Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Predstavljen 'Priručnik za dojenje', najavljeno i osnivanje Savjetovališta za planiranje obitelji

Savjetovalište se nalazi u Grižanskoj 4 te će biti dostupno ponedjeljkom i srijedom od 16 do 18 sati
13. svibnja 2019. u 15:35 2 komentara 206 prikaza
Milan Bandić na predstavljanju priručnika
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Uoči nadolazećeg Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja, u ponedjeljak je u zagrebačkoj Gradskoj upravi najavljeno osnivanje "Savjetovališta za planiranje obitelji"  te je predstavljen "Priručnik za dojenje".

Prodavačica na blagajni balansirani odnos rada i života Nema pozitivnih utjecaja rada vikendom na radnike i obitelj

"Savjetovališta za planiranje obitelji" provodit će se u Domu zdravlja Zagreb – Istok, a njegova ravnateljica Dragica Jesih ustvrdila je da je ovo još jedna od mjera zajedničke suradnje osnivača i Doma zdravlja, a u cilju unapređenja reproduktivnog zdravlja žena i poboljšanja opće demografske slike.

Savjetovalište se nalazi u Grižanskoj 4 te će biti dostupno ponedjeljkom i srijedom od 16 do 18 sati. Korisnici će moći doći osobno, savjete dobiti telefonom i elektronskom poštom. Usluge savjetovanja pružat će dr. Darko Birkić.

Jesih je kazala da će ova usluga upotpuniti već postojeću uslugu "Savjetovališta za dojenje" koja od 2015. djeluje na istoj adresi te dodatno u Ninskoj 16.

Stjepan Šterc NACIONALNA STRATEGIJA Šterc o demografskoj strategiji: To su iluzije, ta ekipa nema bunta

Priručnik o dojenju su napisali eminentni stručnjaci s ciljem da se na jednim mjestu objedine praktični savjeti koji će majkama pružiti pomoć pri dojenju te dodatnu sigurnost cjelokupnoj obitelji. Priručnik je besplatan i izdan je i kao e-knjiga, te tako dostupan i svim majkama na nacionalnoj razini. Bi će dostupan na stranicama Grada Zagreba i na posebnoj stranici koja će to omogućiti.

Pedijatar i autor Priručnika o dojenju Milivoj Jovančević kazao je da priručnik daje emocionalnu te stručno-biološku potporu. U njemu savjetnica za dojenje Irena Gracin govori o temeljnim stvarima koje treba znati o dojenju te tematizira određene probleme do kojih dođe te je potrebno izdajanje.

Primarius Giovana Armano odgovarala je na brojna pitanja koja muče majke, a tematizirane su i "dojenačke kolike" - kompleks učestalog, iznenadnog javljanja bolova i jakog, neutješnog plača u inače zdravog dojenčeta koji je prisutan u 20 posto naše populacije.

Sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju RODITELJSKI DOPUST Što se sve mijenja za mlade roditelje? Povećava se naknada za drugih 6 mjeseci

Recenzent Priručnika Milan Stanojević istaknuo je da se u priručniku na koncizan i pregledan način mogu naći recentne i na dokazima utemeljene informacije o brojnim pitanjima s kojima se mogu susresti budući roditelji.

"Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dojenčad treba prvih šest mjeseci isključivo dojiti, međutim daleko smo od postotaka koji se u svijetu kreću više od 50 posto, dok kod nas 20 do 30 posto i upravo je zbog toga važan ovaj priručnik", naglasio je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je da Grad godišnje izdvaja više od 900 milijuna kuna za mjere aktivne demografske politike, a za mjeru roditelj-odgojitelj 300 milijuna kuna godišnje, što na mjesečnoj razini iznosi 3500 kuna. Državu krivi što za tu mjeru ne mogu dati više novaca, jer ih ne želi osloboditi poreza.

Sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju SJEDNICA VIJEĆA ZA DEMOGRAFSKU REVITALIZACIJU Plenković: U mandatu naše vlade ozbiljno investiramo u kapitalne objekte hrvatskoga zdravstva

"U 29 godina se nikome u ovoj zemlji nije upalila lampica da je crna kuga ili negativan prirodni prirast problem broj jedan ove zemlje. Dok oni zagovaraju demografsku politiku, Grad Zagreb je živi. Da bi postali jedini grad koji ima pozitivni prirodni prirasta trebalo nam je 11 godina i moj apel je premijeru Andreju Plenkoviću da što prije primjeni model Grada Zagreba, ne treba izmišljati toplu vodu, sve imamo, samo trebamo naći 'peneze', poručio je Bandić.

"Idu EU izbori i svi će govoriti da su za demografsku politiku, a sve su učinili da Hrvatskom hara crna kuga", dodao je.

Pročelnica Ureda za demografiju Mila Jelavić podsjetila je na mjere demografske politike koje je Grad uveo i provodi - potpora za novorođenčad, subvencija dječjih vrtića, kupnja školskih knjiga, sufinanciranje prehrane i produženog boravka u osnovnim školama, stipendiranje učenika i studenata, pomoć roditeljima - odgojiteljima, ustvrdivši da su sve one pridonijele tome da Zagreb stekne imidž poželjnog grada za obitelji.

"Mjere demografske politike ne mogu biti zamjena za državne, potrebno je u kontinuitetu, dogovoru i usklađenom djelovanju činiti sve da one budu čim bolje", poručila je Jelavić.

Nevrijeme u Zagrebu

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Samoborka:

    Gosp. Bandicu recite Puponji da Zagreb pisati na cirilici moze samo u Srbiji , a ne u Zagrebu, isto kao i druge nadpise.

  • sramitese:

    kad nemate sta pisati ili gledati u tv dnevnicima..ona izvjestaji tipa ..sta rade dica u nekom vrticu ili skoli su vijesti sa tupe jude..a ne da bandic izgleda bolesno i neka ide u likara.