks kvalitete zraka u crvenoj zoni (viši od 100) u Dugavama iznosio jer prvo 409, no sada je pao na 302.

Iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada za Večernji list dopunili su preporuke građanima Novog Zagreba: 

– S obzirom na specifičnu situaciju, preporučuje se građanima da drže zatvorene prozore, izbjegavaju ili odgode aktivnosti na otvorenom (naročito osjetljivija populacija ili oni koji imaju simptome kao što su kašalj ili nadraženost grla) te da izbjegavaju  nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta – odgovorila nam je dipl. ing. kem. Gordana Pehnec iz Jedinice za higijenu okoline. 

Upitali smo je može li pomoći uključenje klimatizacijskih uređaja i hoće li oni spriječiti da čestice uđu u prostor.

– Što se tiče klimatizacijskih uređaja, oni će spriječiti ulazak čestica, ali ne bih znala reći u kojoj mjeri, to vjerojatno ovisi i o kvaliteti i 
održavanju samog uređaja – zaključuje Pehnec.

Kemičar i toksikolog prof. dr. sc. Franjo Plavšić ističe da je riječ o česticama pepela te da ne postoji opasnost od većih oboljenja. Tvrdi kako će građani koji su zahvaćeni dimom možda kašljati, žarit će ih u grlu, a moguća su i blaga akutna otrovanja.

– Mnogo je veći problem pad kvalitete života. Čim osjetite neugodne mirise, kvaliteta života automatski je smanjena. Problem je i u tome što nije bilo mogućnosti da se ljudi na vrijeme upozore da zatvore prozore i vrata te im je taj zrak ušao u stambeni prostor – istaknuo je kemičar i toksikolog prof. dr. sc. Franjo Plavšić za 24sata. Preporučuje građanima da zatvore prozore i provode vrijeme u zatvorenom prostoru ili da odu izvan grada.

– Institut mjerenja provodi normiranim, referentnim metodama koje uključuju pripravu i analizu uzoraka u trajanju od više dana. Istodobno s tim mjerenjima provode se u Zagrebu i mjerenja lebdećih čestica automatskim analizatorima koji daju satne vrijednosti  koncentracija lebdećih čestica, ali ta mjerenja nisu u nadležnosti Instituta – kaže Gordana Pehnec iz Instituta.

Također sugerira građanima da sami provjere podatke s automatskih uređaja na mjernim postajama. Dostupni su online putem portala Kvaliteta zraka. Kao pokazatelj onečišćenosti zraka uobičajeno se koristi indeks kvalitete zraka. On upućuje na razinu čistoće zraka i kakve bi moguće zdravstvene teškoće mogle biti uzrokovane njegovim udisanjem.

– AQI je usmjeren na zdravstvene učinke koji mogu biti izazvani udisanjem onečišćenog zraka tijekom nekoliko sati ili dana. Kao podloga za izračunavanje koriste se satne vrijednosti o koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku koje se generiraju s mjernih postaja. Koncentracije onečišćujućih tvari u zraku variraju tijekom dana, tjedna i godine ovisno o vremenskim uvjetima i ljudskim aktivnostima, stoga povremene visoke satne vrijednosti AQI (koje ne traju dulje od jednog do dva sata) ne bi, u pravilu, trebale zabrinjavati za opću populaciju – kaže dr. sc. Pehnec.

Požar na Jakuševcu
1 / 35
Novi Zagreb i dalje pod dimom, stanovnici se žale na smrad paljevine

Upućuje na to da se na stranici Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada može pročitati više o metodologiji izračunavanja („O indeksima“), a na istoj stranici nalaze se i upute za građane kako postupiti u slučaju povišenih vrijednosti. Ova stranica kreira indekse uzimajući podatke s web-stranice Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, na kojoj su ti indeksi također vidljivi.

Požar na Jakuševcu 50 VOZILA I 149 VATROGASACA Vatrogasci o požaru na Jakuševcu: 'Jedna od najvećih intervencija'

– Upute za građane automatski se generiraju na temelju izračunatog indeksa, a cilj im je da djeluju preventivno, odnosno prije nego što onečišćenje zraka može izazvati eventualne štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Stoga se preporučuje građanima da slijede upute koje se nalaze uz trenutačne indekse kako bi rizik po zdravlje bio što manji – zaključuje dr. sc. Pehnec iz Jedinica za higijenu okoline.
 

INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
 • Avatar gusjenica
  gusjenica:

  Rezultati za deset dana ?? Pa kome bi ste ih objavili da je nešto toksično i životno opasno ??

 • Avatar Syssko
  Syssko:

  Kod mene na selu svako malo idioti pale smeće i plastiku na otvorenom i po 2-3 dana zna smrdit a kad gori jedva živiš. Zoveš vatrogasce kažu zovi policiju, zoveš policiju kažu zovi vatrogasce, saitarnu inspekciju, ma niko ništa a ... prikaži još! truju budaletine i sebe ali ih nije briga.

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Hahahhaha... Pa da zatvorite prozore ili ako ste u mogučnosti maknite se iz grada ako ne želite pobrati neku bolest. Ovog nema ni Africi. Pa koga mi plačamo