Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Postavljen semafor koji pješake zadubljene u mobitel upozorava na crveno svjetlo

Takav tip semafora instaliran je po prvi puta u Hrvatskoj i to na  raskrižju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića, a cilj tog pilot projekta je upozoravati i pješake i bicikliste na opasnosti kojima se izlažu, priopćili su u subotu organizatori kampanje
12. listopada 2019. u 13:33 6 komentara 2135 prikaza
Semafor za udubljene u mobitel
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

U okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu, u Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svjetlo baca prema nogostupu tik ispred pješačkog prijelaza kako bi crveno vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji upravo nailaze na raskrižje ali su zadubljeni u ekrane svojih mobitela.

veliko priznanje Zagreb u užem izboru za najbolji turistički film na svijetu, pogledajte ga i glasajte...

Takav tip semafora instaliran je po prvi puta u Hrvatskoj i to na raskrižju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića, a cilj tog pilot projekta je upozoravati i pješake i bicikliste na opasnosti kojima se izlažu, priopćili su u subotu organizatori kampanje.

Prema istraživanju čak 50 posto pješaka i 33 posto biciklista koristi mobitel dok prelaze prometnice, a 20 posto od njih niti ne primijete da se na semaforu upalilo crveno, jer su im pogledi i misli bili na mobilnim ekranima.

Semafor ima prvenstveno upozoravajuću funkciju. Kad se upali crveno svjetlo na pješačkom prijelazu on to isto projicira i prema nogostupu, pa se crveno svjetlo projicira na ekranima mobitela u koje pješaci gledaju, umjesto da prate oko sebe. Ekrani na mobitelu im se zacrvene te ih prisile da dignu glavu i zaustave se te pričekaju zeleno. Zahvaljujući horizontalnoj signalizaciji koju baca ovaj tip semafora crveno se svjetlo projicira i na pješačkom nogostupu pa ga pješaci mogu uočiti i perifernim vidom, bez obzira što hodaju spuštenih glava okupirani sadržajem svojih mobitela.

Rasprodaja najveće kolekcije suvremene umjetnosti UMJETNOST NA BUBNJU Zbog stečaja rasprodaje se jedna od najvećih kolekcija suvremene umjetnosti

Kako će građani Zagreba reagirati na ovu novinu na zagrebačkim prometnicama također će biti istraženo u okviru projekta i to zahvaljujući Fakultetu prometnih znanosti čiji Zavod za prometnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pješaka u odnosu na korištenje mobitela prilikom prelazaka raskrižja, a mjerit će je li i na koji način semafor s horizontalnom signalizacijom ima učinak na pješake. 

Mobitel četvrti ubojica na cesti

Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, a prema rezultatima istraživanja ponašanja, provedenog u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka koristi mobitel u prometu. Prema istraživanju razine distrakcije, reakcije vozača s mobitelom za volanom su gotovo tri puta sporije.

U Parku Stara Trešnjevka otkriven spomenik ruskom astronautu Juriju Gagarinu BURNE RASPRAVE Treba li Park Stara Trešnjevka promijeniti ime u Park Zvonka Špišića?

Nositelj projekta Dan bez mobitela u prometu je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a kampanja se provodi već treću godinu uz podršku i sufinanciranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, uz pokroviteljstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Santo_CavernicoIo:

  Potpuno krivo! Društvo se ne treba prilagođavati degenericima, nego treba pustiti prirodnoj selekciji da odradi pos'o.

 • Blomberg:

  Bacanje novca, neka oni samo tipkaju pa kad ga auto pokupi sigurno ce prestati. Bolje taj novac upotrijebiti za nesto pametnije , a ne za te lampice !

 • Avatar revizionist
  revizionist:

  Za one sa takvim mentalnim hendikepom puno toga još treba prilagoditi !! Recimo izgraditi posebne auto-ceste za tipkaće u vožnji , pa posebna groblja sa wi-fe prijemom , pa senzore za defekaciju koji im javljaju na pametni telefon da idu ... prikaži još! obaviti nuždu .... ma ima čudaj toga !!!!