Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najesen

Prvi u Hrvatskoj: Bandić uvodi blockchain

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
28.01.2019.
u 17:56

Zagreb prvi u Hrvatskoj, i to najesen, dobiva vlastitu strategiju za čiju se izradu sada natječajem žele izboriti i Deloitte, IT Sistemi i Omega Software

Globalna konzultantska kompanija Deloitte, proizvođač prve hrvatske open source platforme, tvrtka Omega Software i jedina veća hrvatska softverska tvrtka nastala spajanjem IT Sistemi – Nove Tehnologije natječu se za tehnološki posao bez presedana u nekom segmentu vlasti u Hrvatskoj.

Grad Zagreb u petak je primio tri ponude spomenutih tvrtki koje za metropolu žele napraviti Strategiju primjene blockchaina, prvu takvu u Hrvatskoj.

Posao od 1,5 milijuna kuna

Grad je taj posao procijenio na 1,5 milijuna kuna, a premda cijena nije jedini kriterij u ovom natječaju, već se iz nje vide prve razlike u ponudama. Najnižu naknadu za izradu strategije zatražio je Deloitte, bez PDV-a 965.090 kuna. IT Sistemi – Nove tehnologije traže 1,47 milijuna kuna bez PDV-a, a Omega Software posao je procijenio na 1,48 milijuna kuna bez PDV-a.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, kratko nam je rekla da Grad mora ići s primjenom blockchaina: “To je dio šire transformacije poslovnih procesa u gradu koja nam ide jako dobro”. U natječajnoj dokumentaciji piše da je metropola uočila problem koji će sve gradove u Hrvatskoj, ali i samu državu, u vrlo kratko vrijeme natjerati da počnu primjenjivati blockchain.

Ističe se da će bez primjene blockchaina biti nemoguće čuvati bilo kakvu službenu dokumentaciju na rok dulji od pet godina ili eventualno deset. Zakon, pak, u nizu slučajeva traži da se dokumentacija čuva i dulje. To nije problem s papirnatom dokumentacijom, ali jest s digitalnom.

Naime, Grad Zagreb upozorava da se elektronički dokumenti štite e-pečatom ili e-potpisom, odnosno nekim oblikom digitalnog certifikata, a svi digitalni certifikati imaju kratko i ograničeno vrijeme važenja. Kao primjer navodi da certifikati Fine vrijede dvije godine, a AKD-ov pet. Nakon isteka važenja tih certifikata, tumači Grad, može se pravno propitkivati vjerodostojnost svakog e-dokumenta. Grad Zagreb rješenje vidi u blockchainu.

Odluka za tri mjeseca

Grad će odluku o pobjedniku natječaja donijeti u iduća tri mjeseca, a potom u sljedeća četiri očekuje gotovu strategiju. To znači da će do jeseni Zagreb postati prvi grad u Hrvatskoj i ujedno prvo tijelo vlasti u nas s vlastitom blockchain strategijom.

U natječajnoj dokumentaciji piše i da se blockchain neće koristiti samo za arhiviranje nego i za praćenje poslovnih procesa, a otvorena je mogućnost i da se primijeni u nizu djelatnosti kojima se Grad bavi, od prometa, vodovoda, toplana, otpada pa nadalje.

>> Pogledajte i video: Milan Bandić započeo radove na sljemenskoj žičari

 

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar links
links
12:02 29.01.2019.

neka uvede ako zna objasniti šta je to i izgovoriti tu riječ

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:58 29.01.2019.

Hm, postoje Vinkovačke jeseni. Red pjesme, - red iseljavanja. Ja se iskreno nadam zagrebačkim jesenima, sa konačnim padom ovog trulog političkog lišća, koje smežurano visi po foteljama u Skupštini i Poglavarstvu i dolaskom k pameti bedastih purgera. Bosanci su naravno, - isključeni. Oni su konstanta, koja je potjerala dosta purgera, a bogme već i dalmoša direktora.

EL
elkomadante
18:42 28.01.2019.

Zanimljivo kako strana firma može skoro duplo jeftinije a domaće eto duplo skuplje i to sa minimalnom razlikom....treba ispitati zašto je tako mala razlika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije