Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Tomašević: Aplikaciju Moj ZET skinulo je skoro 30.000 ljudi, a stiže i 20 novih modernih tramvaja

Zagreb: Tomašević obišao izložbu likovnih radova umjetnika s invaliditetom na Festivalu jednakih mogućnosti
Marko Lukunic/PIXSELL
06.06.2023.
u 12:07

Gradonačelnik je sa zamjenicom Danijelom Dolenec otvorio rekonstruirani vrtić u Botincu

Nakon što je krajem svibnja otvorio prvi vrtić u svom mandatu, onaj u Kašini, gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je otvorio i rekonstruirani Dječji vrtić Botinec nakon kojeg sa zamjenicom Danijelom Dolenec održao redovnu konferenciju za medije.  

>> KONFERENCIJU ZA MEDIJE MOŽETE PRATITI OVDJE:

Zadnja ulaganja su ovdje bila 2000. godine, a bitno nam je pokazati ne samo da gradimo nove vrtiće, već da obnavljamo stare, rekao je Tomašević. Više od dva milijuna kuna iznosila je cijena radova koji su otpočeli u listopadu prošle godine, dodao je. Vrtić Botinec star je 50 godina. Išlo se u rekonstrukciju starog dijela objekta cjelodnevnog boravka za pet jasličkih grupa, rekonstrukciju elektroinstalacija, kanalizacije, sanitarija i mnogočega drugog, rekao je Tomašević. 

-U petak smo bili na gradilištu novog vrtića Odranski Obrež, inače sastavnog dijela vrtića Botinec, koji bi trebao biti gotov do rujna, dakle, do početka pedagoške godine kako bi pojačali kapacitete vrtića. Otvaramo projekt s Europskom investicijskom bankom, pomoću kojeg ćemo se truditi obnoviti dosta vrtića, posebice u vidu energetske obnove- kazao je Tomašević. 

Dogradonačelnica Dolenec dometnula je kako je u ovogodišnjem proračunu Grada od većih investicija odvojeno sredstava za dječje vrtiće "Poletarac". više od 200 tisuća eura, te "Šegrt Hlapić", otprilike ista razina investicije. Jučer je završilo i zaprimanje zahtjeva za upis u vrtiće, a objava rezultata bit će do 20. lipnja. Postoji i period za žalbe, do 28. lipnja, pojasnila je Dolenec. 

-Očekujemo pojačan interes, zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, kao i zbog promjena u Zakonu koje daju prednost djeci starijoj od četiri godine- kazala je Dolenec. 

O nabavi novih tramvaja

Novu ZET-ovu aplikaciju skinulo je 27.000 Zagrepčana, rekao je gradonačelnik pa dodao da je "MOJ ZET" najpopularnija aplikacija u Google i Apple storeu. Prvi put nakon 20 godina Zagreb kupuje i 20 novih tramvaja i danas je objavljena odluka o odabiru, najavio je Tomašević. Vrijednost nabave 37,8 milijuna eura, bez PDV-a , a potpis ugovora s ponuditeljima ide idućeg tjedna. Prvi tramvaji trebali bi biti isporučeni za dvije godine. 

Odluka o zaštiti građevina od grafita 

Promjena je da će Grad financirati 100 posto troškova uklanjanje svih grafita i stavljanje antigrafitnog premaza te će sam  to organizirati, rekao je Tomašević.

-Idemo od centra i povijesno zaštićene jezgre U smislu kažnjavanja, tu ne možemo kao Grad napraviti puno jer je to ipak definirano zakonom- rekao je Tomašević. 

Advent

Krenulo se s dodatnim natječajem za 17 novih lokacija unutar 12 gradskih četvrti. Ideja je da se, dodao je gradonačelnik, rasterete gužve u centru Zagreba tijekom božićnih i novogodišnjih praznika te da Advent 2023. dođe i do gradskih četvrti.  

O povlačenju novaca iz EU fondova

 Iz Fonda solidarnosti je bilo prijavljeno dva milijuna eura, sad ćemo potrošiti više od 185 milijuna eura, rekao je Tomašević. 

-Sjetimo se situacije prije godine dana kad je bila opća panika hoće li se uspjeti potrošiti taj novac ili ćemo ga morati vratiti. Svaki tjedan imamo sastanke vezano uz to. Povlačimo novac iz različitih fondova, najviše uz Fonda solidarnosti. Da je NPOO za vrtiće bio ranije, i tu bi iskoristili sredstva, ali na kraju smo platili iz proračuna Grada, jer ne bi imali vrtiće spremne za jesen- rekao je Tomašević.

O devastaciji Medvednice

Stav Gradske uprave nije da je devastacija Medvednice nastupila isključivo zbog klimatskih promjena, kako je to ustvrdio skupštinar Renato Petek, poručio je Tomašević

-To nije istina, naravno da je načelo Medvednicu, kao i raznorazne bolesti, ali morate znati da dio Medvednice jest u vlasništvu Hrvatskih šuma, a dio je u privatnom vlasništvu. Najčešće prijave dobivamo upravo iz takvih područja. Smeta me kada zastupnicima dam neke informacije, a oni je ne žele čuti i dalje šalju dezinformacije- poručio je Tomašević. 

Komentara 16

ST
starsandstripes
13:22 06.06.2023.

a jel ima aplikacija za online košenje trave u parkovima...

DO
dotur
13:08 06.06.2023.

Živite na Bandićevoj ostavštini, održavate status quo u gradu, samo životarite na jaslama grada Zagreba. Sivilo i dosada, to je Zagreb pod vama MOŽEMO aktivistima.

EJ
ejStef
16:05 06.06.2023.

Advent je bio čisti fijasko prema onima prije, javni prijevoz je katastrofa i neće ga spasiti tih par tramvaja... Aplikacija je za pohvalu, no ljudi, zaduženje od 1,8 milijardi, a sve što smo dobili je aplikacija uz skuplje komunalije i smanjenje demografskih mjera. Uz to da niti semafori ne funkcioniraju, a bolnica Sv. Duh je sada jedna od najgorih u državi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije