Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Predlažu da šoping-centri noću u garažama besplatno "udome" aute

Tako bi se od nevolja prouzročenih debelim minusima zaštitilo nekoliko tisuća vozila koja nisu pod krovom
11. siječnja 2017. u 13:00 4 komentara 2258 prikaza
woman cleaning window of car from the snow with scraper
Foto: Thinkstock

U prosjeku svakih 38 minuta zvonio je telefon Autokluba Maksimir (AMK) proteklog vikenda. Pokvarenih automobila bilo je u svakom kvartu, a krivac su – niske temperature.

Pucaju dijelovi motora

– One su najveća opasnost za vozače koji nisu na vrijeme promijenili rashladnu tekućinu ili su je dolijevanjem vode opasno prorijedili. Takva tekućina zamrzavanjem može izazvati pucanje dijelova motora i napraviti veliku štetu – objasnili su u AMK-u, u kojemu su upravo zato odlučili inicirati besplatan smještaj automobila Zagrepčana noću u garaže trgovačkih centara. Kako je objasnila tajnica AKM-a Nevenka Alkalaj, funkcija je autokluba pomaganje članovima pa o ideji s garažama nisu dugo razmišljali.

– Dobili smo već neka očitovanja, ali iz šoping-centara uglavnom nam poručuju kako će našu ponudu razmotriti – rekla je N. Alkalaj i dodala kako se ipak nada da će se parkirališna mjesta pod krovom trgovina, koja noću zjape prazna, ipak uskoro napuniti automobilima. Jer mjesto za ljubimca na četiri kotača, objasnila je, nema većina Zagrepčana.

– Od mogućih zimskih nedaća tako bi se zaštitilo nekoliko tisuća automobila noću, u vrijeme kad su vanjske temperature i najniže – kažu u AMK-u i dodaju kako bi trgovačkim centrima smještaj auta bio odlična promocija.

Uključiti bi se mogao i Zagrebparking, ističu također, jer “inače cijelu godinu ubire velik novac od parkiranja, dok noću ima slobodne kapacitete”. Čini se, međutim, da se oni ideji besplatnog parkiranja zasad ipak neće pridružiti.

– Podružnica je dužna pridržavati se Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja – rekli su u Zagrebparkingu.

Samo pet kuna

Što se tiče trgovačkih centara, ustvrdili su kako će Zagrepčanima, koji su ujedno i njihovi klijenti, maksimalno izići u susret

Ne besplatno, ali “po cijeni od samo pet kuna za cijelu noć”, kako je objasnila Andrea Galovec iz Avenue Malla, automobili se u tom šoping-centru mogu ostaviti od 22 sata do sedam ujutro.

Elipso

  • than:

    Bolje da su im osigurali tecaj kako pravilno koristiti rashladnu tekucinu. Tako bi im pomogli, a ovo je samo prebacivanje problema na drugoga sa izgovorom da se pomaze. U Areni ima mjesta, neka su na otvorenom, neka na poluotvorenom. Kada ... prikaži još! se spuste temperature nema tu pomoci. Jedino Avenue, jer njegova su u prizemlju, samo tko ce ici preparkirati auto nakon 22 sata.

  • zgzg1234:

    A najbolje onda da ti i dodju po auto i preparkiraju ga oni, i jos ti ostave neku lovu u sanducicu za hodanje do garaze ujutro, than. Mislim da se vise isplati uzet auto nakon 22 i preparkirat ga nego ... prikaži još! ujutro pola sata strugat stakla i slicno.

  • fmihoci:

    ... koja demagogija, koji vozači: ne mijenjaju tekućinu za hlađenje motora (!) i traže da i privatni (!) trgovački centri brinu o smrzavanju motora ... je li to socijaliziranje kapitalizma i vozački bahatluk? --- predlažem trgovačkim centrima da organiziraju tombolu: ... prikaži još! glavni zgoditak - rashladna tekućina motora ...