Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Povoljne vremenske prilike "otjerale" zračenje iz Mađarske

U Hrvatskoj nije izmjerena veća razina joda 131 jer su nam najvjerojatnije vremenske prilike išle na ruku, no ne možemo uvijek računati na povoljne meteorološke prilike, ističu iz Ureda za hitne situacije.
18. studenoga 2011. u 12:11 3 komentara 3 prikaza
Centar
Foto: Marija Lovrenc/VLM

Nakon što je obznanjeno da je Institut u Budimpešti ispustio u atmosferu jod 131 koji je završio u zraku nekolicine europskih država, potrebna mjerenja i mjere opreza napravljeni su i za Hrvatsku te Zagreb, priopćili su iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U Hrvatskoj nije izmjerena veća razina joda 131 jer su nam najvjerojatnije vremenske prilike išle na ruku, istaknuli su u tom uredu.

No naglašeno je da zbog okruženja u kojemu se Hrvatska nalazi (dvije nuklearne elektrane na samoj granici), Ured za upravljanje u hitnim situacijama smatra da nismo dovoljno pripremljeni za eventualno zračenje.

– Imamo relativno gustu mrežu mjernih postaja, no nedostaje opreme za zaštitu stanovništva, a nismo sigurni da ćemo uvijek i u svakoj mogućoj situaciji moći računati na povoljne vremenske prilike – očitovao se Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • lojtra1:

  Vrlo precizna formulacija hrvatskih \"antinuklearnih vlasti\": ...\"jer su nam najvjerojatnije vremenske prilike išle na ruku\" daje nam maksimalni razlog za spokoj!!

 • Avatar Nesalomljiva
  Nesalomljiva:

  ma šta laprdaju, već nekoliko tjedana zna se za to zračenje, samo se nije znao izvor! a nitko nas nije upozorio da pripazimo na mlijeko ili nešto drugo! ma fuj. dobivaju plaću badava! narod neka krepa od raka!

 • ja sam gladan:

  Mi smo to sve već znali, ali ovi naši nas nisu htjeli uzbuđivati, jer je Kalinić,pogledom kroz prozor, znao da će nam najvjerojatnije vremenske prilike ići na ruku.