Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pije ju i james bond

Probali smo jednu od najskupljih kava na svijetu, cijena će vas šokirati

Zagreb: Luksuzno limitirano izdanje Single Origin Julius Meinl kave - Jamaica Blue Mountain
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
13.11.2021.
u 10:00

Tri zagrebačka caffe bara do nedjelje će posluživati jednu od najskupljih kava na svijetu – Jamaica Blue Mountain

Pije ju najpoznatiji tajni agent James Bond, a stoji čak 800 kuna po kilogramu. Riječ je o jednoj od najskupljih kava na svijetu, odnosno limitiranom izdanju Single Origin Julius Meinl kave naziva "Jamaica Blue Mountain", a do nedjelje se pak može kušati u tri zagrebačka kafića. Točnije, u caffe baru Franz, Muzeja prekinutih veza i Botaničar. Odlučili smo je zato i sami kušati.

 

Definitivno je snažnog okusa, neobično slatka, a u šalici crnog napitka osjeća se nota karamele i naranče. Nema pomalo gorak aftertaste kao regularni espresso, a zanimljivog je i mirisa. Preporučeno nam je da ju degustiramo kao vino, "guc po guc", a obično se poslužuje bez mlijeka. Probali smo je u verziji s mlijekom koja je zaista ispunila naša očekivanja. Šalica kave stoji pak 12 kuna.

"Dolazi s Clifton Mount Estate, jedne od najstarijih plantaža kave na Jamajci, poznate po proizvodnji Jamaica Blue Mountain kave na nadmorskoj visini od 1300 metara. Tropska klima u kombinaciji s kišom i nižim temperaturama na visinama, omogućuje da zrna kave znatno sporije rastu. Od cvjetanja do berbe treba čak 10 mjeseci pa šećeri u kavi polako sazrijevaju, što rezultira specifičnom aromom. Nema gorčine, nježnog je kiselkastog okusa, kremaste strukture i glatkog završetka. Slatka je poput karamele, a osjete se i okusi limuna, pistacije, crnog čaja i okus karamelizirane kore naranče", kažu bariste.

Priča o Jamaica Blue Mountain kavi pak počela je 1728. godine, kad je tadašnji guverner Jamajke, Nicholas Lawes, donio više mladih stabala 100 posto arabike i sjeme iz Martiniquea. Prve sjemenke posađene su na Blue Mountainu, gdje se na malim obiteljskim plantažama i danas proizvodi. Čak 80 posto ukupnog uroda odlazi u Japan jer tamošnji car Naruhito pije samo Jamaica Blue Mountain kavu. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar StormRaider95
StormRaider95
11:33 13.11.2021.

Šalica "najskuplje kave na svijetu" s mlikom košta 12 kuna!!!? Ma nemoj me 😂 Neš u Splitu popit nijednu ispod tog!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije