Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa muo-a

Razgledavanje Zagreba po djelima Hermanna Bolléa

katedrala
Foto: Petra Balija
1/2
08.07.2015.
u 15:30

Muzej za umjetnost i obrt želio je proširiti izložbu o Bolléu izvan muzeja na ulice Donjeg i Gornjeg grada

Na četiri lokacije u gradu pojavile su se karte s 27 građevina koje je projektirao Hermann Bollé, jedan od najproduktivnijih arhitekata u povijesti Zagreba, a izložene su na stalcima.

"Krivci" za ove instalacije su djelatnici Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), u kojem je trenutačno postavljena izložba o Bolléu, graditelju hrvatske metropole, kojega je životni put doveo ovamo.

– Na svojevrstan smo način tako izložbu proširili i izvan muzeja – na ulice Donjeg i Gornjeg grada – rekla je pomoćnica ravnatelja Vesna Ledić. Stalci se tako mogu naći ispred HNK, s pogledom na Muzej za umjetnost i obrt i nekadašnju Obrtnu školu, na Katarininu trgu pogled privlači grkokatolička crkva svetih Ćirila i Metoda, a u pozadini crkva sv. Marka, na Mirogoju gleda na kompleks arkada i paviljona jednog od najljepših groblja u Europi, a na Trgu bana Jelačića naziru se tornjevi katedrale koju je Bollé restaurirao nakon velikog potresa 1880. godine.

– Zahvat na zagrebačkoj katedrali najveći je restauratorski zahvat 19. stoljeća u Hrvatskoj. No istodobno je zbog svog pristupa bio dugo vremena žestoko kritiziran – kaže autor izložbe dr. sc. Dragan Damjanović, ujedno profesor na Filozofskom fakultetu. Kritike su, naime, išle na račun kompletne izmjene vizualnog izgleda katedrale koja je, umjesto jednog, dobila dva tornja. Meteorološki stup na Zrinjevcu, zajedno s obližnjim fontanama, te mala kapelica na Ilirskom trgu, gradski elementi pokraj kojih mnogi Zagrepčani svakodnevno prolaze, također su djelo tog arhitekta.

– Projektirao je i nekadašnju Vilu Weiss na Pantovčaku, podignutu 1890., koja je nažalost porušena za vrijeme Drugog svjetskog rata. Novinski napisi pripisuju mu i koautorstvo s Kunom Waidmannom Vile Živković u Jurjevskoj 27, najraskošnijeg ladanjskog objekta historicističkog Zagreba – kaže Damjanović, koji je djela Bolléa sažeo u katalog jučer predstavljen u MUO-u. Može se naći po cijeni od 50 kuna u samom muzeju, a u njemu se nalazi i spomenuta karta, koju se, pak, može i skinuti s internetske stranice www.muo.hr. Osmislili su i igru Memory s 30 motiva građevina i raznih uporabnih predmeta koje je projektirao Bollé. Cijena joj je 95 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije