Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel stanara Voltinog

Produžite nam liniju 118 za dvije stanice, hoćemo busom na plac

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
30.09.2021.
u 18:03

Peticijom traže da se linija produži kako bi lakše mogli po špeceraj, ali i do rekreacijskog sadržaja oko jezera, a prikupili su 400 potpisa.

Oko dva kilometara. Toliko bi se produžila sadašnja trasa ZET-ova autobusa na liniji 118 koji kreće s Trga I. Mažuranića, a posljednja mu je stanica trenutačno u Voltinu naselju. A umjesto deset, imao bi još dvije dodatne postaje na potezu od Voltina do jarunskog placa, što bi mu bila zadnje odredište. Želja je to tamošnjih stanovnika koji su prije desetak dana ispred Župe svetog Leopolda Mandića i kod tržnice skupljali potpise za peticiju pod nazivom “Busom na plac”.

Najviše za umirovljenike

Njome traže da se linija produži kako bi lakše mogli po špeceraj, ali i do rekreacijskog sadržaja oko jezera, a prikupili su 400 potpisa. Peticiju su većinom, na iznenađenje inicijatora, podržali stanovnici Jaruna, a to će im, kažu, biti dovoljno da “potkrijepe” svoj projekt.

– Dosta se njih protivi prijedlogu iz nama nepoznatih razloga, ali stanovnicima Jaruna također odgovara da se linija produži jer će tako imati direktan prijevoz do centra. Ovako najprije moraju pješačiti do tramvaja ili autobusa i onda predsjedati – objašnjava Mirela Despotović, jedna od pokretačica peticije i predsjednica Centra za civilne inicijative. I dok mlađi, dodaje, na prijedlog nerijetko odmahnu rukom jer im nije problem autom doći do odredišta, stariji su za nju vrlo zainteresirani.

A sve je počelo, govori, još 2018. godine kada su provodili istraživanje u sklopu gradskog projekta o potrebama i problemima stanovništva treće životne dobi na području gradske četvrti Trešnjevka sjever. Zahvaljujući fokus-grupi koju su ispitivali u knjižnici Voltino saznali su da je gorući problem upravo to što umirovljenici u svom kvartu nemaju tržnicu, već samo jedan dućan, te su tražili rješenje za taj problem.

– Nakon toga smo zamolili Zdravku Krstulović, ravnateljicu ogranka gradske knjižnice u Voltinu, da razgovaraju s ljudima koji onamo dolaze i pitaju stvara li i njima nedostatak povezanosti i sadržaja problem. Knjižnica je važan faktor u ovoj priči jer je glavno okupljalište u naselju – kaže Mirela Despotović.

Tražili su i mišljenje Prometnog fakulteta, a neslužbeno im je rečeno kako bi se produženje linije dalo izvesti. Predloženo je, napominju također, i da se s potpisima i skupljenom dokumentacijom jave u gradski Ured za promet.

– Savjetovali su nas i da se postave dvije stanice jer smo inicijalno htjeli jednu. A i da taj bus ne mora nužno svaki put ići do Jarunskog placa, nego da se može dogovoriti i da određene dane ili sate vozi tom rutom – govori Mirela Despotović. Jedna bi nova stanica, dodaje, tako bila u Hrgovićima, a druga kod tržnice.

U komunikaciji su i s mjesnim odborima područja koje linija obuhvaća i onih koje bi produženje trase uključilo, a plan im je i kontaktirati s gradskim četvrtima Trešnjevka sjever i jug.

– A naša je inicijativa izazvala velik interes, što kod stanovnika, što u lokalnoj vlasti – zaključuje Mirela Despotović.

Pitali smo i u ZET-u hoće li biti moguće ostvariti ideju putnika iz Voltina i s Jaruna te kada bi se mogla realizirati ako je odgovor potvrdan. Kazali su kako, kad dokumentacija prođe potrebnu birokraciju, odnosno kroz Vijeće gradske četvrti i prometni ured, na teren izlazi ekipa koja onda mora utvrditi može li se realizirati i na koji način.

Kakva je procedura

– Kako bi se promijenila trasa autobusne linije, odnosno kako bi produžila ili skratila, potreban je zahtjev većeg broj ljudi koje Vijeće gradske četvrti upućuje prema nadležnom Sektoru za promet. On zatim saziva komisijski očevid na terenu radi utvrđivanja opravdanosti zahtjeva i ispunjenja prometno – tehničkih uvjeta. Po ispunjenju uvjeta definiranih na komisijskom očevidu, izdaje se rješenje za izmjenu trase, odnosno produženje autobusne linije, po kojemu zatim ZET postupa – poručuju.

Ključne riječi

Komentara 4

LA
lajh1985
18:42 30.09.2021.

Kakvo presjedanje...17-tica vozi direktno na trg

YA
yapa
09:37 01.10.2021.

Ovo uopće nije inicijativa stanovnika Voltinog naselja nego ekipe s Jaruna. Nikome s Voltinog ovo ne ide u prilog jer se nećemo moći ujutro i popodne ukrcati u već ionako pretrpan autobus i to više neće biti autobus za stanovnike Voltinog nego Jaruna. S Jaruna postoji autobusna linja za Ljubljanicu, kao i tramvajske linje za centar tako da uopće nema opravdanja za ovo.

Avatar Dokman
Dokman
18:50 30.09.2021.

A stanovnici Rudeša onda moraju hodati dodatno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije