Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski otočni proizvod

Na Advent u Zagrebu stigli i proizvodi s 18 jadranskih otoka

otocni proizvod
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
15.12.2014.
u 22:48

Sajam na glavnom gradskom trgu okupio 53 izlagača, koji su tamo do Badnjaka

Još jedan božićni sajam u sklopu Adventa u Zagrebu otvoren je danas na Trgu bana Jelačića. 

Ovaj okuplja porizvođače s jadranskih otoka, organizira ga Ministarstvo regionalnog razvoja, a nazvali su ga sajam Hrvatskog otočnog proizvoda. Otvorio ga je tako ministar Branko Grčić, koji je istaknuo da su do sada 182 otočna proizvođača dobila tu oznaku kvalitete za 517 proizvoda i proizvodnih linija.

Proizvođači, njih 53, s Hvara, Brača, Visa, Dugog otoka, Ugljana, Murtera, Kornata, Pašmana, Prvića, Žirja, Krka, Cresa, Raba, Paga, Korčule, Lastova, Šolte i Pelješca na glavnom će se trgu zadržati sve do Badnjaka. Posjetitelji će moći razgledati i kupovati maslinova ulja, sireve, mariniranu ribu, vina, rakije i likere, med, slastice, eterična ulja, kozmetiku i suvenire od kamena... Jedan od izlagača je i Daniel Kaloćira s Raba, registrirani spužvar, čije morske spužve koštaju od 10 do 100 kuna.

- Bogate su jodom, antialergijske su i antibakterijske, a koristile su ih i stare Grkinje prije tri tisuće godina - rekao je Kaloćira. Posjetitelji su se okupili i oko štanda s prirodnom kozmetikom obrta Poje s Visa, koji rade kreme i ulja s vlastito uzgojenom aloe verom organske proizvodnje.

- Kreme od 50 mL koštaju od 60 do 80 kuna - kaže Toni Bunčić, vlasnik RAAR kozmetike. Zimogrozne su, pak, privukli izlagači Ruta s Cresa koji ručno rade razne proizvode od vune. Mogu se tamo naći vunene papuče, čija izrada traje i do sedam sati, no i suveniri, ukrasi, torbe... Ipak, najveći interes je za vunenim ulošcima za održavanje topline, kojih par košta 30 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije