Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova Klaićeva

Tim od 51 liječnika definirao odjele u 'novoj Klaićevoj'

Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
1/2
12.02.2018.
u 08:37

Bit će rodilište i reproduktivni centar, kirurgija, onkologija, palijativne postelje...

Medicinski program nove dječje bolnice u Blatu je dovršen. Posebno osnovano povjerenstvo koje čini 51 stručnjak “stavilo je na papir” što sve treba sadržavati “nova Klaićeva”, što znači i da uskoro slijedi i idući korak u ovom najvećem projektu hrvatskog zdravstva.

Međunarodni natječaj

Kako smo već objavili, Vlada je krajem prosinca oformila povjerenstvo koje čine pojedini ministri i predstavnici Grada Zagreba, a ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić okupio je 51 stručnjaka, mahom liječnika iz velikih bolnica u zemlji, sa zadatkom da utvrde što se sve mora nalaziti u novoj dječjoj bolnici. Idući je korak stoga raspisivanje međunarodnog natječaja za projektni zadatak, odnosno odabir nekog tko će “nacrtati” novu dječju bolnicu na temelju ovih podataka što sve ta nacionalna dječja bolnica mora sadržavati.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Projektanti će na temelju ovog medicinskog programa utvrditi može li se postojeći objekt prilagoditi sadržaju dječje bolnice ili je nužna kakva preinaka, možda i gradnja sasvim novog objekta u Blatu. Glavni operativac projekta koji je vrlo važan za naše zdravstvo jest ministar zdravstva koji je zacrtao i rokove. U nešto više od mjesec dana rokovi su ispoštovani te je definirano što će se sve nalaziti u dječjoj bolnici.

Tako će “nova Klaićeva” imati rodilište i reproduktivni centar s četiri operacijske dvorane, 100 postelja za babinjače, 60 postelja za patologiju trudnoće, 15-20 postelja intenzivne, 16 bokseva, od kojih dio s kadama za porođaj u vodi, 20 postelja za majke dojilje kojima su djeca zbog nekih komplikacija u inkubatoru, 20 apartmana jer su u rodilištu evidentirali veći interes rodilja za takav smještaj, a reproduktivni centar sadržavat će embriološki i androloški laboratorij, 10 soba, dva apartmana i mora ispunjavati niz zahtjeva koji su propisani direktivama EU.

Planiranje kadrova

Dječja bolnica je definirana, a svaki će odjel imati dnevnu bolnicu i jednu manju operacijsku dvoranu za male zahvate. Kako neslužbeno doznajemo, “bruse” se zadnji detalji, a potom se nastavlja definirati koja je radiološka i sofisticirana oprema potrebna za svaki odjel, ali i koliko će biti potrebno kadra.

Već se zbrajaju kadrovi koji su na specijalizaciji, računa očekivani odljev, umirovljenja i koliko će kojih specijalnosti biti potrebno u novoj dječjoj bolnici te će se na temelju toga planski raspisivati specijalizacije za liječnike. Također je zacrtana potreba za palijativnim krevetima, ali se još razrađuje prijedlog da se uz “novu Klaićevu” sagradi posebna bolnica sa stotinjak kreveta za djecu s kroničnim bolestima.

Moguća su odstupanja od pet do deset posto kad je u pitanju broj kreveta uskih specijalnosti, a onda slijedi spomenuti natječaj i odluka o prilagodbi nedovršene bolnice u zagrebačkom Blatu ili se definitivno odlučuje o gradnji nove. O tome će se odlučiti kada se sve što su stručnjaci naveli da je potrebno središnjoj nacionalnoj dječjoj bolnici tehnički nacrta u skladu sa zakonskim propisima, ali i zahtjevima medicinske struke.

A po toj odluci i s tom dokumentacijom, odnosno nacrtom aplicirat će se za europski novac. Jasno je da je riječ o projektu koji se ne može realizirati preko noći, ali i da je u malo vremena napravljeno sve što je zacrtano.

Komentara 2

Avatar Niškorist
Niškorist
09:43 12.02.2018.

Živi bili pa vidjeli ?

DU
Deleted user
11:44 12.02.2018.

Projektanti tek trebaju utvrditi može li se graditi na ovim ruševinama, a oni već u novinama iznose planove!?! Vjerojatno su se dogovorili i za šefovska mjesta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije