Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Derutnoj vili bogate povijesti vraća se nekadašnji sjaj

Trenutačno je objekt u vlasništvu poduzetničkog para Bračun, koji će kući dati gospodarsku namjenu
16. listopada 2014. u 16:00 0 komentara 6695 prikaza
Vila Lubienski
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zahrđala ulazna vrata opasana lancem i lokotom, koja su čuvala derutnu vilu u Jurjevskoj 27, prizor je koji prolaznici više neće gledati.

Skele su okruživale vilu Lubienski još od ožujka, no ovih dana radnici dovršavaju posljednje detalje u obnovi zdanja iz 1881.

Popularno okupljalište

Još tada podignuta je, prema projektu arhitekta Kune Waidmanna, kao jednokatni neorenesansni ljetnikovac za vladina predstojnika baruna Živkovića. Kuću i dvorište 1894. kupuje biskup Josip Juraj Strossmayer, a u njoj dugo živi i grofica Zlata Lubienski, Strossmayerova nikad priznata unuka, sa svojom rođakinjom, berlinskom glumicom Tillom Durieux, koja je u Njemačkoj i rodnoj Austriji ostvarila brojne kazališne i filmske uloge. Ipak, u Zagrebu, kamo je prebjegla s mužem Židovom, trgovcem umjetnina, Tilla nije ostvarila glumačku karijeru.

Vila Lubienski | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

No sa sobom je ponijela zbirku vrijednih umjetnina koje su Lubienski i Durieux izložile u sklopu malog muzeja u kući, na kojem su visjela platna slikarskih velikana poput Marca Chagalla, Paula Kleea i umjetnika iz cijelog svijeta.

– Od tri Chagalla, jedan je doniran Muzeju grada Zagreba (MGZ), kada je '80-ih Tillina nasljednica Erika Danhoff dio njezine ostavštine donirala muzeju – kaže voditeljica Zbirke umjetnina Tille Durieux Vesna Vrabec. Tilla i Zlata uživale su u tome da mladi umjetnici i studenti razgledavaju njihovo blago, a samoj Tilli i njezinu životu u vili u MGZ-u je posvećena jedna soba.

Između dva rata kuća je bila okupljalište intelektualaca, industrijalaca i umjetnika, svih koji su bili u izravnoj vezi s kazalištem – glumac i redatelj Mato Grković, glumica Božena Kraljeva, Dubravko Dujšin... Najčešće se razgovaralo o teatru, umjetnosti, ulogama, listale se knjige, izvodili se recitali i kućni skečevi. Tilla je tamo napisala i kazališni komad "Zagreb 1945", svojevrsnu autobiografiju u kojoj je opisivala atmosferu u Jurjevskoj 27.

– Tilla u njoj prikazuje sebe kao staru tetu koja prikriva partizane – piše u katalogu o njezinu životu autor Slavko Šterk, prvi voditelj zbirke. Tilla Durieux se u Zagrebu od 1941. do 1945. druži s ljevičarima, ilegalno pomaže antifašistički pokret, a antifašističke materijale pohranjuje u boce i zakopava u vrtu ispred kuće. Tilla dobiva konspirativno ime Puma, a Zlata ime Crvena grofica.

krajiška DTR obnova Oronula zgrada u Krajiškoj 20 prodaje se za 33 milijuna kn Vitićev neboder Radovi na jesen Nakon deset godina čekanja obnovit će se Vitićev neboder Mesnička ulica Radovi Strpljenja! Mesnička ulica gotova za dva i pol mjeseca

Monografija o vili

Poslijeratno razdoblje Tillina života, pak, obilježeno je radom u Zemaljskom kazalištu lutaka, za koji je izrađivala lutke, najčešće na balkonu zagrebačke vile u kojoj je ostala živjeti gotovo 20 godina, nakon što joj muža ubijaju na putu u Izrael. Nakon njihove smrti vila je prepuštena devastaciji, a svojedobno je kuća bila u vlasništvu obitelji Hrvoja Petrača. Trenutačno je u vlasništvu poduzetničkog bračnog para Bračun.

– Obnovljena je prema svim zakonima jer je spomenik kulture, uz svakodnevne konzultacije s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode – kazala je Anita Bračun. Svojedobno je spominjala da bi namjena vile trebala biti gospodarska te dodala kako je u izradi i monografija o povijesti kuće, koju piše profesor s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Dragan Damjanović.

– Manje je poznato da Kuno Waidmann nije jedini arhitekt zaslužan za izgled vile. On ju je projektirao u suradnji s Hermanom Bolléom – kaže Damjanović, koji je napisao knjigu o Bolléu. Informaciju je našao u članku Ise Kršnjavoga u dnevnom listu Pozor, kad se vila gradila. Monografija, koja još nema službeno ime, trebala bi u tisak nagodinu.

Radovi na novom izgledu objekata u staroj gradskoj jezgri

Sanira se i čitava kuća na dva kata u Tkalčićevoj 54 veličine 750 četvornih metara, pored koje svaki dan prodje na stotine prolaznika. Kuća, koja stoji u oglasniku, daje se u najam za približno 15.000 eura, a najvjerojatnije bi tamo do kraja godine trebao niknuti casino. Zadnji puta obnavljana je 2009. godine, a u stražnjem dijelu izlazi i na maleno zimsko dvorište.

Još jedna obnova u Jurjevskoj

U susjedstvu vile Lubienski obnavlja se uz konzervatorski nadzor, na broju 25a, pročelje još jedne stare zgrade. Stanari desetak stanova smještenih unutar zgrade tako bi novu fasadu trebali imati kroz osam mjeseci. Sredstva za sanaciju dobivena su preko programa spomeničke rente, a stanari sufinanciraju obnovu s 50 postotnim udjelom. Vrijednost ugovora objavljenim na stranicama javne nabave, od strane Grada Zagreba, je 600 tisuća kuna.

Kapelica Sv. Križa

Od pogleda je sakriveno i kameno raspelo, kip razapetog Isusa, koji je na Ilirski trg, na križanju Opatičke, Jurjevske i Radićeve ulice, postavljen još sredinom 18. stoljeća. Da li se sanira sam kip ili kapelica Sv. Križa, kojom je opasan, a čije je nacrte izradio 1892. Herman Bolle, nismo dobili odgovor iz Gradske uprave. S radovima nije upoznat niti predsjednik GČ Luka Šimurina.

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.