Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Što se sve mijenja za mlade roditelje? Povećava se naknada za drugih 6 mjeseci

"Jačanje materijalnog položaja kroz naknade mladim obiteljima izuzetno je značajno"
10. svibnja 2019. u 15:13 55 komentara 12217 prikaza
Sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Naknada za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci korištenja povećava se od 1. travnja 2020. sa sadašnjih 3990 na 5600 kuna, istaknula je u petak ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić predstavljajući nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju nove mjere za 2019.

Sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju SJEDNICA VIJEĆA ZA DEMOGRAFSKU REVITALIZACIJU Plenković: U mandatu naše vlade ozbiljno investiramo u kapitalne objekte hrvatskoga zdravstva

Murganić je naglasila da su s time drugi puta povećali naknade i u odnosu na zatečeno stanje povećali roditeljsku naknadu za 110 posto, a bit će obuhvaćeno između 60 i 65 posto korisnika naknada.

Video: Sto mjera za demografsku obnovu

"To je jedna od najznačajnijih mjera, mjera koja je izuzetno dobro prihvaćena u javnosti već kod prvog povećanja, a sigurno će imati dobar odjek i sada", ustvrdila je ministrica na konferenciji za novinare.

Podsjetila da je 1. srpnja 2017. donesen zakon o izmjenama i tada su povećane i rodiljne i roditeljske naknade za nezaposlene, a za zaposlene se išlo na povećanje za drugih šest mjeseci na 3991 kunu, s prethodne 2663 kune.

Demografske mjere: Puna plaća na rodiljskom, rad od kuće, ukida se porez na prvu nekretninu...

"Cilj nam je bio u programu ove Vlade i kasnije da idemo prema potpunom delimitiranju naknada, no to radimo u nekoliko koraka, vodeći računa o proračunskim mogućnostima, ali i održavosti mjere. Mjeru donijeti pa je nakon nekog vremena ukidati je svakako nepopularno i bilo bi štetno", istaknula je Murganić.

Naglasila je da je jačanje materijalnog položaja kroz naknade mladim obiteljima izuzetno značajno te je podsjetila da su prošle godine donijeli zakon o dječjem doplatku kroz koji su povećali cenzus i ciljali na veći broj korisnika doplatka, odnosno samim time i djece. 

"Kada tome dodamo sve što smo učinili kroz izgradnju vrtića, kroz poboljšanje materijalnih uvjeta vrtića, kroz potpisivanje ugovora za izgradnju 200 novih vrtića iz EU fondova, onda možemo reći da smo stvorili dobre temelje za usklađivanje poslovnog i obiteljskog života. Važno nam je da smo na neki način približno kompenzirali onaj manjak sredstava koji roditelji imaju kada ostaju duže sa svojim djetetom", kazala je ministrica.

Šibenik: EU osigurala 1,4 milijuna kuna za revitalizaciju tvrđave Barone VELIKO ISTRAŽIVANJE Otkrivamo tko ima veće koristi od EU: Kontinentalni Hrvati ili Dalmatinci i Primorci

Dodala je da se već s prvim povećanjem drugog dijela roditeljskog dopusta u jednoj godini povećao broj korištenja. "Dakle cilj da roditelj ostane s djetetom u onoj dobi kada je dijete najmanje i roditelj mu treba smo već ovime postigli", ustvrdila je.

Murganić je istaknula da je na šestoj po redu sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju definirano da će od iduće školske godine krenuti projekt, pilot program - produženi boravak u školama, u onim školama u kojima ih nema, zajedno s korištenjem rekreativnih sadržaja u ljetnim mjesecima. Za to je osigurano 70 milijuna kuna.

"Na taj način ćemo sada s boravkom, kroz odgojno obrazovne procese i kroz igru obuhvatiti i stariju generaciju. Europski socijalni fond će na taj način se pridružiti i onih 318 milijuna koje smo koristili za programe i poboljšanje uvjeta u vrtićima", kazala je Murganić, podsjetivši da su ta sredstva usmjerena na nove programe i zapošljavanje u vrtićima.

Slijedeća aktivnost koja je usmjerena na male je projekt koji se odnosi na sufinanciranje rada u vrtićima u onim općinama koje su nerazvijene, na način da im se pomogne u financiranju odgajatelja, odnosno dva zaposlenika kako bi se omogućio kontinuirani rad vrtića i u slabije razvijenim i ruralnim područjima.

Majka i dijete VELIKO ISTRAŽIVANJE Pola parova u Hrvatskoj ima problem s plodnošću

Murganić je istaknula da se na Vijeću razgovaralo i o drugim projektima koji su već u pripremi, ali još nisu u realizaciji kao što je "Dječja kartica", projekt "Poslodavac - prijatelj obitelji", a razgovaralo se i o strategiji demografske revitalizacije, kao i o načinu kako doprijeti do javnosti i informirati javnost o brojnim aktivnostima na području demografske revitalizacije.

LJUBAV JE U ZRAKU
Nema više skrivanja! Bruno Petković ljubi bivšu ženu našeg poznatog nogometaša
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
 • stefj:

  Hm, što znači mladi roditelj? Ako nemaš dijete ili djecu do 29. godine, onda ništa?... Mogu pozdraviti neke mjere, ali nametati dodatna davanja poslodavcima, bojim se da će to dovesti do kontraefekta. To znači i daljnje jačanje državne i javne ... prikaži još! službe... Idemo prema državi javnog vlasništva, gdje će eventualno još egzistirati multinacionalne kompanije. Iliti državi siromašnih građana i velikih poreza...

 • Avatar miyamoto
  miyamoto:

  Mlade mame koje ne žele raditi vise na facebook-u, odnosno fejsbuče po cijele dane dok djeca rade bogzna što. I takve još platiti novcem onih što rade ccc.

 • than:

  Najveću korist bi imali kada bi ste se svi vi političari pokupili iz ove države. Nažalost, nitko vas neće, jer niti znate niti želite raditi tako da smo osuđeni na vaše parazitiranje.