Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čistoća u mom kvartu

Reciklažno dvorište pomoći će nam u borbi s divljim deponijima

Čistoća u mom kvartu - Trešnjevka-jug
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/5
09.01.2019.
u 11:05

Napokon su dobili svoje odlagalište na Jarunu, a nadaju se da će mobilnu varijantu uskoro zamijeniti fiksna, za koju se traži lokacija.

Trešnjevka – jug, kaže predsjednica Vijeća gradske četvrti Jasmina Zuber Majerić, nedavno je dobila odličan božićni poklon. Riječ je o mobilnom reciklažnom dvorištu koji je u Ulicu Marice Barić na Jarunu stigao 20. prosinca, a prije toga, ističe, stanovnici su svoj otpad morali odvoziti u njima najbliža odlagališta u drugim četvrtima, u Zagorsku ili na Kajzericu. Novim su dvorištem jako zadovoljni, kaže tamošnji djelatnik Marko Fabijan, mada još nisu svi svjesni da je ono stiglo.

Potrošili 326.000 kuna

– Ipak primjećujemo da svakim danom sve više korisnika dolazi ostaviti svoj otpad. S obzirom na to da je Trešnjevka – jug stanovništvom druga po veličini četvrt u Zagrebu, očekujemo da će se uskoro pred dvorištem stvarati i redovi – ističe Fabijan, a to potvrđuje i J. Zuber Majerić, dodavši kako se nada da će sljedećih godinu do dvije dobiti i fiksno dvorište. Upravo je, naime, u tijeku potraga za savršenom lokacijom.

Čistoća u mom kvartu - Trešnjevka-jug
1/8

– Nakon toga stvar preuzima Grad koji sređuje dozvole i radi na gradnji, što će malo potrajati. Ali mobilno će dvorište odlično poslužiti u međuvremenu – ističe J. Zuber Majerić.

A reciklažno je dvorište, dodaje, odličan dodatak kvartu jer se nada da će se tako uspjeti iskorijeniti problem s kojim se Trešnjevka – jug bori već godinama, a to su divlja odlagališta. Samo prošle godine, kaže, uklonjena su 224, na što je potrošeno 326 tisuća kuna.

– Čim se na jednom mjestu pojavi odbačena daska, u nekoliko dana ondje bude brdo madraca, stolaca, uništenih WC školjki, pa čak i bijele tehnike – objašnjava J. Zuber Majerić, koja je više no jednom, dodaje, osobno vidjela stanovnike kako preko balkona zgrade bacaju komade namještaja, uopće ne mareći hoće li koga time ozlijediti. A često se događa, ističe, da se jedna hrpa glomaznog otpada ukloni, da bi samo pola sata kasnije na istom mjestu stajala nova.

– Stanovnike možemo općenito pohvaliti na održavanju četvrti čistom, ali ako samo pet posto ljudi okolo ostavlja glomazni otpad, već imamo velik problem koji nas sve jako puno košta – kaže predsjednica Vijeća gradske četvrti. Podsjeća sugrađane da također imaju pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada dva puta godišnje.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

– A novost je što od 2019. svi mogu odvoziti svoj glomazni otpad kroz cijelu godinu, a ne samo u određenim razdobljima – napominje J. Zuber Majerić, koja je direktorica sektora operative u Čistoći.

Osim s divljim odlagalištima, dodaje, Trešnjevka – jug bori se i s načinom na koji se ostavlja otpad na zelenim otocima. Njih je 93 i gusto su rasprostranjeni po cijeloj četvrti, a gotovo sva kućanstva dobila su, osim spremnika za miješani komunalni otpad, i kante za papir. Uskoro će, kaže J. Zuber Majerić, svi domovi dobiti i kante te vrećice za biootpad, kao i vreće za plastiku.

Rješenja po hitnom postupku

No to ne znači ništa, ističe, ako se papir, plastika i tekstil ostavljaju pokraj spremnika umjesto u njima. Često se događa da zvono za papir ne bude ni do pola puno, a pored njega stoji hrpa kutija, kartona i novina. Isto se događa i s ostalim otpadom.

– Imamo problema i s time što se krade papir iz spremnika te se onda stvara još veći nered na zelenim otocima – kaže predsjednica Vijeća gradske četvrti. Slično je, dodaje, i s tekstilom koji neki izvlače iz spremnika, razvlače po zelenom otoku i onda tako ostavljaju. Time se, ističe, brzo stvori dojam prljavog kvarta, iako se svaka takva situacija rješava po hitnom postupku. Sav odvoz, zaključuje Jasmina Zuber Majerić, obavlja se na vrijeme, a nađe li se otpad tamo gdje ne bi trebao biti, bez odgode se uklanja.

Komentara 3

Avatar Kljusar
Kljusar
13:04 09.01.2019.

plačena holdigova samoreklama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije