Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klub Sinjana poziva:

Potpišite peticiju za imenovanje trga ili ulice po Marku Veselici

Obnova rada HKDU
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.08.2020.
u 20:10

Inicijativa je pokrenuta prije dvije godine, a sad je obnovljena kako bi do imenovanja moglo doći do iduće godine, za 50. obljetnicu Hrvatskog proljeća

Nakon što je Klub Sinjana od zagrebačke gradske uprave zatražio da se u glavnome gradu imenuje ulica ili trg po hrvatskom proljećaru Marku Veselici, sad su pokrenuli i on-line peticiju kojom prikupljaju potpise.

Inicijativa je pokrenuta prije dvije godine, kad su ideju stavili i na papir te dopis poslali Gradskoj skupštini kako bi Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Marka Veselicu uvrstio u fond iz kojeg se određuju nazivi javnih površina. To je, kažu i učinjeno, no s obzirom da to konkretnog imenovanja još nije došlo, upit su sad ponovili i to kako bi se sve stiglo realizirati do iduće godine, kada se slavi 50. obljetnica Hrvatskog proljeća.

Kao profesor na Ekonomskom fakultetu Marko Veselica djelovao je u Matici hrvatskoj, točnije pisao je članke za njene publikacije, a poznat je bio i po stavovima. Jasno je uvijek isticao: ondašnja Savezna Republika Hrvatska u neravnopravnom je položaju u Jugoslaviji i potrebna joj je veća samostalnost. Marko Veselica zbog toga je, u vrijeme kad nije bilo poželjno naglašavati narodnost u državi koja je željela stvoriti potpuno novu naciju, uhićen, i to 16 godina nakon što je u Zagreb došao na studij iz Glavica pokraj Sinja.

U glavnom je gradu proveo veći dio života, sve do svoje smrti 2017. Izuzimajući godine koje je morao provesti u zatvoru, njih gotovo 12, Zagreb je, pak, volio gotovo jednako kao i rodni kraj, a ukoliko je moguće najbolje bi bilo, kažu u Klubu Sinjana, da dobije svoju ulicu ili trg na Črnomercu, gdje je živio.

Ključne riječi

Komentara 2

PU
Pukovnik
10:25 18.08.2020.

Pošten i plemenit čovjek. Zar on može dobiti ime ulice u Zagrebu? Ja sam mislio da po dekretu ulice dobivaju samo narodni heroji i krvnici a la Josip Broz

DU
Deleted user
21:31 14.08.2020.

kako ce dobiti ulicu u zagrebu...hrvatska svaki dan je vise u regiji.tj.u 3.jugi a manje je drzava u pravom smislu rijeci...skupljati potpise da veliki covjek pok.Marko dobije ulicu se moze događati samo u regiji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije