Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zemlja znanja

Tek za 40 godina svi đaci u jednoj smjeni

škola veli vrh (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/5
23.09.2010.
u 08:51

Za to vrijeme bit će potrebno sagraditi i urediti 7876 novih učionica. U godini se u školstvo uloži 400 milijuna kuna.

Da bi svi učenici osnovnih škola nastavu pohađali u jednoj smjeni potrebno nam je još 7876 učionica, odnosno gotovo 16 milijarda kuna ili ako se nastavi ulagati dosadašnjim tempom, na to ćemo čekati više od 40 godina. U gradnju novih, dogradnju i obnovu škola, osnovnih i srednjih, u godini se u prosjeku iz državnog proračuna i decentraliziranih sredstava ukupno uloži oko 400 milijuna kuna.

Cijena gradnje

Znamo li da prema podacima Ministarstva obrazovanja u Hrvatskoj postoji 18.376 razrednih odjela, lako je zaključiti da je za rad u jednoj smjeni potrebno isto toliko učionica. No do precizna podatka koliko ih je sada na raspolaganju nemoguće je doći, ali procjenjuje se da imamo oko deset i pol tisuća učionica, a to znači da ih nedostaje 7876. Prema nekim računicama, prosječna je cijena gradnje jedne učionice oko dva milijuna kuna, a kad se to pomnoži s brojem potrebnih učionica, dobije se za nas astronomskih gotovo 16 milijarda kuna.

No podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa malo su povoljniji. Prema njima, u posljednjih šest godina iz različitih izvora u gradnju i obnovu škola uloženo je 4,1 milijarda kuna. Najveći iznos osiguran je iz decentraliziranih sredstava županija i gradova – 1,87 milijarda kuna, a iz kredita CEB V Razvojne banke Vijeća Europe oko milijardu kuna.

Podaci ministarstva govore da je u tom razdoblju završeno 397 projekata, a u tijeku ih je još šezdesetak. Gradili su se posve novi objekti, dograđivali ili obnavljali postojeći te gradile sportske dvorane. U ministarstvu ističu da posljednjih godina u gradnji i obnovi škola aktivnije sudjeluje i lokalna zajednica. To potkrepljuju uloženim iznosom iz decentraliziranih sredstava.

– Prema dostupnim podacima, županije i gradovi u godini financiraju između 50 i 70 većih projekata od kojih se od 30 do 40 završi i otvori – tvrde u ministarstvu. Na žalost, u pravilu nije riječ o novim školama, jer da jest, Hrvatska ne bi i sada imala petnaestak škola koje rade u tri smjene.

Tragično za zemlju

Kao dobar primjer u ministarstvu ističu Virovitičko- podravsku županiju u kojoj je u posljednje dvije godine otvoreno 15 novih škola i grad Varaždin čije srednje škole rade u jednoj smjeni. Za razliku od ministarstva, prosvjetari, roditelji i učenici nisu zadovoljni stanjem objekata, a o tome smo pisali proteklih dana.

– Najtragičnije je za ovu zemlju što se vlast i oporba prema školstvu odnose jednako. Znači, ne ulažu ni jedni ni drugi. Najbolji je primjer za to Grad Zagreb u kojem se u gradnju škola nije ulagalo cijelo desetljeće, a toliko Zagreb drži SDP. Neke od zagrebačkih škola najderutnije su u državi – komentirao je Željko Stipić, predsjednik Školskoga sindikata “Preporod”.

>>Ravnateljica OŠ "Ivan Cankar": Škola je opasna po život učenika

Komentara 14

DU
Deleted user
09:14 23.09.2010.

Nikada naša zemlja neće biti zemlja znanja. Ako sada nemamo para za škole, nećemo ih imati ni za 40g. Jer dok jednu školu budemo izgrdili, deset novih će se raspadati. I tako ćemo se vriti ukrug.

BK
bez_komentara_2
09:31 23.09.2010.

Meni je to glupo svi u jednu smjenu! Pa nije druga smjena do 10 navečer!Čemu graditi nove razrede,djece je sve manje,a i bolje uložiti u kvalitetu škole,a ne u dupli prostor.

ZA
Zagrebas
15:52 23.09.2010.

Razdijeli post na vise dijelova i kada nadjes dio koji ne stima trazi rijec po rijec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije