Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvara se danas

Prije tri desetljeća hrlili su u Jedinstvo: Zapad Zagreba napokon dobiva kino

storyeditor/2022-05-10/shutterstock_499695973_a.jpg
Foto: Shutterstock
12.05.2022.
u 08:00

Otvara se multiplex u Španskom, a stanovnici zapadnog dijela grada prisjećaju se i kvartovskog okupljališta u Stenjevcu, u kojem su gledali "Povratak u budućnost"

CineStar koji se danas otvara u Z Centru nije prvo multiplex kino u Zagrebu, ali itekako je posebno, pogotovo za stanovnike zapadnog dijela grada. Naime, nakon trideset godina stanovnici Gajnica, Stenjevca, Španskog i okolice ponovno će filmove moći gledati u svom kvartu, a ususret novom kinu s nostalgijom se prisjećaju i onog starog, stenjevečkog Jedinstva. A kako je nekoć popularno kvartovsko kino izgledalo, što se sve u njemu događalo te kakvi su se filmovi prikazivali, dobro zna Zvonko Rantuša, koji je bio kinooperater u Jedinstvu.

Ulaznice bi uvijek planule

Svoj je radni vijek ondje započeo 1975. godine, i to na mjestu bez kojega kino ne bi ni funkcioniralo, a svih događanja, repertoara te samog već pomalo zaboravljenog kvartovskog okupljališta i danas se rado prisjeća.

– Jedno vrijeme čak smo imali i pretpremijere, kada smo prvi u Hrvatskoj puštali najnovije filmove, i to uz komentare filmskih kritičara – ističe Zvonko.

Današnja kina svakodnevno nam nude više od dvadeset filmova u svojim programima, što u prošlosti, naravno, nije bio slučaj. Jedinstvo je, primjerice, prikazivalo samo dva do tri filma dnevno, u 15 i u 17 sati u tjednu, a tijekom vikenda dodavali su projekcije i u 19 sati. Najraniji termin tako je bio rezerviran za djecu, a u njemu su se puštali crtići i dječji filmovi kao što su "Vlak u snijegu", "Družba Pere Kvržice" i slični, a kasnopopodnevni termini bili su rezervirani za filmove koji su danas stekli status kultnih. "Top Gun", "Rambo", "Rocky", "Povratak u budućnost" samo su neki od naslova koje je Jedinstvo imalo prilike projicirati čak i prije ostalih zagrebačkih kina.

– Kino Jedinstvo, zajedno s kinima Kustošija i Kalnik, bilo je pod upravom Filmskog centra Zapad i nove su filmove dobivali čak tjedan dana prije ostalih kina u gradu pa smo, iako izolirani, tako bili privilegirani – prisjeća se i Goran Frigelj iz Gajnica.

Stenjevečko kino bilo je izuzetno popularno, što zbog svoje lokacije, što zbog tog privilegija, pa ne iznenađuje da Rantuša ne pamti gotovo nijedan dan da sve ulaznice nisu bile rasprodane. Osim na blagajni kina, karte su se prodavale i u školama, koje su svakog vikenda svojim učenicima organizirale posjete kinu.

– Svi smo išli u to kino Jedinstvo, a poslije u kafić Škorpion s biljarima i fliperima, bilo je to prekrasno vrijeme – nostalgična je Iva Nozinić.

Kina su nekoć bila i puno više od prostorija u kojima se na velikom platnu vrte filmovi. U nedostatku prostora za kulturna događanja služila su i kao kulturni centri u kojima su se organizirali novogodišnji dočeci, koncerti i slično pa su upravo u kinu Jedinstvo neke od svojih prvih koncerata održavali danas poznati hrvatski bendovi, kao što su Novi fosili, Goran Bare i Majke te Psihomodo pop. A kada je početkom Domovinskog rata Jedinstvo zatvorilo svoja vrata, zapadni dio grada ostao je bez jedinog kvartovskog kina i moralo je proći 30 godina da ga ponovno dobije.

Uz bar, gejming i 3D

A novo CineStar kino nije posebno samo po svojoj lokaciji. Posjetitelji će od danas u Z Centru moći uživati u projekcijama najnovijih filmskih naslova u prostoru s čak 936 mjesta u šest kinodvorana, od kojih će tri biti 3D. Udobnost gledanja filmova, poručuju, zagarantirana je Royal beds ležajevima za dvoje, Love box i Vip relax sjedalima izrađenima od kože i opremljenima stolićima za odlaganje hrane i pića te bežičnim punjačima za mobitele. U skladu sa svjetskim trendovima, u prostoru kina nalazit će se i gaming dvorana koja nudi užitak igranja igara na velikom platnu i 10 giga optičkoj mreži, a ljubitelji filmova prije ili nakon projekcija moći će se i opustiti uz piće u WOW baru s terasom i dvije rođendaonice. Program otvaranja počinje u 15 sati, obuhvaćat će posebne plesne nastupe, zabavne sadržaje i nastup DJ-a, a za kraj večeri priprema se spektakularan vatromet. Već prvoga dana u multiplexu će se moći gledati neki od najnovijih filmskih naslova, kao što su "Top Gun: Maverick", "Doktor Strange u multiverzumu ludila", "Crvena panda" i mnogi drugi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije