Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pucaju im zidovi kuća, a puca i zid koji sprečava klizište

Stanovnici Aleje Seljačke bune već godinama čekaju na radove, a iz četvrti Podsused – Vrapče s njihovim problemom, kažu, nisu upoznati
07. studenoga 2014. u 14:17 1 komentara 896 prikaza
klizište
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Aktivno klizište iza podsusedskog tunela na Aleji grada Bologne, nakon što se u ožujku 2013. godine otklizalo pet kubika zemlje zajedno s drvećem na prometnu cestu prema Zaprešiću i općini Bistra, Grad Zagreb sanirao je pet mjeseci.

Kišna godina

Uložili su 3,6 milijuna kuna, angažirali projektanta, izvođača, zbog radova su zatvorili cestu. Otvorili su je prošli tjedan i pohvalili se kako su radovi prije vremena završeni. No samo 500 metara zapadnije stanovnici nekoliko kuća u Aleji Seljačke bune prozivaju odgovorne jer smatraju da je njihov dio brda jednako prioritetan u sanaciji klizišta. Ne spavaju već godinama, otkako su zidovi njihovih obiteljskih kuća počeli pucati, a zemlja počela kliziti prema Aleji Bologne. Najugroženija je kuća na broju 23 obitelji Repec, koja već godinama upozorava na opasnost.

– Jedno jutro probudit ću se na pruzi koja prolazi pokraj ceste. U Zagrebu nikad nije bilo toliko kiša kao ove godine, bojim se da to ne pospješi klizanje. A imam i malo dijete – kaže Božo Repec te dodaje da se kuća trese za prolaska svakog teretnog vlaka. Potporni zid koji sprečava brdo da otklizi napukao je na više mjesta, dok se na jednom dijelu i razdvojio na dva dijela. Komad zida od armiranog betona tako sad visi nad stotinama automobila koje dnevno onuda prođu, no i nad autobusima javnog prijevoza, čija je to redovita ruta.

Ništa od radova

–Da nema stabala trešnje, kruške i oraha te njihovih velikih korijenja sve bi odavno otišlo – kaže Repec te dodaje da je čak stručnjak iz Grada došao procijeniti stanje te rekao kako je to zbog krivo postavljenje septičke jame. Ova kuća, naime, kao i ostale u ulici, još nema kanalizaciju niti je spojena na vodovod.

kamenolom Bizek Kvartovska tribina 'Idealno' mjesto za odlaganje otpada pronašli u bivšem kamenolomu Bizek vodovod KVARTOVSKA TRIBINA Nemaju vode pa odjeću nosili na posao da bi je oprali

– Septička jama je na kraju dvorišta. Ona stoji na mjestu, za razliku od drugog dijela dvorišta i tla koje klizi – kaže Repec te dodaje da su dobili obećanje da će sanacija početi na proljeće, no stigla je i jesen, a od radova ništa... U gradskoj četvrti Podsused – Vrapče kažu da nisu upoznati s problemom, dok su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama uputili na Ured za izgradnju grada, koji je zadužen za sanaciju klizišta. Iz Grada su samo neslužbeno kazali kako je klizište na tom brdu nedavno sanirano, te da se dio na kojem stoje kuće ne može klasificirati kao klizište. Klizanje tla, kažu, prouzročeno je isključivo ljudskim intervencijama.

Odgovori na pitanja

Na pitanja čitatelja odgovarao je Dinko Bilić, pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada.

1. U Ulici Meglenjak, na 400 metara, pri samom njezinu kraju, nema javne rasvjete iako je obećano da će se napraviti prije tri godine. Kada će to biti?

Dinko Bilić: Djelatnici gradskog Ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo i promet obišli su ulicu Meglenjak i utvrdili opravdanost zahtjeva za postavljanjem javne rasvjete na kraju ulice. Za projektiranje javne rasvjete u navedenoj ulici nastojat će se osigurati financijska sredstva i uvrstiti u program ovog ureda za 2015. Nakon izrade projekta i ishođenja građevinske dozvole, pristupit će se postupku građenja, odnosno osiguranju financijskih sredstava, provedbi javnog nadmetanja za građenje te ugovaranju radova, nakon čega slijedi i realizacija na terenu.

2. Na križanju ulica Medpotoki i Aleja Bologne semafor ne funkcionira dobro. Prekratko je upaljeno zeleno svjetlo pa se stvaraju velike gužve. Može li se taj semafor namjestiti?

Dinko Bilić: Za raskrižje Aleje Bologne i ulice Medpotoki izrađena je projektna dokumentacija dopune semaforske instalacije kako bi se poboljšalo prometovanje. U postupku je nadmetanje za izvedbu radova.

Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas