Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Radionica - Nastanak Gradeca i gradnja zidina

Kamenita vrata
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
12.10.2018.
u 10:42

U subotu, 13.10. dovedite svoju djecu i unuke u Muzej grada Zagreba na radionicu Nastanak Gradeca i gradnja zidina u 12 sati.

Nastanak Gradeca i gradnja zidina (Kamenita vrata, kula Lotrščak i Popov toranj)

Datum održavanja: subota, 13.10.2018.

Vrijeme održavanja: 12 sati

Predviđeno vrijeme trajanja radionice: 60 minuta

Zlatnom bulom kralja Bele IV. iz 1242.g. nastaje novo naselje građana na brdu Grič. U tekstu Zlatne bule kao jedan od najvažnijih zadataka građana Gradeca je izgradnja gradskih zidina.

Pozivamo vas da nam se pridružite na subotnjoj radionici, da saznate nešto više o nastanku Gradeca i gradnji njegovih zidina, kula i gradskih vrata.

Čvrste zidine odvajale su grad od sela, pružale slobodu svojim građanima te utočište svima kojima je bilo potrebno. Naime, 1241.g. Ugarsko-hrvatsko kraljevstvo napali su Tatari koji su opustošili područje kojim su prolazili u lovu na odbjeglog kralja Belu IV.

Temelji Muzeja grada Zagreba nalaze se na nekadašnjim srednjovjekovnim zidinama grada, a može ih se vidjeti i unutar stalnog postava.

Naučit ćete važnost gradnje zidina u povijesti, upoznat ćete se s načinima gradnje i materijalima, te osjećajem sigurnosti, ali i skučenosti koje pružaju zidine, a uz pomoć kartona, papira, kolaža, ljepila i škara sami ćete se iskušati u gradnji srednjovjekovnog Gradeca.

Radionica je besplatna i namijenjena osnovnoškolskom uzrastu.

Na radionicu se obavezno prijavite muzejskoj pedagoginji Mariji Sabolić putem e-pošte: msabolic@mgz.hr ili na broj telefona 01/ 4851 361.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije