Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisuje se peticija

Prijeti li 400 godina staroj zgradi rušenje zbog sumnjivog ponašanja institucija?

storyeditor/2023-05-19/PXL_190523_99998901.jpg
20.05.2023.
u 08:15

Usprkos tome što je zahtjev za obnovu predan u svibnju 2021., a kuća ima status pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra i nalazi se na listi prioriteta programa obnove, crvena naljepnica stigla je tek prije nekoliko dana.

Dimnjaci su se urušili, zabatni zid pao je na Dolac, krovište je prepuno rupa, vanjski zidovi su odmaknuti... Usprkos oštećenjima koje je pretrpjela u zagrebačkom potresu, "Miletićeva zgrada" na Opatovini 11 tri godine čeka obnovu, a rješenje o statusu i crvenu naljepnicu dobila je tek prije nekoliko dana.

Najavljuju i prosvjed

– Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 5. svibnja 2023. zaprimilo je obavijest da postoji opasnost od urušavanja te da zgrada prijeti sigurnosti – stoji u dopisu Ministarstva Državnom inspektoratu, koji je, sukladno Zakonu o obnovi, u slučaju da postoji opasnost, dužan odmah donijeti rješenje o uklanjanju nesigurne zgrade.

Oko 400 godina stara poslovna nekretnina u samom srcu Zagreba, na uglu Opatovine i Skalinske, ime je dobila prema Stjepanu Miletiću, intendantu Hrvatskog narodnog kazališta, u njoj od 1948. djeluje Studentsko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić", a u novije je vrijeme ondje otvoren i popularni restoran Nocturno. Usprkos tome što je zahtjev za obnovu predan u svibnju 2021., a kuća ima status pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra i nalazi se na listi prioriteta programa obnove, crvena naljepnica stigla je tek prije nekoliko dana.

Kako je to moguće, pitaju se stotine Zagrepčana koji su, zgroženi slučajem, u protekla četiri dana potpisali online peticiju za očuvanje zgrade. Organizirala ju je inicijativa Zagreb te zove, a od jučer se može potpisati i na lokaciji. Ako se slučaj ne riješi, organizatorica Gordana Pasanec najavljuje i prosvjed.

– Zagrepčanima je dozlogrdilo to što se događa sa zgradama u gradu – kratko će ona. Opatovina 11, smatraju u inicijativi, atraktivna je lokacija pa javnost s pravom postavlja pitanje je li namjerno ostavljena da propadne kako bi se netko okoristio.

– Šoštarićeva, Vlaška, Trg Republike Austrije... Po gradu ima puno primjera kuća kojima su nakon potresa suvlasnici postali sumnjivi investitori i namjerno stopiraju pokušaj obnove kako bi ih lakše srušili i ondje gradili stambene jedinice sa što više kvadrata. Na Dolcu to neće proći – poručuje G. Pasanec.

Kada 15. lipnja zatvore peticiju, dodaje, potpise će odnijeti Ministarstvu graditeljstva, Gradskom zavodu za zaštitu spomenika te odborima za graditeljstvo u Skupštini i Saboru. Ako reakcije izostanu, organizirat će i prosvjed. Znakovito, sve se ovo događa uoči 75. rođendana SKUD-a "Ivan Goran Kovačić", koji je suvlasnik prostora. Članovi društva u protekle su tri godine pokušali sve što su mogli da spriječe ovakav scenarij, govori Tomislav Kosovec, tajnik SKUD-a i predstavnik suvlasnika zgrade.

– Tek 5. svibnja saznali smo da je zgrada oštećena iako je tako klasificirana još u proljeće 2020. godine. Ispada da je tri godine trebalo da papir s jednog kata Ministarstva doputuje na drugi, što bi bilo smiješno da nije tragično – negoduje tajnik Kosovec, koji tri godine obilazi institucije. Pokušao je aplicirati i na Fond solidarnosti, no uzalud. Vlasnička je struktura kuće čista, naglašava, tri su suvlasnika, i komunikacija je dobra.

Utvrdit će treba li skelu

Na naše pitanje zbog čega je kuća Miletić tri godine čekala crvenu naljepnicu iz Ministarstva graditeljstva odgovaraju da je zgrada poslovna i da u njoj nitko ne stanuje te da nije javne namjene, no da su angažirali inženjera građevinarstva da izradi nalaz ocjene stanja konstrukcije i utvrdi je li potrebno postaviti zaštitnu skelu.

Kakve su preporuke konzervatora za Opatovinu 11 te što se učinilo kako bi se od propadanja zaštitila 400 godina stara zgrada upitali smo Ministarstvo kulture, no odgovor zasad nismo dobili, kao ni odgovor Državnog inspektorata o statusu zgrade. Odgovorili su nam iz Grada, odnosno Gradskog zavoda za zaštitu spomenika.

Zgrada se neće rušiti niti je ijedno tijelo izdalo rješenje za rušenje. S obzirom na to da se radi o kulturnom dobru, Zavod o svemu mora biti obaviješten. Ako ne bude tako, poduzet će sve pravne mjere da spriječimo uklanjanje predmetne građevine – poručuju.

Komentara 1

IL
ilustrator
09:36 20.05.2023.

po popisu oštećenja razvidno je da u održavanje zgrade nije uloženo kune. zar ne bi trebalo suvlasnike tužit zbog nebrige, ugrožavanja sigurnosti? komu idu novci od iznajmljivanja poslovnog prostora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije