Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ravnateljica OŠ "Ivan Cankar": Škola je opasna po život učenika

Djeca se ne koriste WC-ima, trpe i čekaju dok ne dođu doma jer nemaju vrata, kaže ravnateljica Silvana Svetličić.
23. rujna 2010. u 08:41 49 komentara 1346 prikaza
derutna škola, cankareva (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U Osnovnoj školi Ivana Cankara u Zagrebu djeca ne mogu ići na zahod jer nema ulazna vrata, nastava iz tjelesnog odgoja teško se izvodi jer je parket uništen jednako kao i slavine u svlačionici. Svaki krivi korak mogao bi biti koban za prvašiće, jednako kao i utakmice košarke ispod dotrajalih koševa koji svaki tren mogu završiti djeci na glavi.

– Naša je škola oronula, zapuštena, a uza sve to i opasna po život učenika – stoji u jednom od mnogobrojnih dopisa ravnateljice Silvane Svetličić upućenih uredu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

– Djeca se ne koriste WC-ima, trpe i čekaju dok ne dođu doma jer nemaju vrata – objasnila je S. Svetličić koja se borila i s vlagom u nekoliko školskih učionica.

– U jednoj učionici rastu gljive iz zida, dvorana namijenjena za tjelesni neprimjerena je, a svlačionice i sanitarni čvorovi neupotrebljivi su – nedavno nam se požalio Nikola Novosel, roditelj jednog od školaraca. Unatoč tome što je sanirana derutna učionica u kojoj se “razvijala” gljiva, problemi sa sanitarnim čvorovima i nepostojećim slavinama u svlačionicama te dvorani koju se doslovno zakrpalo ljepljivom vrpcom još nisu uklonjeni. Kako bi se uredio prostor i omogućio nesmetan rad s djecom, Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje, najavio je ulaganje od najmanje milijun kuna.

– Nažalost, u posljednjih se 30 godina ništa nije ulagalo. Uskoro započinje sanacija objekta i vjerujem kako ćemo u sljedećih godinu, godinu i pol dana obnoviti cijelu školu – poručio je pročelnik Lovrić.

>>Tek za 40 godina svi đaci u jednoj smjeni

Prijavite derutne školePozivamo v

Prijavite derutne škole
Pozivamo vas da nas upozorite ako i vaša djeca nastavu pohađaju u lošim uvjetima.

Javite se na e–mail: zastupnik@vecernji.net

Elipso

  • lija11:

    Ljudi - ZAŠTO BI RODITELJI POPRAVLJALI ŠKOLE -za to postoje sredstva koja NEKO TROŠI I NEDOLAZE DO ŠKOLA ! Pedagoški standardi su divna ali daleka stvar ZA NAŠU DIJECU. Te stabdarde ima samo VLADA, SABOR...I normalno MINISTAR prosvjete. Jaco - vrati stan!

  • ribarpalunko:

    Zaista ne mogu vjerovati.

  • nika1544:

    23.09.2010. u 09:44h majaa je napisao/la: rijetko komentiram na ovaj način, ali se osjećam p(r)ozvanom. moja djeca idu u školu o kojoj je riječ. većina zaposlenih u školi, bez obzira na stručnu spremu i zanimanje, izuzetno savjesno i profesionalno radi. ... prikaži još! iznimaka uvijek ima. ovdje je problem što u školu nije sustavno ulagano i ona nije održavana. bivši ravnatelj desetljećima je održavao status quo ne tražeći od grada i nadležnih ministarstava ništa kako bi se uspješno održao u svojoj foteli što duže. sadašnja ravnateljica ima ogromnu hipoteku nemara na leđima i teško može preko noći promijeniti stanje koje je rezultat kumulativnog nerada i nebrige. bilo bi lijepo kada bi se pisalo i o uspjesima učenika ove škole koje postižu usprkos nehumanim uvjetima u kojima rade. Maja u potpunosti se slazem s vama.ucenica sam jednog od razreda i uvjeti u skoli su KATASTROFA! Vi koji kazete da su ravnateljica i profesori krivi za to nemate pojma! Dodite u skolu na godinu dana i shvatit cete o cemu govorim! Profesori su odlicni i rad u ovim okolnostima u kakvima jesmo je odlican. Pogledjte malo nase bivse ucenike u srednjim skolama; svi postizu odlicne rezultate i uspjesni su. Imam stariju sestru koja ide u MIOC i nema problema u skoli. Prosli ravnatelj nije nista poduzimao u skoli i sve je to preslo na gosp. Svetličić koja mi je ujedno i profesorica informatike. Od 7 ujutro do 7,katkad i 8 navecer je u skoli i cini sve sto moze kako bi obnovila skolu.Mnogo toga je vec i ucinila i nemate pravo nju vrijedati zato sto je skola takva. Grad ne zeli dati sredstva i stalno se mora pregovariti za neku sitnu lovu! Ne zelim se s nikime svadati,ali probajte vi doci u skolu na godinu dana i biti u ovakvim uvjetima i jos postizati odlicne rezultate! I da nismo mi djeca krivi sto je sve strgano nego GRAD ZAGREB koji od kada je izgradena skola nije nista poduzeo u vezi s njom!!