Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u jurišićevoj

Prijatelji životinja slave 20. rođendan Danom otvorenih vrata

Foto: Prijatelji životinja
1/6
15.12.2021.
u 16:25

Prijatelji životinja su nizali brojne aktivnosti, projekte i kampanje te uspjeli postići mnoga dostignuća

Od svojeg osnivanja 2001. godine, Prijatelji životinja svim snagama zalažu se, kako kažu, za pravedniji svijet za sva bića. Kako bi proslavili dva desetljeća borbe za prava životinja u Hrvatskoj, objavili su video i infografiku s vremenskom crtom svojih postignuća, koja otkrivaju koliko se toga promijenilo u korist životinja u tom razdoblju, ali i koliko je odricanja i borbe za sve to trebalo te koliko im znači podrška građana. Okruglu obljetnicu obilježit će Danom otvorenih vrata u prostorijama Udruge u Jurišićevoj 25 u Zagrebu, u petak od devet do 18 sati.  

„Kada smo prije 20 godina osnovali udrugu, u Hrvatskoj je bilo dopušteno uzgajati i ubijati životinje radi krzna, a napuštene životinje usmrćivale su se u skloništima. Tigrovi i lavovi skakali su kroz obruče i zazirali od udarca bičeva u cirkuskim predstavama, nije bilo označavanja pasa mikročipom, a za riječi ‘vegan’ ili ‘veganstvo’ gotovo nitko nije niti čuo. Danas nam je nezamislivo uopće pojmiti da su se neke od navedenih praksi odvijale još u prošlom desetljeću”, prisjećaju se u Udruzi.  

Prijatelji životinja su nizali brojne aktivnosti, projekte i kampanje te uspjeli postići mnoga dostignuća. Konkretni pomaci nisu se dogodili preko noći i trebalo je puno upornosti i požrtvovnosti sada već brojnih članova. Zahtjeve i prijedloge da se nešto promijeni najčešće su usmjeravali prema institucijama i zakonodavcima jer samo su se tako mogle izboriti bitne promjene i rješavati korijeni problema. Za svoj uspjeh dobivali su i priznanja. Predsjednik Udruge Luka Oman primio je nagradu za promicanje mirotvorstva i nenasilja te obavljao dužnost savjetnika ministra poljoprivrede. Ipak, svojim najboljim postignućem smatraju bilo kakav, pa i onaj najmanji, korak pojedinaca prema suosjećajnom i održivu načinu života.

„Iako na mnogim područjima zaštite životinja vidimo značajne pomake, pred nama je još mnogo posla. Nećemo odustati sve dok ne doživimo svijet u kojemu se na zlostavljanje svih životinja gleda istim očima kao i na zlostavljanje ljudi, sve dok ne ispraznimo baš svaki kavez i potpuno zaustavimo iskorištavanje životinja. Naši planovi su veliki i spremni smo za izazove koji nas čekaju u budućnosti. Sve koji s nama sanjaju o boljem svijetu, onom obojenom bojama solidarnosti, suosjećanja i ljubavi prema svima, pozivamo da nam se pridruže ili daju podršku”, ističu Prijatelji životinja.

Navode da mnogo toga ovisi o financijskim mogućnostima i kada one ne bi bile tako male, moglo bi se postići puno toga više.

„Naš rad doslovno ovisi o podršci i donacijama, i svaka kuna nam je itekako dragocjena. Stoga koristimo ovu priliku kako bismo dosadašnjim rezultatima ukazali na svoj potencijal i veliku želju za daljnjim pozitivnim promjenama. Uplatom 20 kuna za 20 godina pomažete nam u ostvarenju daljnjih zajedničkih uspjeha i u borbi za pravedniji svijet”, apeliraju iz Udruge.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije