Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMAŠEVIĆEV PLAN

VIDEO Detalji stadiona u Zagrebu na kojem će se igrati Liga prvaka: Solari na krovu, biljke u fasadi...

Foto: Grad Zagreb
1/25
07.06.2023.
u 12:10

Radovi bi trebali početi u proljeće sljedeće godine, treba još izraditi glavni i izvedbeni projekt. Osigurali smo novac u proračunu, nadamo se sufinanciranju od Uefe, rekao je Tomašević

Novi stari stadion bit će mjesto na kojem će se održavati utakmice Lige prvaka i na kojima će moći zaigrati reprezentacija, najavio je danas gradonačelnik Tomislav Tomašević prilikom predstavljanja projekta stadiona u Kranjčevićevoj o kojemu je Večernji list prvi pisao. Također, prvi smo došli i do vizuala moderniziranog stadiona.

1/25

Možda ne najveći i najluksuzniji, ali jedan od najmodernijih stadiona u Europi moći ćemo posjetiti u proljeće 2025. 

– Nismo se htjeli mjeriti s raskošnim zdanjima Katara, nego Gradu ponuditi unikatan prostor u skladu s tradicijom te društvenim i kulturnim značajem ove lokacije – rekao je arhitekt Vladimir Kasun, jedan od autora idejnog rješenja rekonstrukcije Gradskog stadiona Zagreb predstavljenog danas u Kranjčevićevoj ulici. 

Krenimo s najbitnijim. Novac za investiciju vrijednu oko 20 milijuna eura osiguran je u gradskom proračunu,  a iz Grada se nadaju sufinanciranju UEFA-e kojoj je projekt predstavljen. 

Sada slijedi izrada projekta i natječaj za izvođače radova pa bi shodno tome prve lopate u Kranjčevićevoj posao trebale započeti u proljeće sljedeće godine i dovršiti ga u 12 mjeseci, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Stadion je promišljen tako da se uklopi i u Trešnjevku. Izvana će izgledati kao zgrada u zelenilu sa sve četiri strane jer će imati vertikalne vrtove koji će se zalijevati kišnicom s krova na kojem će biti 600 kWh solarne elektrane, što je prvi ovakav pothvat na stadionu – rekao je gradonačelnik dodavši da će stadion na taj način biti održiv. 

Problema s parkiranjem ne bi trebalo biti jer će se površine izvan stadiona pretvoriti u više od 300 parkirnih mjesta kada je najveće opterećenje, a ostatak vremena parking će biti zatvoren i služit će kao igralište za sport (hakl, košarku, rukomet, nogomet).

Što se tiče samog zdanja, Grad će se sljedećih dana uknjižiti na cijelu česticu na kojoj će biti 4 natkrivene montažne tribine s 12 tisuća mjesta, što je dovoljno za najvišu UEFA-inu četvrtu kategoriju kako bi se ondje mogla odigravati sva europska natjecanja klubova i utakmice hrvatske reprezentacije.

Naime, Kranjčevićeva je "dio operacije Dinamo", rekao je Tomašević dodavši da će se klub iz Maksimira ovamo preseliti po dovršetku rekonstrukcije kako bi se konačno mogao izgraditi i maksimirski stadion. Recimo još kako će se u Kranjčevićevoj naći i druga moderna rješenja i najnovija tehnologija te travnjak koji će se na održiv način zagrijavati i zalijevati vodom iz podzemnih spremnika. Time će, uz osječki Pampas, zagrebačka Kranjča biti najmoderniji stadion u Hrvatskoj jednom kada otvori svoja vrata.

– Zemljište je u vlasništvu grada, rješavali smo imovinsko-pravne odnose i trebali bi biti provedeni da budemo potpuni vlasnik do kraja mjeseca. Radi se o rekonstrukciji. To će biti potpuno natkriven i moderniziran stadion. Plan je da se na njega preseli i NK Dinamo kako bi za to vrijeme mogli srušiti Maksimir i izgraditi novi stadion na njegovu mjestu. Već neko vrijeme razgovaramo s Dinamom i Vladom, a u fazi su završni razgovori – zaključio je gradonačelnik. 

Igrat će ovdje, uz Dinamo i domaćin Lokomotiva te Hrvatski dragovoljac, a dogradonačelnik Luka Korlaet najavljuje da će sportski objekt grada na Trešnjevci biti otvoren i za druge aktivnosti za građanstvo.

Doduše, rekonstrukcija znači i uklanjanje betonske biciklističke staze, odnosno posljednjeg velodroma u Hrvatskoj, no Tomašević umiruje te napominje kako se razmišlja i o tome te će se naći prikladna zamjenska lokacija. 

Uz ovaj projekt, kao o prioritetima u ovom mandatu na današnjem predstavljanju bila je riječ o obnovi Doma sportova, vrijednoj 20 milijuna eura, koja se planira nagodinu, kao i izgradnji bazena u Španskom koji se desetljećima obećava, a također bi trebao biti realiziran za 20 milijuna eura, od čega se Grad nada dio namiriti iz EU fondova za turizam i sport. 

Ne namjeravamo odustati ni od ostalih projekata, kazao je gradonačelnik osvrćući se pritom na prijedlog arhitekta Otta Barića koji je za Večernji list kazao kako za stadion u Sesvetama, kapaciteta osam do deset tisuća mjesta, već postoji gotov projekt.

GALERIJA: Predstavljen projekt rekonstrukcije stadiona Kranjčevićeva

1/17

Komentara 30

TE
TexWiller
13:13 07.06.2023.

"Biljke u fasadi..." toga će uskoro ionako biti po cijelom centru s obzirom kako izgleda. To ovak na slici zgodno izgleda, a u stvarnosti pitanje je tko će to održavati, kad se ne može normalno pokositi parkove i barem oko autobusnih stajališta.

LL
lijepa_li si
13:25 07.06.2023.

a gdje bu bilo pojilište za divlje svinje?

PE
pebe
12:57 07.06.2023.

"Problema s parkiranjem ne bi trebalo biti jer će se površine izvan stadiona pretvoriti u preko 300 parkirnih mjesta" a kapacitet stadiona 12 tisuca gledatelja???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije