Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi mogu pomoći

Prva faza obnove Dvorca umjetnika Oršić u puno jeku, donirajte za obnovu interijara

02.04.2023.
u 11:42

Omogućena je odobrenjem sredstava Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) 2022. godine iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2,6 milijuna eura u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Radovi se izvode uspješno i prema planu, a preostala su još točno puna 3 mjeseca do okončanja roka, 30. lipnja

U tijeku je prva faza dugoočekivane obnove Dvorca umjetnika Oršić - Jakovlje koji je kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu 2020. Omogućena je odobrenjem sredstava Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) 2022. godine iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2,6 milijuna eura u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Radovi se izvode uspješno i prema planu, a preostala su još točno puna 3 mjeseca do okončanja roka, 30. lipnja za provedbu konstruktivne obnove.

Kako je projektom cjelovite obnove zamišljeno, čija se provedba očekuje do kraja 2025. godine, Dvorac umjetnika sadržavat će umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen umjetničkoj grupi Biafra (koja je tamo aktivno stvarala i djelovala godinama), multimedijsku višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture i povezivanje visokoškolskih institucija u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione koja je zamišljena kao platforma za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju sa drugim profesijama.

Nažalost, to ne znači da se početkom ljeta, kada će radovi biti dovršeni, vraćamo u prekrasno obnovljeni i potpuno funkcionalan Dvorac umjetnika  koji će, nakon obnove, biti dostupan hrvatskim i međunarodnim umjetnicima ali i publici, ljubiteljima umjetničkih zbivanja.

Projekt konstruktivne obnove ne podrazumijeva unutarnju obnovu i opremu kao ni izgradnju srušenog krila dvorca, za što se procjenjuje potreba za dodatnih 9 milijuna eura. Cjelovitu obnovu i opremanje Dvorca umjetnika HDLU planira sufinancirati, u većoj mjeri, iz novih natječaja EU i NPOO. Međutim, javno dostupna sredstva neće biti dostatna za sve troškove vezane uz obnovu i opremanje Dvorca, kao ni na provedbu potrebnih umjetničkih i komunikacijskih aktivnosti koje doprinose jačanju vidljivosti Dvorca umjetnika tijekom obnove. Povrh toga, rukovodeći obnovom, HDLU ima značajan iznos troškova koji nisu obuhvaćeni javnim natječajima, a koji predstavljaju snažno financijsko opterećenje za udrugu, poput putnih troškova učestalih odlazaka u Jakovlje, pripremu dokumentacije za natječaje, zbrinjavanja otpada, skladištenja, i sl.  
 
U svrhu prikupljanja pomoći svih zainteresiranih građana kojom bi se olakšala provedba složenog, višegodišnjeg i financijski zahtjevnog procesa obnove, pokrenuta je donacijska kampanja „ZaJedno za Dvorac umjetnosti“ u okviru koje svojom novčanom donacijom možete doprinijeti uspješnoj provedbi obnove.   

Više informacija o tome kako donirati možete pronaći OVDJE. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DR
drAma
12:38 03.04.2023.

Ne mogu ljudi svoje obnoviti nakon potresa, pa da još doniraj za dvorce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije