Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Raditi na nesnosnim vrućinama teže je nego čekati u gužvi

Radovi
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
01.08.2016.
u 12:11

Do ukupno 180 Celzijevih stupnjeva penje se temperatura vrućeg asfalta. U takvim uvjetima teško izdrže čak i posebne cipele s aluminijskim potplatom.

Vruće je. Takvo je ukratko ljeto u Zagrebu. Naravno, ima i puno zanimljivog sadržaja, događanja, načina kako iskoristiti vrijeme... Ali je i vruće. Ne treba se tome pretjerano čuditi svake godine, pa ipak je ljeto. Ali svake je godine iznova teško naći nešto za rashlađivanje kad sunce prži, zrak je vruć, a asfalt užaren.

I onda još radnici na tom asfaltu! Kao da vrućina sama po sebi nije dovoljna, u gradu se još zatvori barem pola prometnica pa se počnu stvarati i gužve. Ista je situacija i ove godine. Vukovarska, Radnička, Branimirova, Bukovačka, Petrova, Avenija Marina Držića, Maksimirska... samo su neke od ulica koje već jesu ili će tek biti pune radnika, umjesto automobila. Ljeto je vrijeme za “kozmetičke radove” na cestama i zato redovito treba pratiti objave i priopćenja kada i gdje neki radovi počinju da bi se na vrijeme pronašli alternativni pravci, po mogućnosti sa što manje gužve. Uistinu gnjavaža. No, postoji još jedna alternativa. Umjesto da vozači zbog zatvorenih cesta i radnika na njima razbijaju glavu koja u vrućem automobilu samo što ne prokuha, ti bi im isti radnici mogli poprilično olakšati. Naravno, ne tako da prestanu raditi, jer raditi se mora, a i grad treba urediti. No radnici bi onima koji čekaju mogli poprilično olakšati, ako se oni koji čekaju i razmišljaju koliko su gužve po vrućini grozne sjete koliko je tek teško u tim uvjetima raditi.

Naime, koliko god u automobilu bilo vruće, na asfaltu je barem pet puta gore. Do ukupno 180 Celzijevih stupnjeva penje se temperatura vrućeg asfalta. U takvim uvjetima teško izdrže čak i posebne cipele s aluminijskim potplatom. Jedino što pomaže je voda, i to jako malo, a hlad se može naći samo uz kamion s asfaltom gdje je i – najtoplije. Treba se sjetiti da u takvim uvjetima uistinu nije najveći problem čekati u automobilu da se gužva raščisti. Naravno, nitko ne voli čekati i ljudski je biti nervozan, ali treba se sjetiti da netko to mora obaviti i to u uvjetima koje bi malo tko izdržao. •

Ključne riječi

Komentara 6

MI
miropijuk
10:12 02.08.2016.

Ispravno rečeno-radio to pa zvam.Hvala bogu da to još itko primjećuje.

RD
Red Dufrense
09:46 02.08.2016.

tko nije u mladosti grijao klupu sada ga grije cesta

MI
Minka123
13:39 01.08.2016.

sami su odabrali to raditi, ko ih šiša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije