Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treba im samo karta

Ravnopravni putnici: U tramvaj će psi i papige moći cijeli dan

'10.05.2012., Zagreb - Reportaza o reakciji gradjana na prisutnost psa u javnom prijevozu.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
17.09.2013.
u 10:20

Dosad su ljubimci mogli ići busom i tramvajem samo vikendom, noću. Odsad će se moći voziti bilo kad

Psi, mačke, hrčci, papige i druge male životinje uskoro bi mogli postati ravnopravni korisnici javnog prijevoza. Naime, na sjednicu Gradske skupštine sljedeći tjedan stiže prijedlog o prijevozu kućnih ljubimaca, a prema kojemu sve ove životinje mogle bi se voziti tramvajima i autobusima u bilo koje doba dana.

Dugotrajna inicijativa

– Sad je na snazi pravilnik da se psi i kućni ljubimci mogu voziti samo vikendom od 22 od šest sati ujutro i moraju biti članovi Kinološkog saveza. No, sad imamo prijedlog da se životinje mogu voziti javnim prijevozom u bilo koje doba dana – kazao je Ante Jelić iz ZET-ova sindikata.

Ukoliko prijedlog na sjednici podrži većina u Gradskoj skupštini, životinje putnici morat će imati i svoje karte.

– Za većeg psa će se morati plaćati karta, kako je to pravilo i sada. Cijena karte je jednaka kao pojedinačne putničke. Uz to će pas morati imati i brnjicu na sebi te povodac, a pravilo će biti i da moraju ući na prednja vrata - dodao je Jelić.

Inicijativa da se prijevoz životinja dopusti postoji već duže vrijeme od strane mnogih udruga, a prema podacima udruge Prijatelji životinja, u Zagrebu živi barem 70 tisuća pasa.

– Mi smo ovaj prijedlog imali prije nekoliko godina i sad je konačno došlo vrijeme da se on i podrži. To je najnormalnija stvar u Europi, a u Beču se životinje mogu voziti javnim prijevozom već desetljećima – kazao je Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Nezgodne situacije

U nezgodnim situacijama, poput one kada pas izvrši nuždu na javnom mjestu, iz udruge smatraju da bi se trebalo ponašati kao i u bilo kojoj sličnoj situaciji koja se može dogoditi slučajno.

– To vam je isto kao kada netko razbije teglu krastavaca pa je ne želi pokupiti iza sebe. Stvar je kulture iako je većina životinja naviknuta drugačije, pa bi se takve situacije, vjerujem, rijetko događale – dodao je Oman.

Prema važećem pravilniku u bilo koje doba dana samo je slijepim osobama i osobama koje obučavaju pse vodiče slijepih dopušteno uvođenje pasa u vozila ZET-a. U tom slučaju za pse vodiče prijevoz je besplatan.

>>Kada su padale granate imali smo prijevoz, a sada ne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije