Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIVNA GESTA

Prijateljice putem fonda poklanjaju 620 tisuća kuna obiteljima pogođenima potresom

Bazilika u Palmotićevoj
Foto: Privatna arhiva
1/3
15.04.2020.
u 13:23

Anja Herceg, Sara Juričić, Anamarija Užbinec te Dora i Jana Zane zajedno sa zakladom za ljudska prava i solidarnost SOLIDARNA osnovale su Fond kojim poklanjaju sredstva prikupljena crowdfunding kampanjom

Nakon što su putem crowfunding kampanje uspjele prikupiti više od 173 tisuće eura, pet Zagrepčanki s adresom u Amsterdamu te će novce sad podijeliti za one pogođene potresom. Fond 5.5, koji su osnovale  Anja Herceg, Sara Juričić, Anamarija Užbinec te Dora i Jana Zane zajedno sa zakladom za ljudska prava i solidarnost SOLIDARNA, namjenjen je obitejima pogođenima potresom, čiji su domovi označeni žutim ili crvenim naljepnicama.

Putem otvorenog poziva koji traje do 29. travnja, iz Fonda 5.5 će se najugroženijima uslijed potresa dodijeliti minimalno 620 tisuća kuna koje su članice inicijative prikupile crowdfunding kampanjom Zagreb Earthquake Relief. Građanke i građani Zagreba sredstva će moći iskoristiti za hitne popravke materijalne štete ili za jedan do tri mjeseca najma stana.

- Od ukupno prikupljenog iznosa, njihova je inicijativa dio sredstava donirala Petrovoj bolnici za kupnju medicinske opreme, dok
je s ostatkom sredstava, u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA, osnovan Fond 5.5 - poručuju iz Zaklade. 

Za vrijeme trajanja otvorenog poziva, od 15. do 29. travnja, Fond 5.5 će i dalje biti otvoren za donacije. Svi koji žele pomoći, svoj doprinos mogu dati uplatom na žiro račun IBAN HR2424020061500078406. Uplate na žiro račun glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, s opisom plaćanja “Za Fond 5.5” i pozivom na broj 03-2020.

Maksimalni iznos pojedinačne potpore iz Fonda je 20 tisuća kuna, a građanke i građani čije su kuće ili stanovi označeni žutom naljepnicom mogu dobiti potporu za hitne popravke materijalne štete, dok oni čije su kuće ili stanovi označeni crvenom naljepnicom mogu dobiti potporu za jedan do tri mjeseca najma stana.

Za financijsku potporu iz Fonda 5.5 mogu se prijaviti: obitelji s djecom (prednost imaju jednoroditeljske obitelji ispodprosječnih prihoda), staračka kućanstva (s jednim ili više članova), osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima, te kućanstva koja uključuju i osobe s invaliditetom, kronično bolesne ili stare i nemoćne osobe. Ostali uvjeti za prijavu su da prijavitelji imaju prebivalište ili boravište u Gradu Zagrebu, da nemaju adekvatne uvjete za stanovanje uslijed teških oštećenja u potresu niti drugih izvora financijske i stručne podrške za zadovoljenje prepoznatih hitnih potreba, te da se tražena potreba za pomoći ne može zadovoljiti u potrebnom roku putem službenog sustava sanacije šteta, kao i da nije u koliziji s procjenom statičara. Prioritet Fonda će dakle biti socijalno ugroženi pojedinci, obitelji i pripadnici ranjivih skupina koji imaju hitne i neophodne potrebe, te oni koji nemaju druge izvore prihoda i podrške na raspolaganju.

Potencijalni korisnici Fonda za podršku se mogu prijaviti popunjavanjem obrasca kojeg mogu pronaći na web stranici zagrebpotres.com, te slanjem obrasca i sve potrebne dokumentacije na e-mail fond5.5@solidarna.hr, poštom na adresu Zaklade SOLIDARNA (Trg kralja Petra Krešimira IV br. 2, II. kat, 10 000 Zagreb) ili porukom na Facebook stranici “SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost”, najkasnije do 29. travnja u 23:59. Više informacija o pozivu i uvjetima mogu se pronaći na https://zagrebpotres.com/

 

Komentara 2

LM
L.marija
14:28 15.04.2020.

Bravo cure!Hvala.

NE
nemanatrag
14:11 15.04.2020.

Samo dajte, ne škrtarite.... kako god Bandićevo je uvijek 10%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije