Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikolina Jelavić-Mitrović dizajnira postave izložbi u Zagrebu

Postavi izložbu i nestane, ali njena čarolija – ostaje

04.11.2014., Zagreb - Nikolina Jelavic Mitrovic postavila je izlozbu o filmu u Muzeju grada Zagreba. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
05.11.2014.
u 10:30

Uređivala je izgled izložbi u Etnografskom, Arheološkom muzeju, Muzeju grada zagreba...

Na tisuće posjetitelja razgledalo je izložbe koje je ona vizualno uredila.

Osim u glavnome gradu, gdje je postavljala u Povijesnom, Etnografskom, Arheološkom muzeju, Klovićevim dvorima, Mimari, dizajnirala je i stalni postav rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu, Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu, Gradskog muzeja Vukovar u dvorcu Eltz...

"Izložba živi svoj život"

A javnost do danas, nakon gotovo dvadeset godina staža i više od stotinu izložbi, nije upoznata s likom Nikoline Jelavić-Mitrović. Možda upravo zato što – nakon što ih postavi – nestane. Dođe na otvaranje i, kako sama kaže, pusti izložbu da živi svoj život.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

– Izložbe pak pomno proučavaju muzealci, koji me, u krajnjoj liniji, ako im se svidi, i angažiraju – kaže Nikolina Jelavić-Mitrović, koju smo fotografirali u okruženju jedne od posljednjih izložbi koja je njenih ruku djelo – "Grad filma – tvornica snova" u Muzeju Grada Zagreba (iako je u MGZ-u dizajnirala i izložbu o povijesti Maksimira). Predmeti i sama tema koja se obrađuje vječna su inspiracija, no najbitniji je, kaže dizajnerica, način na koji surađuje s autorima izložbe.

– Oni odrede početnu koncepciju, a potom od njihovih ideja uređujem vizualni identitet – kaže Jelavić-Mitrović te dodaje da uvijek nedostaje vremena, no izložba se uvijek otvori na vrijeme. O njezinu radu svjedoče i brojne nagrade, a počela je još dok je na Arhitektonskom fakultetu pohađala studij dizajna.

Počela s Fabijanićem

Prvi projekt, postavljanje izlože o paškoj čipki u Etnografskom muzeju, odradila je u suradnji s profesorom, poznatim arhitektom Nenadom Fabijanićem. Jedna od najdražih joj je, ipak, ona o igračkama, koju je postavljala u Etnografskom muzeju, gdje su se djeca izlošcima mogla i igrati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije